用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

1992英语baby 發表於 19-3-15 22:43
YouTube 上有個紀錄片由一間本地學校沐恩中學和漢基國際學生聯合制作”一學兩制”去了解兩個學制分別. 好有 ...

Very useful video. Thanks

It seems most of us found this video to be quite informative.  After all, this is a very short video, no one is claiming that it provides the most comprehensive comparison of the two systems.  Hence I really appreciate the two schools collaborating to put together such a high-quality video for those of us who want to learn more about the two systems.  And, I'm pretty sure when I was a secondary student, I was much less eloquent and articulate than these students are, so kudos to them!

For those of you who have doubts about the usefulness of this video or the "fairness" of the comparison in it, maybe you could share your constructive feedback with the video's production group for them to consider?   

回覆樓主

CIS學生的自信和淡定除了學校教育之外,應該更加來自本身家庭背景所給予的“底气”。兩間學校的學生所處的社會階層根本完全不同。

ddtt347 發表於 19-3-23 11:43
CIS學生的自信和淡定除了學校教育之外,應該更加來自本身家庭背景所給予的“底气”。兩間學校的學生所處的 ...

我认為是教學模式唔同,國際學校教學注重討論及表達,傳統學校老師上面講,學生下面聽,注重紀律,当要发言時難免拘謹.

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

有意思既題目...

你可以留意下, 唔少政經名人子女, 佢地係選舉在傳統名校讀小學, 中學去國際或國外... 以佢地人脈家底, 難道入唔到國際? 未必!!!

我認為係佢地想子女在傳統學校培養某一種價值觀. 中學階段, 佢地有條件爭取最佳機會, 無必要留港跟普羅大眾爭凳仔!

回覆 ddtt347 的帖子

完全正確!

retriever 發表於 19-3-27 09:57
有意思既題目...

你可以留意下, 唔少政經名人子女, 佢地係選舉在傳統名校讀小學, 中學去國際或國外... 以 ...

我都傾向大個先送子女出國、始終中國人、有d傳統文化同價值想保留、唔係講到而家香港教育制度咁癲、應該唔會咁多人讀國際學校、畢竟、我們大部分都係傳統出身
所以唔怪得直資咁吃香、始終有選擇

國際學校未必是最好.
由幼稚園或者小學升上去, 如果加埋出國留學, 可以使幾百萬.
而且中文程度唔高,太過自由.以前國際學校小學是沒功課既,多左本地學生先多左功課.
我認為直資介與傳統與國際之間,
可以與國際學校一樣, 在高中先真正面對考試壓力.
而且學費較平, 好多有海外考試課程, 不難取得外國大學學位.
家長眼光要長遠D, 親生仔既水準先代表學校真正實力.

Sing13 發表於 19-3-27 11:14
國際學校未必是最好.
由幼稚園或者小學升上去, 如果加埋出國留學, 可以使幾百萬.
而且中文程度唔高,太過自 ...

agree,所以直資私小好多人爭都好正常,市場係有效的

Sing13 發表於 19-3-27 11:14
國際學校未必是最好.
而且中文程度唔高,太過自 ...

但其實成個制度好奇怪,直資小學冇壓力, 但你要考入去,幾歲人仔已經要感受過五關斬六將面試壓力同識18般武藝

heihei33 發表於 19-3-27 12:12
但其實成個制度好奇怪,直資小學冇壓力, 但你要考入去,幾歲人仔已經要感受過五關斬六將面試壓力同識18般 ...

為何會覺得直資小學就冇壓力?

現時社會出黎班新一代,大多數係由10多年前香港教育教出黎,但你睇下現代一班年青人....社會,世界不停咁變,中國多左好多年青人出國,香港亦越黎越多人送仔女出國,多左好多人讀國際學校,大家睇嘅視野己經向世界出發,到我地果代社會仲會好似依家咁?新一代睇嘅野仲會係依代一樣?我覺得好值得意考,而唔係用依代社會佢睇我地依家依一代....要睇遠D,要配合未來社會,時代變得太快.....

Soundervolt 發表於 19-3-27 12:31
為何會覺得直資小學就冇壓力?

直資小學無壓力,唔係我嘅意見 ,你再碌上去, 之前有人認為直資小學係去到中學師面對考試壓力

heihei33 發表於 19-3-27 12:42
直資小學無壓力,唔係我嘅意見 ,你再碌上去, 之前有人認為直資小學係去到中學師面對考試壓力
...

直資小學有冇壓力是另一樣嘢,但係人都知考直資小學對家長同小朋友絕對係一個壓力

dbchu 發表於 19-3-27 12:36
現時社會出黎班新一代,大多數係由10多年前香港教育教出黎,但你睇下現代一班年青人....社會,世界不停咁變 ...

讀本地或國際學校亦可以出國留學

Soundervolt 發表於 19-3-27 12:54
讀本地或國際學校亦可以出國留學
教育係要從小培養,由細到大讀國際同讀本地再去讀國際,己經好唔同,價值觀,對事物嘅主動性,對人對事嘅生活態度都好唔同,咁講,讀本地同國際都有人成功嘅

dbchu 發表於 19-3-27 13:04
教育係要從小培養,由細到大讀國際同讀本地再去讀國際,己經好唔同,價值觀,對事物嘅主動性,對人對事嘅生 ...
本地學校"價值觀,對事物嘅主動性" 比較差?

呢句比較客觀"讀本地同國際都有人成功嘅"

Soundervolt 發表於 19-3-27 13:07
本地學校"價值觀,對事物嘅主動性" 比較差?

呢句比較客觀"讀本地同國際都有人成功嘅"
無話差唔差,只係話好唔同......凡事無絕對嘅.....

見到隔離個帖講我母校,真係感觸良多...
我畢業快20年了,當年我地個個都好鐘意母校,亦覺得母校好好。
我係學校忠實fans,同老師一直有聯絡(有d宜家仲教緊),聽左亦見左唔少宜家學生嘅故事,感覺同我地果一代人好唔同...
結論係,我就算生女都唔會俾佢讀母校。
唔知係制度定係家長出左問題,總之今時今日嘅名校真係無以前咁好。

mandy_ng207 發表於 19-3-27 13:53
見到隔離個帖講我母校,真係感觸良多...
我畢業快20年了,當年我地個個都好鐘意母校,亦覺得母校好好。
我 ...

呢個情況間唔中都會聽到女校畢業生咁講,男校畢業生比較少有呢個情況,唔少人千方百計都要入返母校。
‹ 上一主題|下一主題