用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真vs聖心vs培正
樓主: 鑽石仔
go

坑真vs聖心vs培正  

考慮幾個因素
有冇得博大抽獎: 坑真,培正:冇,聖心:有
小學谷既程度: 聖心谷過另外兩間
學費: 坑真培正非學卷,聖心有學卷
論考其他私小:三間學術都唔深,估計都係靠父母發功

回覆樓主

如果計埋升中安全比率呢?
假設想升番原校。

fluty 發表於 19-2-12 13:25
如果計埋升中安全比率呢?
假設想升番原校。

我覺得3間差不多

鑽石仔 發表於 19-2-12 13:54
我覺得3間差不多

真的嗎?
那三間中學都差不多,是否應該揀最唔谷果間好呢?

fluty 發表於 19-2-12 14:00
真的嗎?
那三間中學都差不多,是否應該揀最唔谷果間好呢?

香港爸爸在25樓和28樓答左,升中保障:坑真>培正>聖心

正如樓上有人分析過, 係咪好似坑真或培正升原校中學無咁大競爭?
其實睇你個人著重乜野, 若你prefer唔谷,  求穩陣升原校中學部就揀坑真或培正啦
若果以抵讀, 咪聖心囉. 聽聞聖心私小升中成績好亮麗, 除了有一半入返原校中學外, 較叻個班入到俾聖心更好的中學.
利申:我選聖心

f00130 發表於 19-2-12 14:34
正如樓上有人分析過, 係咪好似坑真或培正升原校中學無咁大競爭?
其實睇你個人著重乜野, 若你prefer唔谷,   ...

我都見到聖心升中好好!而且有大抽獎,仲有學卷,慳左d錢可以學好多野,所以我都可能會選聖心!而且佢雖然多測驗默書,但範圍好小的,我反而用另一角度去讀,小朋友會保持溫習的心態,唔係用谷去睇呢件事!

f00130 發表於 19-2-12 14:34
其實睇你個人著重乜野, 若你prefer唔谷,   ...

希望我地的選擇冇錯!

鑽石仔 發表於 19-2-12 19:44
希望我地的選擇冇錯!
係,有得大抽獎這點好吸引我,若中左聖津或名津,可慳埋9年學費比小朋友外補或儲蓄將來升學用。

f00130 發表於 19-2-12 20:26
係,有得大抽獎這點好吸引我,若中左聖津或名津,可慳埋9年學費比小朋友外補或儲蓄將來升學用。 ...

大家計漏左
其實係必須110/111聖津,加埋聖私先有9成升小。
自行第二間,會影響聖私派位(未必首輪派比你,慢慢等到6月大抽獎放榜後call waiting )
另亦會無左聖津叩門的優勢。

fluty 發表於 19-2-12 21:07
大家計漏左
其實係必須110/111聖津,加埋聖私先有9成升小。
自行第二間,會影響聖私派位(未必首輪派比你 ...

這點明白,唔係11區就行110, 首輪未必派到,係要食定驚風散,但at least 都大機會次輪waiting入返。但就有機會抽其他神津.都係果句,行保險路線既就揀抗真培正。

回覆樓主

只要110/111, 其實入返聖津/聖私機會好高.

我有坑真,聖心,聖嘉勒,最後要聖心. 貪可以抽獎,如果私小收,仲可以抽聖提女.

曾經坑真有心動過,但幼稚園冇校車到中西區。而且仲要交學費,加埋外補條數。同我返私幼冇分別,但私幼學術已經好夠,外補都係錦上添花,雖然坑真幼稚園上返小學比率高,但始終坑小我自己唔太喜歡,如果vs 聖私的話。

回覆 Usagicat 的帖子

請教一下如果聖幼生一心聖私小 首輪放1咪有可能入津小?

可以點部署?thx

loktingting 發表於 19-2-12 22:56
回覆 Usagicat 的帖子

請教一下如果聖幼生一心聖私小 首輪放1咪有可能入津小?

你自行幾多分?

但入聖私係主要睇K2校內評估報告

Usagicat 發表於 19-2-12 23:30
你自行幾多分?

我不是11區,都冇宗教分
咁係咪好危險呢?

鑽石仔 發表於 19-2-12 23:53
咁係咪好危險呢?

做好K1/K2 成績,有聖心家長講K3先出力去聖私已經太遲。因為私小係自行出爐之後一兩日就公布。9-11月底,K3 3個月做到D乜?

鑽石仔 發表於 19-2-12 23:53
咁係咪好危險呢?

咁先唔危險
最大機會第一輪入聖私
最危既反而係20分但又只想要聖私
因為首輪自行入左聖津就無得叩聖私了
但唔自行聖津聖私又會覺得你唔夠一心一意
隨時最後call waiting 先輪到你

Usagicat 發表於 19-2-12 23:30
你自行幾多分?

我自行20分 非11區 但係想入私小非津小 所以諗緊自行可以點?請賜教

fluty 發表於 19-2-13 00:27
咁先唔危險
最大機會第一輪入聖私
最危既反而係20分但又只想要聖私

不會因你自行不選聖津而導至第一輪聖私不收。反而如你自行選聖津而入了的話,聖私不會收。

Leanne123 發表於 19-2-13 08:16
不會因你自行不選聖津而導至第一輪聖私不收。反而如你自行選聖津而入了的話,聖私不會收。
...

今年有發生此情況,即是首輪不揀聖津,聖私不俾offer,可能因為競爭大了