用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS德望
樓主: jojotse12345678
go

協恩VS德望   [複製鏈接]

回覆樓主

Good Hope 返 8:05-3:50
有校巴覆蓋九龍區, 也有短程校巴來回彩虹
最後一班是6:00,也可坐16小巴,3-5分鐘到彩虹A出口,直入地鐡;不知幾安全,也不論上不方便。
音樂重,體育重,比重一樣
唔喜歡西樂,學中樂也可;樂器佔考試中的部分中的部分,不用太在意這個原因去揀學校
返學上堂全英上堂,我知HY不是一定。
揀什麼就看自己小孩啦,不評論。

jojotse12345678 發表於 19-2-6 03:51
請問協恩中學 VS德望中學,邊間好D

兩間都好好,最緊要小朋友喜歡。作為過來人,知道協恩有很多有Heart 的好老師,普遍舊生也對協恩很有歸屬感。

GH vs HY?

當然兩間都係好學校, 都係女校

但兩者其實很不一樣
基本上天主教跟基督教的辦學係大不同
家長在選校上可從這方面再探究下
睇下小朋友適合讀什麼類型的學校, 另外都要聽下佢意見,始終係佢去讀六年

交通上,個人認為不應太著意, 有學校的地方就有交通配套
另外雖然GH 好似偏僻D, 但HY 學生都唔見得好安全
成日都被人跟踪/騷擾的case大家都聽過啦, 最重要自己個女要學懂保護自己

最係個人覺得GH硬件一流(如校舍), 但HY軟件一流(如老師)

jojotse12345678 發表於 19-2-6 03:51
請問協恩中學 VS德望中學,邊間好D

以我哋學校嚟講,年年級頭五名嘅女仔都有1-2個入協恩,級6-15名就有4-5個入德望。

PKJJMaMa 發表於 19-2-11 10:53
以我哋學校嚟講,年年級頭五名嘅女仔都有1-2個入協恩,級6-15名就有4-5個入德望。
...

我又覺得,如果是一線小線,頭20名分別不大。寫少個句號,都差D啦!所以我仍然要適合性為首要
如果以名次計,我們幾十先多入GHS, 但我仍然覺得她們實力相當好!上到去考DSE 才是真比拼所以不用以名次計入什麼學校

bettyay 發表於 19-2-11 11:21
我又覺得,如果是一線小線,頭20名分別不大。寫少個句號,都差D啦!所以我仍然要適合性為首要
...

咁你哋學校勁,無辦法。
而我哋學校真係入得德望嘅都未必有得in協恩。

我都就呢個問題問過讀緊 HY 德望既學生同家長,佢哋既用家心聲。兩間既中一、二學生都話好開心,功課量比小學還少,好多好玩既課外活動參加,一D都唔係死讀書。 家長方面,德望個位話發現阿女英文好左好多,阿女好忙,好多時用手機,同同學話題係追星,同埋好多去外國 tour 俾學生見識,學校資源好好,有D似國際學校,不過家長經濟上也要鬆動D,樣樣都係錢。協恩個位我聽落平民D,話老師學生打成一片。不過出國見識上好似德望安排得好D。

Bumsigu 發表於 19-2-11 11:35
我都就呢個問題問過讀緊 HY 德望既學生同家長,佢哋既用家心聲。兩間既中一、二學生都話好開心,功課量比小 ...

Agree,我都覺得讀德望嘅家長有錢啲,始終德小都係要比學費,上到中學嗰班學生生活條件基本都比較好。

PKJJMaMa 發表於 19-2-11 11:53
Agree,我都覺得讀德望嘅家長有錢啲,始終德小都係直資,上到中學嗰班學生生活條件基本都比較好。
...

德小係私小

ac917 發表於 19-2-11 12:03
德小係私小

係喎,唔該

PKJJMaMa 發表於 19-2-11 10:53
...

無論考第幾、咩區域、咩宗教都好,只要係自己小朋友揀嘅就可以了,因為係佢哋讀,唔係家長讀。

有啲女仔鍾情於校舍靚,有啲女仔又鍾情於歸屬感。

德望由以前都宜家都俾人有貴族學校既感覺

https://ol.mingpao.com/ldy/beautystyle/fashion/20190207/1549474752948/%e9%8b%92%e8%8a%92%e4%b9%8d%e9%9c%b2-%e5%a4%a0%e8%86%bd%e8%b4%8f-%e4%b8%8d%e6%80%95%e8%bc%b8

PKJJMaMa 發表於 19-2-11 11:26
咁你哋學校勁,無辦法。
而我哋學校真係入得德望嘅都未必有得in協恩。

小學成績好代表可優先選中學,為何硬要將中學質素同次第掛勾?除非諗中學已是最高學歷,將來見工小學成績有需要呈上,否則看看幼稚園的級頭現在是否還是b1a ?  再論dse 成績,能否確定6年後hy 會好過gh ? 理性討論,勿上心。
利申:準備take gh offer

Bumsigu 發表於 19-2-11 12:09
德望由以前都宜家都俾人有貴族學校既感覺

當然有陪分家庭是比較富裕,但大多數都是一般中産,談不上貴族。其實情況跟香港好多學校都差不多,今時今日香港的家長,都好願意為孩子的教育花費,德望家長都只是跟大圍人群一樣。在德望6年,我最欣賞是這裡的家長群,我接觸的大部分都是好願意分享,好願意互相扶持、互相鼓勵。雖然我不屬於家教會骨幹成員,但留意到我們的家教會都是很不計教,盡心盡力為我地的全校的女兒服務,這是我其中一樣最感恩的地方!

我女兒未讀過其他小學,可能上述情況跟香港大部分學校都差不多。

回覆 Bumsigu 的帖子

多謝分享.

我比小朋友佢選, 佢選左HYS, 雖然我比較擔心高中時的選科, 不過佢讀, 無計

醒目開學勳章

vestzs 發表於 19-2-11 12:38
回覆 Bumsigu 的帖子

多謝分享.
當年两間都有offer ,阿女最後選了Hy

peggy 發表於 19-2-11 13:23
當年两間都有offer ,阿女最後選了Hy

阿媽係基督徒,所以我個女無得揀(emoji)(emoji)

ilyrd    發表於 19-2-11 13:33

回覆 peggy 的帖子

好多謝你之前係PM到答左我好多問題

醒目開學勳章

vestzs 發表於 19-2-11 14:00
回覆 peggy 的帖子

好多謝你之前係PM到答左我好多問題
welcome
‹ 上一主題|下一主題