用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS德望
樓主: jojotse12345678
go

協恩VS德望   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 19-2-12 09:15

但個人覺得,「平民」和「直資」好難放在一起,如「有 ...

非常同意

打從協恩搞轉直資開始一直就搞PR,用自己舊生周街唱「窮女入劍橋」,宣揚自己係平民直資 (事實上該女生根本就係轉直資前嘅畢業生)

一睇個學費價錢就知係廢話,你收YWC個價先好同人講平民啦

同埋轉直資之後校內會有好微妙嘅風氣變化,有時唔係校方話想繼續平民就平民到

拿,各打30大板先,我覺得協恩話自己平民等同德望日日講中小幼we are one family

waiwaibabe 發表於 19-2-12 10:30
非常同意

打從協恩搞轉直資開始一直就搞PR,用自己舊生周街唱「窮女入劍橋」,宣揚自己係平民直資 (事實 ...

讚!最後段講到精辟!聽返來的消息,話琴日個間小學第一去HY second in係見校長,唔知收的機會大唔大?

回覆 sukitelfold 的帖子

Yeah among several DSS schools, HYS offers highest fee remission/scholarship relative to school fees.

Based on 2016/17 figures,

Schools Fee remission/school fees  Fee remission/scholarship per student
HYS       ~28.7%                               ~9,900
SPCS     ~27.1%                               ~7,120
DGS       ~24%                                  ~9,130
GHS      15-16%                                ~6,080
SPCC    14.8%                                  ~9,040

Whether schools are to be labelled as "平民" or "貴族"based on fees (or feel) is subject to you

平民定義?

當年HY轉直資真係要做出大龍鳳+PR技倆來游說家長的.
根據當年李校長話(信不信由你), 如學校未能成功轉直資, 繼續以津校形式辦學, 下年度老師名額將要立即cut幾十人才能維持運作, 當年學校誓要保住這個重要關口, 轉直資是唯一出路, 根本當年教局係逼某些學校轉直資的(只是個人認為,可能有其他因素不清楚)

學校承諾會預留大筆的學費收入比例用作補貼有需要的學生, 而且
門檻也很低, 收生亦不會理佢地經濟條件, 只要適合就收, 所以比較多學生受惠--咁呢方面佢地又真係做緊喎

學費亦已包學生每年一個tour/work placement, make sure 每位學生都有機會擴闊視野, 例如Form 2去大陸山區做小老師(如家長怕女兒受苦就慎入此校), Form 4被安排到各行各業打工一星期捱下世界(其實好多工種職位都係由有心家長sponsor出來, 有些家長係公司老閭或機構高層, 都唔係好窮, 只是低調), 這些都係引導學生平民化的思想教育方向, 個人好中意, 當然有好多其他海外tour/交流等比學生去, 但那些便要自己比錢

Png 發表於 19-2-12 12:30
平民定義?

「協恩係平民直資」好明顯係校方聯同傳媒有意塑造出黎嘅形象 同意與否純屬個人決定
校方都冇定義過咩叫平民

另外,GH f5一樣有work placement

兩間校的助學金, HYS入息限制, 助學金額度比GHS好(相同條件下)

sell2japan    發表於 19-2-12 15:02

回覆樓主:

不如拉埋spcs落水,點解可以低學費之餘又有不小援助?

回覆樓主

兩間都是好學校、一句話:適合、開心就好。但有些小朋友末必有能力去做決定。大人可以分析各方面的好與壞讓小朋友自己決定。畢竟六年的校園生活是小朋友成長最重要的一個階段

Cliokohonda 發表於 19-2-12 13:42
不如拉埋spcs落水,點解可以低學費之餘又有不小援助?
最抵讀係佢

Png 發表於 19-2-12 12:30
平民定義?

SPCC 入讀時要簽協議一定要比約$38,000 在中三時參加交流團. 值唔值,真是見仁見智.

Yanamami 發表於 19-2-12 14:12
最抵讀係佢

spcs 是否更適合用平民,貼地等形容詞呢。。

Cliokohonda 發表於 19-2-12 14:49
spcs 是否更適合用平民,貼地等形容詞呢。。
我觉得唔可以用学費做指標。以就讀学生既家庭既lifestyle黎睇会準d。

smsiu 發表於 19-2-12 14:41
SPCC 入讀時要簽協議一定要比約$38,000 在中三時參加交流團. 值唔值,真是見仁見智.
...
值到暈!申請SPCC就係為左呢个。

Yanamami 發表於 19-2-12 15:03

haha.

Cliokohonda 發表於 19-2-12 15:15
haha.

佢老竇人工既一半, 即佢老竇賺76000一個月, 如果俾我老公一個月有76000, 我即刻辭咗份工, 辭埋個工人, 然後做FTM。

不過, 呢個小朋友真係乖, 知道用屋企人咁多錢會內疚。我屋企果隻青春期怪獸, 問我點解唔同佢報德國交流團。真係好似老奉咁。

Yanamami 發表於 19-2-12 15:03

是⋯⋯沙呂小14天澳洲也40k、人哋30天澳洲收38K,好多人想去也冇資格去。。。

我係N年前HY畢業
果時屋企都幾窮, 係阿SIR主動問我屋企環境
幫我申請減免學費, 由中四到中七都免晒所有學費地畢業
每年仲有1000元獎學金(專比窮學生)比我買書
到而家我都好多謝學校

其實每間學校都有自己的收生取向
如果你想個女第日係自信獨立同比較tough, HY會啱你

waiwaibabe 發表於 19-2-12 13:02
「協恩係平民直資」好明顯係校方聯同傳媒有意塑造出黎嘅形象 同意與否純屬個人決定
校方都冇定義過咩叫平 ...

其實都係呢句 "信不信由你" 不過我講出我在這校所知道的

Cliokohonda 發表於 19-2-12 15:15
haha.

我大女津校去UK14日都四万,去澳洲三万八,抵到呢……去完真係成个中学最美好既回憶,唔可以用錢去衡量。老豆一个月七八万收入,点会afford唔到吖~由升中起每个月儲1000都去到啦!

比$38000 去澳洲好抵? 咁真係見仁見智,
因為係一定要比, 唔係有得揀唔去
對某些家庭來說,這是比多一年學費的負担 !
SPCC係非常好的學校, 相信佢地會資助這類學生吧 ?!
我又唔信佢地只收哂D"有錢人"喎
‹ 上一主題|下一主題