用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇course教家長怎樣同資優小朋友相處
go

有冇course教家長怎樣同資優小朋友相處 [複製鏈接]

阿仔剛6歲,而家讀小一。因為佢太有主見,固執,所以K3時佢見臨床心理學家,話佢有啲自閉症譜系徵狀。啲老師覺得佢同同齡小朋友相處冇咩興趣,唔覺佢有咩特別叻,只係學野理解快啲,自己識讀啲唔識既英文,同好奇心重每事問。剛6歲做左IQ test 所有part 都superior overall係very superior.w因為佢愈來愈難教,想問有冇咩管教課程我適合上。佢仲有個細路3歲都係自閉症譜系小朋友。我本身諗住辭工full time湊,但又擔心唔做on居居同唔識教,而家2個都讀全日制。求教
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你可以留意一下資優教育學院嘅家長講座

其實,每個孩子都唔同,無一套理論可以one size fit all
如果你能夠接納佢地嘅特點,知道弱項,乜野係會學得比常人慢
唔好幻想一下子就可以改變佢地,你嘅接納、時間、愛,慢慢會响成長當中注入佢地所欠缺嘅情感部份

坦白講,我最無助亦係仔小一時,但慶幸當時HKAGE嘅家長小組係open to all (現時只限學員家長)
响前輩分享當中,或多或少都偷到d橋
但在我,最重要係平衡自己心態,知道我唔係孤獨嘅,大家互相鼓勵
或者有d野唔會有朋友明白,講多句d人就覺得你曬命,但群組當中,全部係過來人,我可以將負面情緒釋放,然後繼續同仔鬥智鬥力

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你。因為見到佢平時好乖。但啲固執同自我令到幫手照顧佢既老人家都炆。一返到去,3個一齊黑面,好大壓力。自己返工成日OT,唔知可以點。所以諗住學下啲方法照顧。因為佢冇野特別叻,如果唔係老師叫我同佢check下,話佢唔似冇社交(因為成日走去問老師野,同老師傾計),都唔會去check iq。好希望幫到小朋友,因為佢都有情緒問題,再加細路都差唔多。2個一齊有主見就好難處理。

回覆樓主

家長可以上ABA培訓課程,學吓點樣應付A仔。

https://www.facebook.com/events/717574745344550/?ti=icl

阿仔小二時同老婆參加過家庭動力的輔導活動(play therapy),也參加了兩三年JEMS的個人性格發展課程,現在阿仔已沒有已前固執,待人接物有明顯的進步,母子的衝突也少了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:56
想請教你,我仔同樓主嗰個小朋友好似,都係自學能力強,上到高小,形成上課唔專心,佢一專心就想問問題, ...

我地嘅情況係咁...每年開學,先同班主任打個招乎,講一講孩子脾氣/特性
再同數學科 老師傾,等佢明白復孩子已經超越眼前課程
建議老師可以俾d練習佢上堂做,或家長自備,等孩子唔騷擾老師上課

基於d老師都忙,未必會另外安排練習,佢地會傾向家長自備,有時又叫下仔教同學或做跑腿
總之,一句:你唔好難為佢,大家都無好處

其實,呢d細路唔係ADHD,佢地對有興趣嘅就超級專注,無興趣嘅話,一分鐘都唔得!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 IloveJJ 的帖子

到老師有重要野要佢都聽時,老師自然處理到,唔駛同佢擔心
至於公平問題,我都有諗過,但我問仔,佢只係話老師唔會講,但隻眼開隻眼閉,咁我叫仔俾面老師,唔好咁揚喇~

恐龍家

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:36
係呀!有興趣既係超級專注架!
我試下同老師咁講。
咁但係如果佢顧住做其他野,咁其他同學唔會不滿嗎?而且 ...
小一最後派成績表時,班主任已經提醒我們在小二開學見新班主任時打過招呼,但要注意唔好用老奉,要人包容態度,主動提出家校合作,一齊努力教好他(呢個老師幾過癮!)。相安無事直到小五,碰到個極品班主任,互相衝擊下一發不可收拾,所以都係看運氣。
‹ 上一主題|下一主題