用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人讀緊Tko boxhill
go

有冇人讀緊Tko boxhill [複製鏈接]

有冇人讀緊Tko boxhill, 想問英文如何?
   1    0    0    0

yuitno 發表於 19-2-7 11:58
有冇人讀緊Tko boxhill, 想問英文如何?

我喺度睇到嘅comments 係Boxhill 英文好,學校都用英文溝通,反而係教中文時間無咁多

我都心儀Boxhill, 來緊應該會喺Boxhill 讀n 班,K 班先再諗

stupidjoes 發表於 19-2-12 00:38
我喺度睇到嘅comments 係Boxhill 英文好,學校都用英文溝通,反而係教中文時間無咁多

我都心儀Boxhill,  ...

好多BH學生都只讀N, 升K時會轉走,但BH其實係一間唔錯既學校,只係定位唔夠清晰

stupidjoes 發表於 19-2-12 00:38

我都心儀Boxhill,  ...

通常K1會轉去邊?

wg_ann 發表於 19-2-12 19:19
好多BH學生都只讀N, 升K時會轉走,但BH其實係一間唔錯既學校,只係定位唔夠清晰
...

我都覺得boxhill 係間有愛心學校。英文肯定唔洗擔心,只係擔心升local 小學時,中文唔夠

yuitno 發表於 19-2-14 09:11
通常K1會轉去邊?

唔同學校都有,龍校,esf,名幼等等。當然都會有少部分人留低直升K

回覆 wg_ann 的帖子

我囡讀緊N, 老師好好

回覆 yuitno 的帖子

我囡K.1 將會轉去龍校

黃太c9 發表於 19-2-14 18:04

我囡K.1 將會轉去龍校

邊間龍校吸引到你呢?
你覺得boxhill 中文足唔足夠應付local 小學?

回覆 stupidjoes 的帖子

重要係我懶,唔想P.1再玩interview呢D 遊戲
同埋一星期得兩日20分鐘廣東話, 太少, 中文唔夠其他小朋友爭小一, 除非一直讀國際學校

黃太c9 發表於 19-2-18 09:59
回覆 stupidjoes 的帖子

重要係我懶,唔想P.1再玩interview呢D 遊戲

Boxhill K2 K3 會增加中文時間
K2 : 廣東話 ,星期一,三,五每日 30 分鐘;普通話每日20 分鐘
K3 : 廣東話每日35 分鐘,普通話每日20 分鐘

回覆樓主:

英文係好,但中文真係唔係好得(要靠家長教或外補),k3功課少(不是日日有功課),同埋考直資小學冇咩backup,基本上D同學仔個個要去外補先考到小學。總括來說:pn ok嘅,k1-k2嘅老師都幾好。

catcatma 發表於 19-2-25 19:43
英文係好,但中文真係唔係好得(要靠家長教或外補),k3功課少(不是日日有功課),同埋考直資小學冇咩back ...

如果轉出,都唔咩好

英文係好,但中文真係唔係好得(要靠家長教或外補),k3功課少(不是日日有功課),同埋考直資小學冇咩back ...

真心想請教,邊間幼稚園可以唔洗外補,考到小學?如果外補,通常會補咩?去邊度補?

stupidjoes 發表於 19-2-25 22:42
真心想請教,邊間幼稚園可以唔洗外補,考到小學?如果外補,通常會補咩?去邊度補?
...

以下係普遍ek既用家評語(個別情況或自身需要或有不同,不能一概而論):
KV: 中數強,英文需外補
York: 英文強,中文需外補
LH: 較平均,但家長們需配合學校進度跟一跟
SC: 普遍話偏淺,有人全補,但亦有人話唔需要補
Vic: 普遍家長唔認同/支持外補

咁k3你有冇轉校?可以轉去邊?

我仔PN 時讀TKO BOXHILL, 我覺得英文個底打得幾好, ABCD 發音好標準, 似外國人咁, 最重要我係現在, 他都比較喜歡英文, 喜歡看英文書, 或聽英文多點. 至於中文. 認字OK 的, 寫字未開始, 講就差D, 好似外國人講廣東話咁. 考K1 時如果英文學校, 如SC, SJ 等完全無問題, 如考KC, 或其他中文為主的K1 , 我仔就會講英文.
我K1 轉走了, 因想佢小一讀LOCAL 學校.

aaa28 發表於 19-3-11 10:06

我仔PN 時讀TKO BOXHILL, 我覺得英文個底打得幾好, ABCD 發音好標準, 似外國人咁, 最 ...

你轉左去邊間?

回覆樓主:

呢間英文語境好好,小朋友日常自己溝通都係用英文。英文完全唔洗擔心,口音仲要係外國口音。我兩公婆英文唔好,有時候仲要聽唔明小朋友啲英文,所以家庭真係幫唔到手,但小朋友都可以同外國人傾計,仲要比人讚佢英文好好。

中文,就要睇同邊啲學校比較。我見過有學校啲中文功課仲淺過佢。但穩陣啲就比佢外補下中文。
我小朋友由N到K3都係呢間讀,後尾都考到心儀嘅直資學校。

‹ 上一主題|下一主題