用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

mytambb 發表於 19-2-8 10:59
都未必無可能㗎。

讀港大壓力大 劍橋法學碩士跳橋
專業排外,禁唔係个个讀医同law啫……話時話,如果唔係修專业既想番HK考政府工,都係要考中文好d.....

Yanamami 發表於 19-2-8 13:04
專業排外,禁唔係个个讀医同law啫……話時話,如果唔係修專业既想番HK考政府工,都係要考中文好d..... ...

的確,就算是政府工,良好的中英文講寫能力相信是政府工基本入職條件,而且DSE/HKCEE中文科成績起碼要2級或E級。另外,個別工作更加須DSE4級、即綜合招聘試中文運用一級。可以想像,類似97前對英文科C級或以上的要求。現在找工作,輪到「中文好」是較着數。

如果想在外國發展,美國及歐盟國家、甚至澳州的經濟也萎靡不振,特別容易受到排華心態影響。畢業生於當地找一份工難,要有發展機會更難。

到時可能做成兩頭唔到岸,白白浪費金錢和時間。

mytambb 發表於 19-2-8 13:30

的確,就算是政府工,良好的中英文講寫能力相信是政府工基本 ...

根据到目前为止自己的观察,在商界,英语能力始终是No.1重要,中文能力的要求是:普通话表达流利,读 - 能读得明白商业法律文件,写 - 商业书信email往来。 广东话 - good to have, 有的好处是能融入香港人的圈子。至于政府工的要求,是另一个范畴。

猴子爸 發表於 19-2-8 15:51
根据到目前为止自己的观察,在商界,英语能力始终是No.1重要,中文能力的要求是:普通话表达流利,读 - 能 ...

同意,現在美國及西方國家是經濟龍頭,英文是通用語言。但未來呢?相信不到二十年,中國會成為最大的經濟體,這時中文地位將會日益重要。除了語言,中國的傳統思想也是很重要 - 外國人做生意講規矩,中國人做生意講關係。之前也有提到,傳統名校能夠正確給予學生中國傳統觀念。這樣做生意更會是事半功倍。

的確,就算是政府工,良好的中英文講寫能力相信是政府工基本 ...

.......

samsam123321 發表於 19-2-8 16:19
DSE3 等於以前ASL chinese 合格而已

現在很多「番書仔」畢業也未必有dse2,這就是當初太重英輕中的後果。很多國際學校於是加強中文訓練及增加其他課程難度。國際學校輕鬆相信是假象。

mytambb 發表於 19-2-8 16:19
同意,現在美國及西方國家是經濟龍頭,英文是通用語言。但未來呢?相信不到二十年,中國會成為最大的經濟 ...
中文取代英文? 我看不到有这个可能wo. 几十年前当日本盛世时,日文都未能够取代英文。。。选择在香港工作的话,要上到高位,我上面写的语言能力是必需的。

至於中文程度, 唔係IS淺, 係而家的LS過深.
而家一般IS中文程度同我地讀書時程度相約. 中文強的IS水平更加接近LS. 我覺得已經夠用。

笑咗但好應同!

係依家LS嘅中文癲咗,尢其名校。為深而深,家長都要諗好耐都未必答得啱。(之前讀名校,依家國際學校啱啱讀咗一年)
某啲國際學校已經用緊本地學校同年級的課本(我哋都係, 本地需求,又因為多咗好多香港人),同埋大多數一級分三個grade . 又有好多內地生,好多人因為自己係國際學校,冇功課又時間多,都會淨係補下中文,所以我自己見到國際學校某啲學生,其實中文程度都唔差, 絕對唔係話「等於」本地學校,因為佢地冇壓力去追,又唔會可以返轉頭插番入本地,國際又唔會額外加好多課外材料,我眼見好似作文科咁,國際學校都唔係想show Off你作到一篇幾靚嘅文,而係俾你慢慢儲,等你高小嘅時候先做呢樣野。(我見學校走廊都會貼一啲高小學生的作文出來,唔知係咪內地人,但係有文有路,字數都多。)所以我覺得有啲國際學校都幾貼近正常程度的本地學校。
不過都同意果句,要中文超級好就讀本地學校啦。仲有一個現象,我成日返學校,見到好多學生,包括我個小朋友,都會追住中文科老師係咁傾計的,十成國際學校都是用普通話,國際學校中文科老師native, 每日不知不覺間,聽講都會好流利。當然呢班小朋友都係比較鍾意用英文,但係絕對唔會因為咁而避免去講普通話。
(我哋每日1小時中文堂)

mytambb 發表於 19-2-8 16:19
同意,現在美國及西方國家是經濟龍頭,英文是通用語言。但未來呢?相信不到二十年,中國會成為最大的經濟 ...

.........

猴子爸 發表於 19-2-8 16:26
中文取代英文? 我看不到有这个可能wo. 几十年前当日本盛世时,日文都未能够取代英文。。。选择在香港工作 ...

這個二十年後的世界大家也是未知數。

但我今年新年到外地旅遊,驚訝外地五星級酒店居然請了很多內地人招呼遊客。而當地職員的普通話也十分流利。太多人一開口已經是普通話;我也真的也放棄了,改以普通話回答算了。

深深感覺到「有錢使得鬼講中文」。

這現象我是剛剛觀察到經濟的力量是可以改變語言的使用。

我反而好奇傳統名校跟國際學校高中時英文閱讀和寫作的距離。有考IB的名校 language A 的成績印象中都不錯,是否本地學校只是口語比不上國際學校?

samsam123321 發表於 19-2-8 16:19
DSE3 等於以前ASL chinese 合格而已

我朋友小學三年級去外國,返黎考都pass, 依家做緊高級公務員

bonbon1106 發表於 19-2-8 16:33
至於中文程度, 唔係IS淺, 係而家的LS過深.
而家一般IS中文程度同我地讀書時程度相約. 中文強的IS水平更加 ...
可以講邊間嗎?

講到宜家中文深過舊時好多?咁宜家無人攞到咩5星星,5星,5? 比例少以前A,B,C好多嗎?

睇完呢d高見真係笑左,腦中浮現左四個字既中文成語添

relaxd 發表於 19-2-8 17:56
睇完呢d高見真係笑左,腦中浮現左四個字既中心成語添

可能我又真係撐左去大西洋。但我覺得為何有人以為國際學校是一個「輕鬆」的捷徑?但你留在香港或中國發展,卻忽視我們本地特有學術上及觀念上的要求。這樣的想法未免太天真了。

mytambb 發表於 19-2-8 18:08

可能我又真係撐左去大西洋。但我覺得為何有人以為國際學校是 ...
其实無“关係”,中文5**都唔洗旨意係大陸有乜發展空间吧~

回覆 tkinwong 的帖子

我以前係headhunter, recruit 好多大公司management trainee 其實中學真係唔太睇,睇係CV 入面大學科系,佢有冇做個有關工作經驗, 大學個幾年research 內容, presentation skills, 對公司工作認識,problem solving skills 之類...如果外資英語表達力及普通話運用,大公司想耍搵有potential 成為公司management 一份子,中學背景佔好少部份

sweetbaby9999 發表於 19-2-8 18:51
回覆 tkinwong 的帖子

我以前係headhunter, recruit 好多大公司management trainee 其實中學真係唔太睇,睇 ...

這點我同意,僱主正常應唔睇中學。

回覆 ph_acc 的帖子

港島區平民國際
‹ 上一主題|下一主題