用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS德望
樓主: jojotse12345678
go

協恩VS德望  

两間都冇得輸,睇各自家庭和小朋友感覺和喜好.

回覆 vestzs 的帖子

恭喜你呀!HY 係好好學校!祝你女女學業更上一層樓!

回覆 ac917 的帖子

Sorry 可能我講貴族係太誇張。我細個時在村校畢業,我教會有同學讀德望,爸爸成日揸車接送佢,所以我自己一直營住讀得德望D人好有錢。 Haha, 現今社會其實中產好 common :p

Bumsigu 發表於 19-2-11 17:21
回覆 ac917 的帖子

Sorry 可能我講貴族係太誇張。我細個時在村校畢業,我教會有同學讀德望,爸爸成日揸車接 ...

不用sorry呀,你太言重了!

Cliokohonda 發表於 19-2-11 12:29
小學成績好代表可優先選中學,為何硬要將中學質素同次第掛勾?除非諗中學已是最高學歷,將來見工小學成績 ...

我相信你囡囡實力,應該好快有另外offer!

回覆樓主:

請問有無校車由大埔去德望?

semi05 發表於 19-2-11 18:00
請問有無校車由大埔去德望?

G H S網頁内有校車線路,記得好似有校車位上落地点相片

vestzs 發表於 19-2-11 18:04
G H S網頁内有校車線路,記得好似有校車位上落地点相片

GHS website 吾見有大埔站 (emoji)……而且有些 bus no. 跳咗,所以請教有無人知(emoji), thank you !

回覆 semi05 的帖子

如果冇嘅 可以考慮去其他地方上車 例如火炭
有同學會咁樣返學
不過要睇下時間適唔適合同值唔值咁轉車

我想用以下來形容協恩:

平民直資協力恩
五湖四海收滿生
學術認真攞滿分
體育音樂瞓晒身

GHS charges 35k/year for junior form and 45k/year for senior
While HYS charges 36k/year starting 2019/20, with seniors charged higher

The GHS is 貴族 and HYS is 平民 labelling is not really matching the figures

ucw 發表於 19-2-12 00:32
GHS charges 35k/year for junior form and 45k/year for senior
While HYS charges 36k/year starting 201 ...

這是歷史遺留的感覺!不能單用學費角度去睇!學生出來的感覺、學校對學生的言行品行要求、宗教文化等等,都可能有影響。可能大家要開個直資學校每年平均洗費表對照下誰「貴」誰「平」

除了貴同平,可能仲有:沉實、開朗、毅力、自信、領導力、眼界遠近、待人接物、處事態度等等,除了學校給予培養,部分其實來自家庭

bettyay 發表於 19-2-12 08:10
這是歷史遺留的感覺!不能單用學費角度去睇!學生出來的感覺、學校對學生的言行品行要求、宗教文化等等, ...

話時話HY有每年加學費跡象,GH見到又加下,加上gh未夠錢找新大樓尾數,  好快hy gh 追到dgs 學費。

bettyay 發表於 19-2-12 08:10
這是歷史遺留的感覺!不能單用學費角度去睇!學生出來的感覺、學校對學生的言行品行要求、宗教文化等等, ...

「平民」二字也可從以下數據看到少少:

1⋯⋯總學費近29.xx%支付奬/助學金

2⋯⋯總受惠學生人數4xx人,得到不同比率的奬/助學金,當中助學金佔大部分

sukitelfold 發表於 19-2-12 09:11

但個人覺得,「平民」和「直資」好難放在一起,如「有錢窮人」,點可以放在一起。。。

「平民」應該放官津校前面

平民直資等用詞是美化、貴族學校等用詞是比較負面⋯⋯除了哈羅等買幾球債券的國際學校,又見唔到香港有直資學校有幾貴族喎!

sukitelfold 發表於 19-2-12 09:11

所以咪話學費只是表面一部份,還有幾多人申請助學金是另一議題了!我仍然覺得「貴族」「平民」,不能只掛上去睇!
合適性為重!在哪學校也必然有其得著、體會及付出。

sukitelfold 發表於 19-2-12 09:15
但個人覺得,「平民」和「直資」好難放在一起,如「有錢窮人」,點可以放在一起。。。

「平民」應該放官 ...
MCS一D都唔「平民」

bettyay 發表於 19-2-12 09:20
MCS一D都唔「平民」

中學部一定「平民」過上述二間

sukitelfold 發表於 19-2-12 09:23
中學部一定「平民」過上述二間
子女入讀自行感受最實際

超,理得間學校咩族,自己認為配合小朋友各方面發展,小朋友又喜歡,學費雜費又負担倒,咁咪去讀囉,話之隔離位坐咗日皇嗰女定習大大個女.....