用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-3-6 11:09
您先睇清楚我之前嘅討論,我從來都話IS同LS都有好同唔好嘅學校,兩種學制只係兩條唔同嘅路,唔應該將兩 ...

未必有甚麼指標性,係比記者製造話題

nkd 發表於 19-3-6 11:10
我聽講有一間新派私校,小一時有個習作,小朋友要自選一種動物,講一下動物的習性、生活,例如海豚,是怎樣 ...
如果係小一嘅話,應該唔止小幫忙,家長幾乎要代做咁滯。

floppybb 發表於 19-3-8 15:43
如果係小一嘅話,應該唔止小幫忙,家長幾乎要代做咁滯。

我唔清楚細節,估計無硬性規定要寫到幾深幾多字。否則,教育原意變了教家長,教小朋友出千。

nkd 發表於 19-3-8 15:48
我唔清楚細節,估計無硬性規定要寫到幾深幾多字。否則,教育原意變了教家長,教小朋友出千。
...
所以我一向唔太贊成過早比小朋友做一啲超程度的project, 反正最後都係由家長操刀,嘥時間兼無意思.

floppybb 發表於 19-3-8 20:55
所以我一向唔太贊成過早比小朋友做一啲超程度的project, 反正最後都係由家長操刀,嘥時間兼無意思. ...

所以真正的IS,project多是小朋友在學校做!

floppybb 發表於 19-3-8 20:55
所以我一向唔太贊成過早比小朋友做一啲超程度的project, 反正最後都係由家長操刀,嘥時間兼無意思. ...
所以揠苗助長根本無益。教快半年、額外特訓,不是個個合適。
所以緊張分數,打探別人,訓身拔刀相助,又係無謂。爭取升名校不如爭取學習興趣,要鬥就鬥入大學。

nkd 發表於 19-3-4 22:18
//我相信除咗學懂對子女放下之外,應該幫佢地裝備好面對學習嘅各方面能力,例如學習動機、自理、時間管理 ...

只係喺生活環境當中融入學習、體驗、遊戲、樂趣及其他元素令阿仔不知不覺從幼兒到成長過程中獲得各方面嘅軟實力。細節太多,並且以前喺其他帖都講過,所以難以詳細盡錄,只可以舉出些少例子。

除咗基本衣食住行,其他嘢都要囝仔盡力去爭取,不可不勞而獲,所以我地用token制度去量化對佢每件事嘅鼓勵/奬賞去換取佢渴望嘅東西。我地兩夫婦都要返工,亦反對陪太子讀書,所以要盡辦法令阿仔可以獨自做好功課我會按佢能力同功課質量去釐定需要時間玩一個「做功課遊戲」指定時間內完成
獲得token獎勵,錯誤愈少愈多獎勵,開始時寬鬆,到把握到後續步收緊,直至達到佢最高效率(其他活動都會限時得到獎勵)。買所有玩具都唔可以即刻有得玩,要儲token達到指定數量才可換取(通常一架車仔需要幾日),其他好行為都會用token代表欣賞嘅獎勵。我地有一架扭蛋機,扭蛋內有不同獎品內容,包括零食,額外遊玩時間、小玩具、貼紙等,什至一個vocabulary,如果認識呢個vocabulary又有獎勵.....囝仔亦需要儲token玩扭蛋機。當佢掌握到時間同做功課溫習等效率,漸漸反影喺學校成績從而建立自信,之後佢重視喺學校嘅表現多於任何token。之前佢房換冷氣機都用token夾錢(當然唔太多),所以佢好珍惜屋企每一件物件。

阿仔未讀K時經常同佢玩Role -Play,尤其Grocery store。當中可以學習不少中英vocabulary,買賣時找換等數學原理。我房同阿仔房門前都有小信箱,大家經常互相畫公仔同寫信。

阿仔讀K已經參加不同國籍人參與嘅活動,例如義工團或運動,其中参加Mini Rugby,當中有得玩、強身健體、
學習體育精神、群體社交...最主要可以實際學習及運用英文溝通,同教練溝通甚至同其他小朋友嗌交都要識英文,到依家仍然有幾個玩Rugby小朋友係阿仔Buddy,依家阿仔轉咗玩其他項目,不過巧合地仍然係外國人為主。

阿仔小開始玩不同類形board-games(因為內裡有大量學習元素,例如語文、歷史、科學、天文地理、數學,Strategic thinking....等等)。Monopoly係最容易入手嘅選擇,阿仔每次都需要用一本英譯英字典去拆解英文說明書裡遊戲規則同玩法(字典過程中亦都學懂大量vocabulary),教識爸爸媽媽遊戲規則先至有人同佢一齊玩。後來佢仲會喜歡更改遊戲內容增加樂趣(請看下圖)

我地每年都會去外地旅行(亦要儲token)開始時我會做好itinerary,然後用blue tape寫好,(當中有true n false) 然後同阿仔一齊編排上行程表,當中可以同佢溝通講解行程內容同學習安排時間資源,到初小佢開始自編行程, 初時梗係做到鬼五馬六,需要我糾正,例如點對點時間安排,照顧爸爸媽媽喜好(學習同理心)財務管理,到高小只要俾一個Budget佢,已經可以獨自用一本Lonely Planet,一部電腦安排機票、當地酒店、租車,一個似樣行程(
itinerary做得好又有token獎勵,通常差不多免費)所以佢會好期待每一次嘅旅行,期待佢從Lonely Planet認識嘅地方同實際有乜嘢分別,我依家係跟佢去旅行。

呢啲都係少部份生活例子,至於學習動機、閲讀興趣、專注力及其他軟實力內容實在太多亦不宜再重複.......所以我相信只要兒女擁有良好軟實力,無論喺任何教育制度,任何類型嘅學校讀書都可以有良好效果。

retriever    發表於 19-3-27 10:34
nkd    發表於 19-3-11 17:44

nkd 發表於 19-3-4 22:18
//我相信除咗學懂對子女放下之外,應該幫佢地裝備好面對學習嘅各方面能力,例如學習動機、自理、時間管理 ...

囝仔初小時自我製作嘅board-game

citygirl    發表於 19-3-20 00:33
nkd    發表於 19-3-11 17:44

Soundervolt 發表於 19-3-11 14:13
只係喺生活環境當中融入學習、體驗、遊戲、樂趣及其他等元素令阿仔不知不覺從幼兒到成長過程中獲得各方 ...

你好俾心機,好有心思

Soundervolt    發表於 19-3-12 09:43

只係喺生活環境當中融入學習、體驗、遊戲、樂趣及其他等元素令阿仔不知不覺從幼兒到成長過程中獲得各方 ...

嘩~~~好詳細又有價值嘅分享,獲益匪淺,感謝。

Soundervolt    發表於 19-3-12 09:43

前幾日有同幾位朋友一起飲茶,因有位媽媽面臨選擇,很巧也傾到這個問題,各有幾見,但認真想下,無非是國際學校的認為國際學校好,讀傳統學校的感到傳統學校好。其中一朋友的仔仔讀緊國際學校,她孩子中文是的確是比較差,但英文講同聽方面又真係好好,有自信。所以沒有完美,想完美就自己學,我自己孩子讀傳統,從幼稚園就要到外面學英文,從拼音開始相信一路到考DSE,這就是互有利弊,有的人覺得傳統學校的人沒國際視野,但很多出色華人是讀傳統学校出身,去到外国一样出色。也有人說國際學校將來中文不好,香港就業難,但香港大公司好多管理層都是外國讀書,中文麻麻。有人覺得國際學校太自由,學生很容易學壞,但傳統神校也有小偷,同性戀等情況,之前提到讀國際學校的兩兄弟中的哥哥只是中文差強人意,其人品有家教,有禮貌,純良又孝順,在外國讀書成績非常叻,有認為傳統學校扼殺學生創意,但香港很多有創意的成功人士原來以前讀傳統學校。無可否認一點 ,讀傳統神校有富人,有中產,有窮人,讀國際學校就肯定要有一定經濟支撐,能讀國際學校的孩子家庭選擇更多一些,讀傳統的家長有一部分受經濟侷限只能選擇傳統,但是讀傳統學校的尖子去到國際應該比較快適應和維持住好的成績,國際學校的優秀學生去到傳統學校,應該需要更加倍的努力和時間才能適應和維持成績。,但哪種學校孩子更有出息,更有前景是沒有答案的,學校只是給你一個裝備自己的地方,裝備好你如何飛的更遠,就要看自己的努力和運氣如何了。所以說兩種學校不同類型,無法比較,如何選擇是各家自己的思考和決定,每個家庭的環境背景不同對孩子期望不同,要求不同。家庭普通的人家可能考慮實際一點,希望小朋友能讀好的學校,將來有一份高人工又穩定的工作,中產可能除了自己的孩子學習上有要求,還會考慮希望孩子成長環境,交的朋友是否經過篩選,富人家庭可能根本不在乎小朋友會不會多一樣語言就業更有競爭力,他們有自己家有大把錢和家族產業留給小朋友,他們更多關心小朋友會不會辛苦,有無良好的素質教育等等,有聽幾個朋友先後說不考慮兒子將來做什麼工作,肯定接手他們自己家公司,只想兒子開心的輕鬆學習再留學外國。所以說當選擇國際學校還是傳統學校,只能根據自己家的初衷和小朋友的性格各自選擇,無法比較。香港有國際 ,富人國際,平民國際,直資,私立,官立好多種玩法給你選,有錢就多一些選擇,沒錢也可以選擇happy還是深谷的學校。選擇任何學校,無論任何方面,你想小朋友出色,都是要花精力和耐心去培養的,而不是小朋友送進好學校就可以不管了,等待小朋友成才,不成材就是學校不好,選擇錯誤。

Soundervolt 發表於 19-3-11 14:15
囝仔初小時自我製作嘅board-game
好叻!

joyce76123 發表於 19-3-15 13:43
前幾日有同幾位朋友一起飲茶,因有位媽媽面臨選擇,很巧也傾到這個問題,各有幾見,但認真想下,無非是國際 ...

joyce76123    發表於 19-3-15 18:55

joyce76123 發表於 19-3-15 13:43
前幾日有同幾位朋友一起飲茶,因有位媽媽面臨選擇,很巧也傾到這個問題,各有幾見,但認真想下,無非是國際 ...

非常中肯

joyce76123    發表於 19-3-15 18:56

回覆樓主:

YouTube 上有個紀錄片由一間本地學校沐恩中學和漢基國際學生聯合制作”一學兩制”去了解兩個學制分別. 好有參考價值
https://youtu.be/eAils3Zc8eA

只係喺生活環境當中融入學習、體驗、遊戲、樂趣及其他元素令阿仔不知不覺從幼兒到成長過程中獲得各方面 ...

謝謝分享
好勁
你小朋友係讀is?

回覆 1992英语baby 的帖子

沐恩中學

1992英语baby 發表於 19-3-15 22:43
YouTube 上有個紀錄片由一間本地學校沐恩中學和漢基國際學生聯合制作”一學兩制”去了解兩個學制分別. 好有 ...

睇咗,多謝分享

aray2 發表於 19-3-15 23:55
回覆 1992英语baby 的帖子

沐恩中學

對,是沐恩
‹ 上一主題|下一主題