用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我應給如何幫助孩子
樓主: 米米粒
go

我應給如何幫助孩子

回覆 Penguintak 的帖子

ABA   看下自學的家長分享
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3145506

米米粒 發表於 19-2-6 00:29
仔仔兩歲8個月,自閉症。同時未識講任何野,單字都無,評估相當於一歲語言能力,上佐兩個月政府学津課程, ...

我囝最初差不多 試過最top的機構 甚至還指定某幾位推薦的姑娘 但情況也是一樣 錢花了無問題 是我囝的問題 姑娘有出力幫手 只是囝不受教 我只怕錢買不到方法

之後有試過一個治療訓練 開頭是要耐性 大概過了兩個月 終於有喜色 而且有持續進步的空間

我想說 不要灰心 只要找到合適的 是有方法的

bibi0302 發表於 19-4-22 16:21
我囝最初差不多 試過最top的機構 甚至還指定某幾位推薦的姑娘 但情況也是一樣 錢花了無問題 是我囝的問題  ...

請問係咩治療?

仔仔兩歲8個月,自閉症。同時未識講任何野,單字都無,評估相當於一歲語言能力,上佐兩個月政府学津課程, ...

係咪已在CAC評估咗,排緊特殊幼兒中心?兩歲八個月,普通幼稚園唔係咁包容,樓上講得啱,斬件式冇系統課程唔適合你仔。如果經濟許可,搵私家學校 S位密集訓練先,一星期五天,每日三小時,當中應包括,自理,言語,物理及職業治療。我仔當年都係一邊讀一邊等。

mrs.3845 發表於 19-3-5 18:44
邊度上 aba? 可以 pm 嗎?thank you

請問可否介紹ABA給我?

其實網上資源有好多 如果私人太貴 可以嘗試由自己同小朋友做訓練。
或者排定NGO先

米米粒 發表於 19-4-10 23:53
但我可以要求選擇s位?
政府評估點講?聽落你呢種情況應該去S位, 試下打去再問, 講得嚴重d睇下有無得再見醫生. 另外上面講得啱, 你小朋友需要有系統密集課程先最有用,六歲前係黃金治療期, 要抓緊時間!

其實如果你覺得出面私人的訓練貴, 其實協康/耀能的自費課程都係咁上下價錢, 如果唔想等, 其實可以試下上1-2個月, 如ST, 佢可以比你SIT 堂, 教家長點教小朋友, 咁你可以上一個COURSE, 之後自己教LOR..

ABA 最少上3個月, 費用都要大約2-3萬/月, 如果有能力, 可以上3個月, DEVELOP 左個習慣, 之後家長上下ABA WORKSHOP 自己返去教LOR...

回覆樓主:

身同感受,我個小朋友細個時都勁硬勁,所謂有經驗既姑娘都搞唔掂,上堂瞓地喊足一個鐘,做亞媽既我好無耐。最終要搵人上門教做一對一,好快develop 左基本專注力同對大人既服從性,再上Training 就好好多了

我仔上學津好大幫助呀,佢由三歲開始上,上之前只係識講:係同唔係,爸爸媽媽間中都分錯,而家上咗七個月,雖然未追得上同齡,但都可以講到短句子表達自己

回覆 sally310 的帖子

可唔可以qm aba資料呀?