用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我應給如何幫助孩子
go

我應給如何幫助孩子 [複製鏈接]

仔仔兩歲8個月,自閉症。同時未識講任何野,單字都無,評估相當於一歲語言能力,上佐兩個月政府学津課程,深知一個星期一堂基本幫助不大,另外同時系出面半私家也上了6堂特殊教育,但仔仔完全好抗拒上堂,包括唔聽指令,唔坐周圍走,訓地,要媽媽抱,發脾氣,基本上每堂根本無學到野,45分鐘一堂就甘白白浪費,姑娘也表示好(emoji)耐,我睇得出,姑娘好似也無咩特殊方法可以控制到仔仔,因為仔仔抗拒陌生人掂,也驚群體活動,我明白尼個係感統出現問題,宜家我最擔心係仔仔一個字噶語言都未識講,
   0    0    0    0

回覆樓主

出面私家語言治療費用我負擔唔起,試過上佐幾堂,仔仔用發脾氣來結束45分鐘一堂課程,我宜家都唔知應該點做。

回覆 米米粒 的帖子

聽樓主描述,你囝囝需要關注既係情緒控制、社交、聽指示(學野)及言語發展,現時佢返緊既「斬件式」既訓練,內容既無系統,又無連貫性,所以成效有限。建議你讓囝囝參加密集式既訓練,即一星期五天,每天3小時果種。不過,無論進行任何治療,家長也要學習放鬆,唔好成日急於見到成效(雖然很難),俾D時間小朋友。

sally310 發表於 19-2-13 18:29
我仔一開始都係咁wor~ 但我係上ABA,所以一堂2個鐘。一開始都喊左半堂 放低佢上堂時唔肯落地,喊 ...

我想請問下ABA是什麼意思、我吾明白

sally310 發表於 19-2-16 10:04
ABA 係行為治療,可以訓練到語言,遊戲技巧,社交技能,自理技能等等... 上堂形式通常都係密集式,所以好 ...

明白!我想請問什麼地方可以上這課程

櫻孑由 發表於 19-2-16 10:07
明白!我想請問什麼地方可以上這課程

我寶寶現在2歲4個月、會説話喜歡亂發皮氣、訓地下、可以上這課程嗎?

sally310 發表於 19-2-16 10:36
可以啊,佢地都可以改善行為問題.
我仔之前attention 好短,玩具玩左一半都會走左去. 如果我叫佢繼續或想 ...

可以介紹地址比我嗎?

sally310 發表於 19-2-16 10:36
可以啊,佢地都可以改善行為問題.
我仔之前attention 好短,玩具玩左一半都會走左去. 如果我叫佢繼續或想 ...

請問係邊有得上,我女言語有點遲緩

米米粒 發表於 19-2-6 00:29
仔仔兩歲8個月,自閉症。同時未識講任何野,單字都無,評估相當於一歲語言能力,上佐兩個月政府学津課程, ...

先搞好感統,有時候急唔黎,我仔接近3歲先開始講野,學津的姑娘可能經驗唔夠,妳可以搵下中心的主任/或者妳認為比較有經驗的人士比意見妳,治療師只係扶助妳,好多時候係靠家長的努力訓練,成效先會有,每一個小朋友的方法都唔同,訓練有貴有平,負擔唔起的可以搵下d比較平的小組上,可能成效唔大,但妳自己都會學到技巧,回家可以幫小朋友,呢到同路人多,可以比到意見妳

小朋友排緊S位?

米米粒 發表於 19-2-6 00:29
仔仔兩歲8個月,自閉症。同時未識講任何野,單字都無,評估相當於一歲語言能力,上佐兩個月政府学津課程, ...

上星期5天的密集課程好啲。
我仔開始上都喊足成堂,一段時間就習慣咗,而家好鐘意。

Yukiruirui888 發表於 19-2-17 12:41
先搞好感統,有時候急唔黎,我仔接近3歲先開始講野,學津的姑娘可能經驗唔夠,妳可以搵下中心的主任/或者 ...

E位,正打算轉到校服務。小朋友今年k1,但又驚轉佐會無e位服務甘全面。

米米粒 發表於 19-2-17 21:50
E位,正打算轉到校服務。小朋友今年k1,但又驚轉佐會無e位服務甘全面。
...

先了解妳到校係咩機構做,問下學校到校大約比到幾多堂,妳可以自己參考一下,E 位的堂數同到校差唔多,我有兩個媽媽同學仔,她們的到校平均每個月都有7堂(st,ot,pst),另外妳要考慮到校未必比到感統堂妳仔上,因為無設施

回覆 sally310 的帖子

你好,請問可否介紹邊到上ABA ?
Thx !

回覆樓主:

樓主,我認為密集式課程,即每天三小時,每星期五天,適合你仔的情況。聽來你仔應該排S位。如果只是排緊E位,我覺得不夠。

就咁聽你小朋友到校服務唔夠, 到校大概一個月俾到4 - 5小時訓練, (ST, OT, 基礎), 岩一D有自閉傾向既小朋友多少少

sally310 發表於 19-2-13 18:29
我仔一開始都係咁wor~ 但我係上ABA,所以一堂2個鐘。一開始都喊左半堂 放低佢上堂時唔肯落地,喊 ...

邊度上 aba? 可以 pm 嗎?thank you

lobb2015 發表於 19-2-21 19:07
樓主,我認為密集式課程,即每天三小時,每星期五天,適合你仔的情況。聽來你仔應該排S位。如果只是排緊E位 ...

但我可以要求選擇s位?
‹ 上一主題|下一主題