用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝備去考名/神小學好傻,別人輕鬆便到終點了。

名/神中畢業,上好大學/找好工機會真的比國際學校差嗎?迷網
   27    0    0    0

回覆樓主

「別人輕鬆便到終點」只是樓主的假設,也要視乎何謂「終點」。

如果「終點」仍只是本地大學的神科如醫科或牙科等,那讀國際學校並不較傳統名校入這些科目容易。

至於搵工,如果個顧主要看中學背景,那傳統名校會比一般的國際學校好。

讀國際學校,我覺得最大的益處都係出國。

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

有認識國際學校畢業的, 有些海外升大學, 發展也不錯, 留海外當專業人士, 有些做了老闆. 也有一些回港打工但發展一般. 另外認識的有本地LS/db/St joe畢業的, 香港升大學, 幾個都是醫生和律師. 不過以上例子都30-40歲. 朋友說試過本地升大學數學跟不到, 他說本地的數學課程比國際深好多.

回覆樓主:

國際學校學生最後一樣要考公開試,要考到好成績一樣要好努力,並唔係輕鬆便到终點,可能家庭資源多D,即使考得唔係咁理想,亦可出國入大學,雖然未必係top嘅大學

回覆樓主:

朋友們對於我小朋友努力考小學嗤之以鼻,不明白為何我小朋友要留在港發展。又說將來名校畢業已沒有用,國際視野才重要。又說只要高中出國讀 boarding school, 便會考到好大學的好科。好似孩子現在的努力是好傻。越聽越沮喪。唉。

tychow 發表於 19-2-4 19:10
朋友們對於我小朋友努力考小學嗤之以鼻,不明白為何我小朋友要留在港發展。又說將來名校畢業已沒有用,國際 ...

係你D朋友有問題,啋佢都傻,每人情況唔同,自己知自已做緊什麼最重要,旁人說話聽完就算

tychow 發表於 19-2-4 19:10
朋友們對於我小朋友努力考小學嗤之以鼻,不明白為何我小朋友要留在港發展。又說將來名校畢業已沒有用,國際 ...
要看他所說他可以考到的大學,是哪些大學. 科, 是哪一些神科.

回覆樓主

樓主加油,我也有差不多的遭遇。較有經濟能力的家庭可以負擔國際學校,甚至有個別人士會曬命看不起較平民的學校。我告訴自己要加油,孩子的成長和成功取決於很多因素,要自強不息。

回覆樓主:

拔萃,spcc, LS, St jo, 等學校和國際學校比又如何?

tychow 發表於 19-2-4 21:24
拔萃,spcc, LS, St jo, 等學校和國際學校比又如何?
Depends on who you are:  陳爽:國際學校難求! 聖保羅、拔萃僅次選

https://www2.hkej.com/monthly/article/id/2050260/%E4%B8%AD%E8%B3%87%E8%80%81%E7%B8%BD%E5%98%86%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%9B%A3%E6%B1%82%EF%BC%81++%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E3%80%81%E6%8B%94%E8%90%83%E5%83%85%E6%AC%A1%E9%81%B8#.XFLQ04YCsu8.whatsapp

poonseelai 發表於 19-2-4 21:49
Depends on who you are:  陳爽:國際學校難求! 聖保羅、拔萃僅次選

https://www2.hkej.com/monthly/arti ...
From the news :
從學校債券(debenture)........
3年前市場已賣到700萬,現在恐怕達1000萬以上」,連這位千億資產舵手都說:「一般中產怎能負擔得了?一定是富裕人群才買得起!」
這news只可反映內地專才, 並非一般香港居民
如果說要入讀這樣的國際學校, 即是可以負擔得起, 作為香港人仍有很多選擇,
e.g. 可以一早選擇入讀外國的著名 boarding school, Eton College, etc.

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

各人需要同背景唔同,國際亦好似本地課程學校一樣有好亦有唔好,唔可以一概而論,將兩種學校直接比較。如果希望將來出國讀好嘅大學競爭亦都好大,我有家人讀GSIS,要好成績一點都唔輕鬆。讀書要有好成績係冇不勞而獲,本地名校亦唔係所有人都讀到嘔白泡,至於國際視野就真係要出國生活先至有,喺香港讀國際學校始終喺香港生活,最多咪識多幾個外國人同學。而且讀小學係建立學習嘅基礎及正確態度,若果求其讀只會白白溜走呢個重要階段,要升咗中學先至再建立呢種動力已經冇咁容易。

回覆樓主:

十幾年前,的確話讀國際學校好似威啲勁啲高尚啲。宜家英文勁中文差無咁吃香,所以狀況有啲不同。個人認為考慮埋性價比的話,local 神校完勝(講緊考名牌大學而言)。神校考國外最 top 的大學都好好,唔駛每年十幾廿萬咁投資落國際學校學費度掛。

錢多到覺得國際學校學費都唔算一回事另計。

另外,國際學校有分中文好唔好,要睇家長是否介意小朋友讀某些國際學校會影響中文水平。呢個年代同以前不同了。呢個真係個個家長唔同睇法。

Soundervolt 發表於 19-2-4 23:50

各人需要同背景唔同,國際亦好似本地課程學校一樣有好亦 ...

讀得好IS都超辛苦,不過要求不高就的確幾輕鬆,起碼小學少D考試

回覆樓主:

國際學校同本地小學係兩種唔同學制,簡單d講,係蘋果同橙既分別。
樓主你既問題等同於蘋果同橙邊種有營養多d,係咪一定要食蘋果先健康。
每個人既口味都唔同,食蘋果定橙真係好個人,有人鍾意蘋果既口感,有人鍾意橙既甜度。即使係蘋果,都有細分唔同種類,價錢都有分別。
最終食左邊種生果會健康d? 無包單的,因為健唔健康唔係只取決於食咩,生活習慣同做運動等等都好有關係,係一籃子因素。
無論食邊種生果都好,我覺得最緊要係啱你既口味,因為食既過程都好重要,唔啱口味而單純追求健康,你會覺得食之無味。

2von    發表於 19-3-21 11:08

Sheep06 發表於 19-2-4 23:04
From the news :
從學校債券(debenture)........ 3年前市場已賣到700萬,現在恐怕達1000萬以上」,連這 ...

.....

picamama 發表於 19-2-5 05:54
要讀得好IS都超辛苦,GSIS一年1/3人入Oxbridge/Ivy/兩大神科,不可能「輕輕鬆鬆」就入左,要付 ...

讀書唔係單單只為咗留喺一間學校,讀得冇效果,一直留喺度只係枉費時間,讀得唔好,轉校唔係一件壞事。呢個世界有錢當然多選擇,如果要求唔高,就算讀LS都可以將來輕輕鬆鬆到外國讀大學。IS同本地學校一樣,唔係所有IS都有質素,self confidence、presentation or social skills唔係所有IS都會教得好,而且有尐IS仲非常hea及校風麻麻,選擇IS同LS一樣都要非常小心。 所以LS或IS冇話邊一類學校好與壞,只係選擇路向不同而已。

picamama 發表於 19-2-5 06:14
「從學校債券(debenture)........ 3年前市場已賣到700萬,現在恐怕達1000萬以上」,連這位千億資產舵手 ...

您所講嘅弘立、漢基、德瑞同其他某尐高質素嘅IS可以考入去慳返買debenture嘅錢當然正確,不過大前提都係要睇能力同成績,咁咪又要同入讀LS一樣需要裝備好去競爭....

中產朋友兩個仔女冇買debenture讀CAIS,讀咗幾年都加Capital Levy,而且新翼仲要籌集資金發展,仲有好多未知之數,終於要投降轉校,所以讀設有debenture嘅學校而只交Captial levy,除非好似expat咁有公司包底,如果唔係亦都需要手頭鬆動,避免失去預算。

回覆樓主:

的確好多人覺得如果讀唔到band1就不如去國際學校, 但前提係要負擔得到. 神校當然好但也要看適不適合, 識幾個都千方百計送仔女入去最後都係讀唔掂要轉去國際學校

回覆樓主

香港外資公司even ibank prefer請外國畢業或讀國際學校員工,一來英文比較好,二來思考creative 好d。反而本地大學員工比例比較少。都係睇工種
‹ 上一主題|下一主題