用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs坑真vs培正
go

民生vs坑真vs培正 [複製鏈接]

對我來說,三間都是好學校。
想再多少少了解及比較下三間學校的愛心程度、中小成績及校舍設施。謝謝各位!
   2    0    0    0

Pc for sure

ykcheung09 發表於 19-2-5 22:33
對我來說,三間都是好學校。
想再多少少了解及比較下三間學校的愛心程度、中小成績及校舍設施。謝謝各位!
...

看小朋友性格
如果不介意中小,可以考慮pc 坑真
論中學水平:
Ms>tl>pc
小學pc tl差不多,ms則比較谷

論谷的程度:
Ms>tl>pc

如果龍校內競爭,pc最安全

建議揀pc

littlechen 發表於 19-2-6 02:42
看小朋友性格
如果不介意中小,可以考慮pc 坑真
論中學水平:

中學培正差過民生同真光?

fluty 發表於 19-2-6 16:52
中學培正差過民生同真光?

For ranking , 民生中學應該低過真光&培正

不過上上落落幾位,不用太介意..... 睇返小朋友本身成績好過.....

但民生由幼稚園開始谷。

Dadagaga 發表於 19-2-6 17:47
For ranking , 民生中學應該低過真光&培正

不過上上落落幾位,不用太介意..... 睇返小朋友本身成績好過.. ...

同意
應該三間中學都差唔多
可能一年a校好啲一年b校又好少少咁
分別在於中中vs 英中、男女vs女校同埋有幾谷
都係睇家長喜好

個人會vote for PC
因為學校好有愛又唔谷

多謝大家意見

回覆 ykcheung09 的帖子

會唔會考慮埋小學升中的收生率?例如小學班數及人數,而中學班數及人數?

三間學校不同區, 是否要考慮埋交通時間呢?
平日放學如果參加學校活動,
一定住近d 好

住得遠,大人小朋友 身心疲累

回覆 PTL_L 的帖子

聽聞升中率差不多,實際我都唔肯定

回覆 SNOWPUI 的帖子

參考過往年校巴路線,三間學校車程差不多。
AM class 關係,平日放學唔會特登下午再返去玩課外活動了,就算係都星期六先參加。

ykcheung09 發表於 19-2-8 23:11
回覆 SNOWPUI 的帖子

參考過往年校巴路線,三間學校車程差不多。

估計樓主的小朋友是女孩子, 和住九龍區, 因為培正和民生無校車過海.
如住九龍區就選返培正或民生比較好, 當年我大女有培正和坑真offer, 都係揀咗培正, 如星期六送小朋友去坑真上課外活動, 你喺學校附近等小朋友都好悶, 因為在山頭上, 如在培正或民生, 附近大把地方hea.

還有, 坑真幼稚園要三年冬菇頭, 我都因為呢個原因無揀到....

咁以我朋友講返,佢兩個都讀培正,培正小學9班,3xx人,但培中好似得5班(有錯請更正)級1-120幾名一定升到上培中,級120幾-210幾名要搞珠,朋友小朋友咁岩140幾,搞珠收唔返,佢同學210幾名搞珠收返。佢小朋友喊足幾個月到新學年開學,而家阿細正密謀轉校插班。搵返一間中學cover小學人數好啲既學校。

PTL_L 發表於 19-2-9 17:14

咁以我朋友講返,佢兩個都讀培正,培正小學9班,3xx人,但培中好似得5班(有錯請 ...

有邊間中學cover到小學架?

回覆 babymu 的帖子

冇一間cover哂,按數字上,如直屬關係的中小學,所以我講緊都係cover人數好少少的學校。
不過實際上小女學校上年收哂小學部學生

PTL_L 發表於 19-2-9 17:14

咁以我朋友講返,佢兩個都讀培正,培正小學9班,3xx人,但培中好似得5班(有錯請 ...

培正小一九班, 今年約280人, 小二至小六八班, 人數約270, 培中六班216人, 基本上係上唔哂.

我想八下你朋友的小朋友考14X派到去邊間中學讀呀?

回覆 kiu_kiu 的帖子

何文田一間band 2中學,只開2班英文班。佢之前大安旨意培中會收返佢小朋友,所以一時間成家人拿手唔成世,聽到都心痛。

培中一班36人,咁多?培小一班得32人左右,咁少?

PTL_L 發表於 19-2-9 19:35

培中一班36人,咁多?培小一班得32人左右,咁少?

呢兩年培正小一大約31-32人一班,雙班主任,上小二起就34-35人一班一個班主任了。

明白。如果起穩守band 1位置,都唔駛咁擔心。但有時,搵得呢類學校,都想中小幼讀埋,唔駛煩,所以幼稚園階段就要諗下,小學升中時,如果小朋友唔係band 1成績又點處理呢?
‹ 上一主題|下一主題