用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS德望
樓主: jojotse12345678
go

協恩VS德望  

Png 發表於 19-2-12 19:13
比$38000 去澳洲好抵? 咁真係見仁見智,
因為係一定要比, 唔係有得揀唔去
對某些家庭來說,這是比多一年學費 ...

有得揀~當然有得揀中-offering letter已有埋呢个trip既通知,可以計过数之後揀take offer定唔take. 用保險業marketing手法講,由take offer起只係每日儲$33.50(-个飯盒价),到中三你就-定去到了。

我會睇埋去做乜嘢!行程是否家庭旅遊無法滿足?回憶體驗是受用?條數要計埋這些
係我就會想方設法讓孩子去

Cliokohonda 發表於 19-2-12 13:42
不如拉埋spcs落水,點解可以低學費之餘又有不小援助?
真係好抵仲送埋iPad 過你,唔駛自己買!

Yanamami    發表於 19-2-12 20:01

bettyay 發表於 19-2-12 19:30
我會睇埋去做乜嘢!行程是否家庭旅遊無法滿足?回憶體驗是受用?條數要計埋這些
係我就會想方設法讓 ...
我都會比個女去, 梗係非常值得! 不能以錢衡量, 然後每日設法儲$34......直到Form 3
不過唔可以用"好抵"來形容喎!
因為而家係有人將SPCC代入去"平民直資" 呢個term來講,咁真係唔"平民"喎!

Yanamami 發表於 19-2-12 19:18
有得揀~當然有得揀中-offering letter已有埋呢个trip既通知,可以計过数之後揀take offer定唔take ...

每年一次38000都要接受啦。。   
邊有得揀!就算spcc 加到15萬一年,一樣爭住入。。     

Png 發表於 19-2-12 19:46
我都會比個女去, 梗係非常值得! 不能以錢衡量, 然後每日設法儲$34......直到Form 3
不過唔可以用"好 ...

从来……从來無-个人用过“平民直資”黎形容過SPCC.你真係要快d quote番出黎边个講过先得了~

Png 發表於 19-2-12 19:46
不過唔可以用"好 ...

睇返「上文下理」,有網友拖咗SPCS落水話抵讀,我估之後有網友誤會是SPCC!就Quote 出SPCC有個trip迫人去!故事發展就變成咁了

噗通噗通!跌曬落水

Yanamami 發表於 19-2-12 19:57
从来……从來無-个人用过“平民直資”黎形容過SPCC.你真係要快d quote番出黎边个講过先得了~ ...

咁你真係要意會下喇 !
其實 呢個谷係講緊 GH vs HY
點解又提人地學校呢?
咁我咪對號入座答下傘囉

Png 發表於 19-2-12 20:11
咁你真係要意會下喇 !
其實 呢個谷係講緊 GH vs HY
點解又提人地學校呢?
我只係见人地話拉埋SPCS落水,因為学費最平。

bettyay 發表於 19-2-12 20:04
睇返「上文下理」,有網友拖咗SPCS落水話抵讀,我估之後有網友誤會是SPCC!就Quote 出SPCC有個trip迫人去! ...
真係無情白事加無端端禁殃及池魚……

Yanamami 發表於 19-2-12 19:57
从来……从來無-个人用过“平民直資”黎形容過SPCC.你真係要快d quote番出黎边个講过先得了~ ...
繼續講落去其實澳洲trip, 除咗要俾3萬8,其實還要準備裝備,禦寒衣物,行山鞋等等。如果平時唔係玩開呢D,一樣樣買齊,都唔平。
不過,這個經歷/體驗又的確不是家庭旅行可以做到。

回覆樓主:

係我拖spcs 落水。。sorry     

b3410 發表於 19-2-12 20:30
繼續講落去其實澳洲trip, 除咗要俾3萬8,其實還要準備裝備,禦寒衣物,行山鞋等等。如果平時唔係玩 ...
我其实有个意见,要人人買-套,倒不如師兄師姐2nd hand禁賣番出黎。鞋就買番自己啱著既,唔洗d野用-次禁嘥。師弟妹又可悭番d. 你不妨同PTA提議下~

b3410    發表於 19-2-12 22:06

回覆樓主:

Agree,如果淨以GH同HY嚟講,學費減免及助學金,HY資助率都係比GH高啲(以我人工嚟講)。

Cliokohonda 發表於 19-2-12 20:31
係我拖spcs 落水。。sorry

講開直資學費,順便討論吓洗費,係我離咗題,sorry too....我分到SPCC + SPCS (兩個老板的女女都係該校學生)- 讀得都很開心,各學校都有各校的特點,搵到適合就好了.

大家不用sorry討論討論都無妨!

我都抱歉誤會你,SPCS 當係SPCC

百物騰貴!子女讀書有時真係要計下條數

bettyay 發表於 19-2-12 21:25
大家不用sorry討論討論都無妨!

我都抱歉誤會你,SPCS 當係SPCC

說得對,今時今日真係就百物騰貴, 真的要好好資源分配

waiwaibabe 發表於 19-2-12 10:30
非常同意

打從協恩搞轉直資開始一直就搞PR,用自己舊生周街唱「窮女入劍橋」,宣揚自己係平民直資 (事實 ...

請問GH每月除了學費,午飯,校巴外,還有什麼支出?
有沒有強迫參加體育訓練?

Spcc收生已成績為主, 絕對不參考家庭背景 :)

Spcs 最抵讀! 學生英文又好!校服又靚!校舍又靚又有ipad送