用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

回覆 picamama 的帖子

我小朋友讀LS的,所以只聽朋友講關於IS的事,reference letter 的事,其實我都覺得好怪,不是找小朋友校長或老師寫,是找第二個讀緊個間IS小朋友的家長寫,我都好懷疑係咪我聽錯(不過,嗰間正正係CIS).
不過,我見過入CIS, GSIS的小朋友,他們的家長不是hea的, 全部一早用心培養小朋友,亦都可以說好谷小朋友,所以pass admission test 不難。  

回覆樓主

每個小朋友和家庭都可以根據自己的需要去選擇. 樓主你相信自己便行了.

我們的選擇和你相反. 我們的親戚全部都讀本地學校. 但是我自己處理壓力很弱, 如果我要跟小朋友本地功課, 默書和測驗考試, 加上比較分數, 我和小朋友應該不能支持很久. 話說小時候, 我已經恐懼上小學.

所以當收入暫時支持到IS, 就二話不說送小朋友入學(也感謝學校肯收). 未來的前途唔諗, 只要唔好上學出情緒跳樓上報紙. 他們都很愛返學, 有好朋友好老師.

學術方面, 英文真的好(有時我也不明白他們說什麼), 中文數學外補, 壓力會好過交學校功課.

最欣賞的是小朋友都很聰明優秀, 但是大家(無論小朋友和家長)都不比較.

GreenMaDad 發表於 19-2-15 11:01
回覆 picamama 的帖子

我小朋友讀LS的,所以只聽朋友講關於IS的事,reference letter 的事,其實我都覺得 ...
現實中, 有小部份國際學校係好似D俱樂部咁, 要有會員(家長)推薦先會有優先取錄既機會

反而校長, 老師推薦, 其實真係無乜用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

picamama 發表於 19-2-15 09:00
GSIS...入讀主要看實力,有德籍pass 唔到assessment 都唔收,富豪都冇面比 ...
要求抓得緊,難怪成績標青。

我好少聽到讀國際學校既學生唔鐘意返學,我個仔讀到宜家Year 2日日都咁開心,唔鐘意放假放咁耐。
不過我知道國際學校Bully 既行為好嚴重。而且學校好多時都係解決唔到,所以要好好教小朋友佢哋點處理,好過攪到要轉校去避開問題學生。

木子兔媽媽 發表於 19-2-15 14:31
每個小朋友和家庭都可以根據自己的需要去選擇. 樓主你相信自己便行了....

越來越覺這想法是對的。

國際學校很好,但真的很貴。

本地學校的壓力,有些真的過分。家長和小朋友唯有自己放鬆些,看開一點成績,不要跟人比較。

nkd 發表於 19-2-15 14:53
要求抓得緊,難怪成績標青。

.....

picamama 發表於 19-2-15 15:14
請問邊間? 我真係孤陋寡聞未聽過,我好多朋友包括屋企人都正在不同IS就讀,包括最難入的幾間,如果係真早 ...

GSIS嘛

你說GSIS入學試把關嚴格。可知學校公開試成績好不無原因。

nkd 發表於 19-2-15 15:34
GSIS嘛

不過同傳統學校不同,只要佢收了你,就可以自動一條龍K1升上小學再上中學,沒有關卡,其間成績就算差勁也不會趕你走,當然自己覺得學校不適合走就另計。

nkd 發表於 19-2-15 15:34
GSIS嘛

....

picamama 發表於 19-2-15 15:49
不過同傳統學校不同,只要佢收了你,就可以自動一條龍K1升上小學再上中學,沒有關卡,其間成績就算差勁也 ...

請問,如果成績不合格,會留班嗎?

applebot 發表於 19-2-15 14:55
我好少聽到讀國際學校既學生唔鐘意返學,我個仔讀到宜家Year 2日日都咁開心,唔鐘意放假放咁耐。
不過我知 ...
係咪因為太free 關係?? 所以比較放縱?

picamama 發表於 19-2-15 15:49
不過同傳統學校不同,只要佢收了你,就可以自動一條龍K1升上小學再上中學,沒有關卡,其間成績就算差勁也 ...
雖然大部份小學部既學生都可以上番中學, 但都要留意香港有好多沒有中學部既國際學校, 整體國際學校中/小學既學額比例未必係1:1.

所以近年不少國際學校都講明, 小學部既學生都未必係100%可以升到上中學 (ESF已經係咁講)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-15 16:33
雖然大部份小學部既學生都可以上番中學, 但都要留意香港有好多沒有中學部既國際學校, 整體國際學校中/小學 ...
錯了,宜家ESF已經保證ESF幼稚園的學生直升,小學,小學保證直升中學。

https://www.esf.edu.hk/2018/09/19/new-admissions-policy/

Felix223 發表於 19-2-15 16:24
係咪因為太free 關係?? 所以比較放縱?
可能係,放縱到學校都覺得係正常,無從入手?無理由避開唔去Social network, Break Time 自閉係廁所?
做group project 都俾人玩。老師以為係學生自己有問題,其實係俾人攪到咁。

applebot 發表於 19-2-15 16:38
錯了,宜家ESF已經保證ESF幼稚園的學生直升,小學,小學保證直升中學。

https://www.esf.edu.hk/2018/09/1 ...
篇嘢好似無講過保証可直升中學喎?

hkpapa852 發表於 19-2-15 16:44
篇嘢好似無講過保証可直升中學喎?
攪錯了: 這個先係:Transition to ESF secondary schoolsAll Year 6 students enrolled in an ESF primary school are guaranteed a place in Year 7 in an ESF secondary school. A student joining in Year 6 on or after August to 1 December is guaranteed an ESF secondary school place but not necessarily at the school of zone

https://www.esf.edu.hk/wp-content/uploads/2018/03/ESF-Kindergarten-and-Primary-Brochure-2018.pdf

nkd 發表於 19-2-15 16:04
請問,如果成績不合格,會留班嗎?

nkd    發表於 19-2-15 16:53

applebot 發表於 19-2-15 16:47
攪錯了: 這個先係:Transition to ESF secondary schoolsAll Year 6 students enrolled in an ESF primary ...
https://www.esf.edu.hk/admissions-policy/

3. Admission Procedures
11. ESF primary students are guaranteed a secondary place at an ESF school when transferring to Year 7 based on conditions specified on the ESF website.

https://www.esf.edu.hk/year6-to-year7-key-dates/

咁按照佢既求, 除咗太遲插班入ESF小學既未必保証可上中學, 理論上都應該可以升到既, 除非家長懶到唔按手續去申請升中

applebot 發表於 19-2-15 16:44
可能係,放縱到學校都覺得係正常,無從入手?無理由避開唔去Social network, Break Time 自閉係廁所?
做gr ...

‹ 上一主題|下一主題