用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

993rs 發表於 19-3-20 11:50
what you see a statistical comparison, students see a collaboration

又唔係比賽,點解個 focus 會系 ...

沐恩反映 general local school 既模式,或者說係校本課程既方針,已經好足夠。

嗱, 呢點好啱, 不過我唔認為 CIS 可以反映 香港 general IS school 既模式同教學方針

CIS 應以 LSC, MCS 之類既學校作對比, 先叫恰當

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

比學校、比學制、比粉絲。

比比比,比不完的。比夠了,到時的結果,是人家的結果,還是自己的選擇呢?

再美的衣服,也要合身才好。身裁好,靠自己,還是靠衣服?

nkd 發表於 19-3-20 12:58
比學校、比學制、比粉絲。

比比比,比不完的。比夠了,到時的結果,是人家的結果,還是自己的選擇呢?

picamama 發表於 19-3-21 05:51

看了這帖或正正好反映了IS vs LS家長和學生的不同心態。

上面係討論短片做對比時嘅質素,如何可以更貼切嘅比較兩種學制。而唔係聚焦討論兩間學校。

若果香港都有四百幾間IS,相信差異都一樣會好似LS咁大。不過就算IS數量少,但德瑞、漢基唔會同朗思、地利亞質素差不多啩?而家部份LS已經冇成績排名,而且分數、排名只係一個指標,我地讀書喺正值喺填鴨教育年代,本地大學更少,但一般父母都唔會太大壓力,喜歡比較都只係家長個人嘅選擇。就算子女讀IS,成績表上寫住”this is not intended for comparison with other students “喜歡比較嘅家長一樣都會周圍打聽做比較。

就算唔鼓勵比較,讀IS成績唔理想,一樣會被”勸退”,我認識一男一女讀ESF都被”勸退。男學生嘅家長最後仲要搵借口話自己個仔有身體問題,若果被”強硬勸退”會告學校歧視。

不過我同意您所講,就算讀甚麼學制嘅學校「不如先考慮下自己想做邊種人仲實際。」

enter the name calling stage

Soundervolt 發表於 19-3-21 08:11
上面係討論短片做對比時嘅質素,如何可以更貼切嘅比較兩種學制。而唔係聚焦討論兩間學校。
若果IS都有四百 ...
ESF 都有特殊學校的,我唸佢唔會告得ESF入歧視。只要佢證明到佢小朋友有問題。

applebot 發表於 19-3-21 09:00
ESF 都有特殊學校的,我唸佢唔會告得ESF入歧視。只要佢證明到佢小朋友有問題。 ...

佢讀嗰間當然唔喺特殊ESF,而且佢亦唔希望身體冇問題個仔入特殊ESF,最後出醫生紙先至留喺原校。

Soundervolt 發表於 19-3-21 08:11
若果IS都有四百 ...

is 都有勸退

看了這帖或正正好反映了IS vs LS家長和學生的不同心態。

我也選了一條龍。龍校有人走、有人迫走,不足為奇。不合適,勉強也沒幸福。

有龍,我們才有資格不求分數。

不追名次,不是怕競爭。相反,我仔小學時參加最多比賽:班際、校際,團體、個人,形形色色,總是輸多贏少,過程之中既苦又甜。分數名次放最後,但求毋補習能升班可也。本末倒置乎?不亦樂乎。

hitommycc 發表於 19-3-19 21:02
條片比較兩種學制教學方式優劣勢,CIS學生幾中肯並未睇唔起沐恩,結論亦係各有所長,反倒係沐恩被其他top t ...

同意,最睇唔起本地學校嘅就係本地學校嘅人。

咁只是學校制度問題, 同想做邊種人冇乜關係吧?LS 也有一條龍, 一條龍就自然輕鬆些. 但IS 考公開試一樣要鬥高分, 一樣要去贏比賽考大學, 人生不可能沒有競爭的

回覆樓主

我相信10年後LS 同IS 距離會越來越大,LS學制只會原地踏步,不進則退,而IS會不斷改進,與時代接軌...

tychow 發表於 19-2-18 17:50
同考小學和中學一樣,成績好是不夠

樓主是正確的。世界沒有不勞而獲或成功的捷徑,大家也要一起努力一步步走向目標。

hkpapa852 發表於 19-3-20 12:18
沐恩反映 general local school 既模式,或者說係校本課程既方針,已經好足夠。

嗱, 呢點好啱, 不過我唔 ...
其實咁樣去 set groundings 過份則重左兢技性比較,而忽略左學習模式既比較。
假如你同意沐恩足夠反映 LS,咁將 CIS 換成 CAIS 應該較恰當?但於學習模式上,相對 CIS vs 沐恩,會有幾大分別?大致上我相信仍然會出現類似學生做既總結,諸如 LS 傾向 step by step guidance、IS 傾向要學生自己諗過試過。就算將 ILC 換成 LSC、MCS,系校本課程既框架下,基礎既學習模式可以有幾唔同?師資、學生資質、家庭心態可能會同沐恩唔同,呢d都係影響左 DSE 成績,但LSC 唔會比其他津校多左時間讓學生慢慢諗個 experiment procedures。

片段「旨在觸發對教育本身的討論、研究(教學風格、心理健康、學習態度、學習氣氛和學生之間的競爭等)」,探討內容本身並冇終點。硬要 CIS vs LSC 之類,是否將個終點放左系 DSE/IB度?

993rs 發表於 19-3-22 10:16
其實咁樣去 set groundings 過份則重左兢技性比較,而忽略左學習模式既比較。
假如你同意沐恩足夠反映 LS, ...

LSC、DBS呢類學校唔係單單用step by step guidance既方法教學,所以就算香港四百多間LS課程範圍一樣,但教學模式都有好大分別

經常會見到呢類學生"死剩把口"既感覺,因為學校著重思考、獨立見解同重視知識當中既理論,而唔係公式同標準答案。

所以呢類學校亦唔可以代表大部份LS制度之下嘅情況。

Soundervolt 發表於 19-3-22 10:53
LSC、DBS呢類學校唔係單單用step by step guidance既方法教學,所以就算香港四百多間LS課程範圍一樣,但教 ...

阿媽係女人,校本之下仍有唔同既模式呢個當然。可能我踩襯用家條尾   利申先,我無意踩底 LS、LSC、DBS 喎,冇護航既必要。

當我錯晒,LSC 是國際學校一樣咁靈活多變,咁 LSC vs CIS 還要探討d咩?One Education Two Systems,你搵兩間同一個 system,剩底咪比成績囉, right?

993rs 發表於 19-3-22 11:43
阿媽係女人,校本之下仍有唔同既模式呢個當然。可能我踩襯用家條尾   利申先,我無意踩底 LS、LSC、DB ...

並非踩什麼學校,只係討論一般家長嘅誤解,正如有家長認為IS嘅部份負面誤解一樣偏頗。

做Comparison應該要有普遍代表性,我會覺得沐恩適合。

EK經常有句十分老套嘅說話「冇最好,但只有最適合嘅學校」,學校有好成績,未必係自己最好嘅學校。

Soundervolt 發表於 19-3-22 11:56
並非踩什麼學校,只係討論一般家長嘅誤解,正如有家長認為IS有其他負面誤解一樣偏頗。

做Comparison應該 ...
咸魚青菜各有所好,就算 step by step guidance 都唔代表唔好,事實係有人系 step by step guidance 下如魚得水,擺入 CIS 反而未必能盡情發揮,唔同人有唔同吸收知識既取向。我答咀只係想表達該片既 focus 唔係兩個 Tiers,而係兩個 systems,我亦冇料去討論個別學校既教學模式。
作為家長點揀選適合既學校、教育界點樣為學生安排有效既教學,呢段片都 demonstrate 到學生作為用家既睇法、比到 insight

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

其實樓主最終為小朋友選了哪種學校呢?

Soundervolt 發表於 19-3-22 11:56
並非踩什麼學校,只係討論一般家長嘅誤解,正如有家長認為IS有其他負面誤解一樣偏頗。

做Comparison應該 ...

算啦,我估唔係咁多人知 CIS 特別之處。
‹ 上一主題|下一主題