用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真vs聖心vs培正
go

坑真vs聖心vs培正  

如題

回覆樓主:

如果你 target 英中同校風嚴,一定係聖心
再講,教會學校好多都有聯繫,如 st mary

回覆樓主

住港島 聖心
住九龍 培正

大戶 發表於 19-2-7 01:07
如果你 target 英中同校風嚴,一定係聖心
再講,教會學校好多都有聯繫,如 st mary
...

「再講,教會學校好多都有聯繫,如 st mary」

嘉記學校不能互叩,完全睇唔到升小學方面SH同st mary有咩聯繫。仲有,嘉記係「修會學校」,唔係「教會學校」。

pekovian 發表於 19-2-7 22:54

「再講,教會學校好多都有聯繫,如 st mary」

讀過就知,好多同學仔都係其他 canossian 小學考過去或者派過去既,無寫明實收,但有同學係咁既背景既入

而且聖心論名氣又唔輸蝕其他學校,好學校

大戶 發表於 19-2-7 23:15

讀過就知,好多同學仔都係其他 canossian 小學考過去或者派過去 ...

派過去其他嘉諾撒學校,就唔係關幼稚園事啦。

過去幾年(有資料顯示年份)聖幼升St Mary既學生寥寥可數,平均每年1-3個。聖心絕對係好學校,但你講到同其他嘉諾撒學校升小方面有聯繫,咁就好誤導啦。

pekovian 發表於 19-2-8 13:47
派過去其他嘉諾撒學校,就唔係關幼稚園事啦。

過去幾年(有資料顯示年份)聖幼升St Mary既學生寥寥可數, ...

其實好多嘉諾撒其下學校的子女,都會報聖幼,因為聖幼收生時,嘉諾撒屬會其下的畢業生都會有分加,所以到畢業時亦會有學生去左唔同的嘉諾撒學校。

Eg 手執25分st Mary ,讀聖幼,最後入st Mary . 因為對嘉諾撒會有歸屬感,另聖幼的品德教育非常好。所以大家可能會誤會有助入其他嘉系學校吧。

fluty 發表於 19-2-9 11:06
其實好多嘉諾撒其下學校的子女,都會報聖幼,因為聖幼收生時,嘉諾撒屬會其下的畢業生都會有分加,所以到 ...

你就睇得通透

聖幼收生有preference (其他名幼亦然),所以有時淨睇升小數字係乜特別參考價值,背後仲有好多元素

fluty 發表於 19-2-9 11:06
其實好多嘉諾撒其下學校的子女,都會報聖幼,因為聖幼收生時,嘉諾撒屬會其下的畢業生都會有分加,所以到 ...

Bingo 你係用家嗎?定係過來人?咁醒既你

大戶 發表於 19-2-9 12:34

Bingo 你係用家嗎?定係過來人?咁醒既你

我識唔止一位st Mary 既媽媽都比個女讀聖幼。
因為25分st Mary 都收唔晒,聖心係一個好好的保障。因為st Mary 之後最好就是聖心了(我指嘉諾撒會)

fluty 發表於 19-2-9 12:58
我識唔止一位st Mary 既媽媽都比個女讀聖幼。
因為25分st Mary 都收唔晒,聖心係一個好好的保障。因為st M ...

回覆樓主

多謝大家!其實我都係選聖心!只係想肯定一下答案!

聖心

回覆樓主

其實.....坑真今年升小既成績好好.....
要諗清楚。

利申:我都有聖心及培正offer ,但無考坑真。有點後悔中。

fluty 發表於 19-2-10 21:41
要諗清楚。

坑真自從上年轉左唔係100%直升後,家長心態唔同左,多左人外闖,我都聽朋友講今年考得好好。我朋友考到神校,但佢因爲有細女所以仍然會抽獎同叩名津。

要諗清楚。

坑真幼是否較淺?請問可考到甚麼小學?

要諗清楚。

你會選邊間?

鑽石仔 發表於 19-2-10 22:38
你會選邊間?

仲未諗掂

pekovian 發表於 19-2-10 21:59
坑真自從上年轉左唔係100%直升後,家長心態唔同左,多左人外闖,我都聽朋友講今年考得好好。我朋友考到神 ...

知唔知堅真外闖考小一考成點?有冇坑真考得咁好?

ambabe 發表於 19-2-11 09:29
知唔知堅真外闖考小一考成點?有冇坑真考得咁好?

唔識人讀堅真,無打聽到,我都想知,等其他網友分享