用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs坑真vs培正
樓主: ykcheung09
go

民生vs坑真vs培正

PTL_L 發表於 19-2-9 17:14
回覆 ykcheung09 的帖子

咁以我朋友講返,佢兩個都讀培正,培正小學9班,3xx人,但培中好似得5班(有錯請 ...

你朋友以前培小小六一級3xx人,請問是那一屆? 我見近年培小小六大約260人。

回覆 amoyresident 的帖子

剛畢業一屆

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1695769&highlight=培正

PTL_L 發表於 19-2-9 19:35
回覆 kiu_kiu 的帖子

培中一班36人,咁多?培小一班得32人左右,咁少?
培中係津校,佢無參加減派,未計叩門位係必須收36人一班。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 19-2-9 17:29
回覆 babymu 的帖子

冇一間cover哂,按數字上,如直屬關係的中小學,所以我講緊都係cover人數好少少的學校 ...
除一條龍既St Mary/天神外,中學直屬位足夠俾晒小學部既,仲有一間聖提女子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 19-2-9 17:14
回覆 ykcheung09 的帖子

咁以我朋友講返,佢兩個都讀培正,培正小學9班,3xx人,但培中好似得5班(有錯請 ...
培正小學, 2014-2017年都只有8班小學生畢業, 每班人數約32人-35人,  平均每年只有26X人畢業, 只有在2017和2018年P1開過班, 但之後每級維持8班

培正中學中一6班共收216人, 當中自行65個位同大抽獎118個直屬位無部留俾小學部學生, 加上仲有1X個叩門位都係培小學生優先, 直升機會都有6X%

如果三次呈分排名都係維持係14X, 培中無可能連叩間都唔收, 除非有特別原因.

始乎你朋友未有將事實既全部話你知了

hkpapa852 發表於 19-2-11 08:51
培正小學, 2014-2017年都只有8班小學生畢業, 每班人數約32人-35人,  平均每年只有26X人畢業, 只有在2017和2 ...

想請教,這118 個乙部位,是否跟校內級名次派入?即是只要考校內頭100 ,在乙部一選培中一定中?還是要靠編號前後和運氣呢?

cclemon2009 發表於 19-2-11 10:15
想請教,這118 個乙部位,是否跟校內級名次派入?即是只要考校內頭100 ,在乙部一選培中一定中?還是要靠 ...
升中派位, 就算直屬位都係按Banding先後再抽, 不會理會校內排名

如B1人數多過直屬位, B1學生都要抽, B2生機會; 如B1人數少過直屬位, B1生全入, B2生要抽

回覆 hkpapa852 的帖子

可能係掛,我都唔知喇,佢有講過前校長退休,啲位做哂人情。叩門都收佢小朋友,實在太多內在因素喇,有時會覺得小朋友由幼稚園讀起,有咁多年感情,話唔收就唔收,都幾大打擊

仲有SPPCS呀

PTL_L 發表於 19-2-11 11:34

仲有SPPCS呀
SPPCS只係直升比例高, 唔夠Cover所有小學部學生

聖提女子直屬位可以Cover > 100% 小學部既學生...... 不過當然B3學生就享用唔到

以師姐媽媽同我地講,呢幾年除非band 3,否則全部過隔離,特別係上年

hkpapa852 發表於 19-2-11 11:05
升中派位, 就算直屬位都係按Banding先後再抽, 不會理會校內排名

如B1人數多過直屬位, B1學生都要抽, B2生 ...

「如B1人數多過直屬位, B1學生都要抽, B2生機會; 如B1人數少過直屬位, B1生全入, B2生要抽」
》請問b1 生在乙部是否一定入到培中?所有B1  生在乙部是否再跟呈分次第入呢?還是所有b1 生不跟次第順靠編号和運氣抽入呢?

PTL_L 發表於 19-2-11 11:47

以師姐媽媽同我地講,呢幾年除非band 3,否則全部過隔離,特別係上年 ...

尼三四年升中都係沙士後幾年出生,學生人數少,隨著出生率逐步回升,情況會唔一樣

回覆 pekovian 的帖子
上年07,高峰期開始,加上中學部5班,起碼收150人,我們小學部4班,愈高年班愈唔齊腳,約115人左右,85%基本上cover哂

cclemon2009 發表於 19-2-11 11:48
「如B1人數多過直屬位, B1學生都要抽, B2生機會; 如B1人數少過直屬位, B1生全入, B2生要抽」
》請問b1 生 ...
甲部同乙部都係跟隨機編號, 次弟只係用嚟分B1/2/3

分完Banding之後, 次弟基本上無用

PTL_L 發表於 19-2-11 12:18
回覆 pekovian 的帖子
上年07,高峰期開始,加上中學部5班,起碼收150人,我們小學部4班,愈高年班愈唔齊腳 ...
SPSS講明, 自行盡量唔收小學部學生 (基本上都無乜收過), 自行只有99個位, 要睇餸食飯

聖提女子中學, 直屬位最多可以有99個, 過往小學部一級只有4班得100人(小一計), 小六基本上得番大約90人.

中學部對外講明,但實際對內係點只有家長知,我地既資訊都係校內得知,咁香港爸爸資訊係邊到得知呀?

PTL_L 發表於 19-2-11 14:27

中學部對外講明,但實際對內係點只有家長知,我地既資訊都係校內得知,咁香港爸爸 ...
不少有小朋友由SPPCS畢業既家長都有透露過, 用心爬吓文吧!

不過,作為家長,我自己都唔敢好大聲或好肯定講,只係大約情況。