用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-3-19 12:53
路邊社報導話e加香港移民外國出世和讀書的小朋友都一樣開始被谷十八般武藝 ...

亞洲人文化比較著重成績吧

hkpapa852 發表於 19-3-19 09:01
本地三班馬對海外一班馬

跟據你在EK所做的標準,淋恩係B2A-B1C, 叫做排在全港top 40%內, 點都不是本地三班馬吧!
同意淋恩不是LS top tier, 但相信淋恩可以話係一般中學的水平,如果咁到叫本地三班馬,究竟係咪本地學校水平太低?

relaxd 發表於 19-3-19 13:46
有d人成日自high中,覺得自己仔間學校係最Top tier ,睇唔起沐恩,又成日話自己創意好勁好成功,如果真係 ...

俗語有云「新界尐牛夠勤力....」工作及學業上嘅效率、質量、成功同忙碌冇必然關係。「Essential」係創意工作其中一個principal,學業亦然。

討論要有理據去支持,沐恩嘅collective outcome的確係second tier水平(校務報告有反映),呢個唔係個人觀感,跟睇唔睇得起亦無關。莫非有其他數據去支持佢嘅collective outcome屬於前列水平?

阿仔學校好唔好自然會反映喺各方面嘅表現,理性嘅家長會自有評價。我冇能力令到一間質素差嘅學校可以硬銷成功。

上嚟EK討論都係希望集思廣益,唔需要揣測其他人嘅目的,期望更有質素嘅討論而並非無理據嘅謾罵。

回覆樓主

講到尾,有些人睇唔起淋恩,覺得未夠班代表本地學制,令IS 同LS 差異擴大,被「造低」,但原來淋恩在EK被定為B2A-B1C, 應該不算是離地越級去比較吧!

我也同意樓上所說淋恩更能代表本地教學模式,2017/18年度全港有473間本地學校,但能被EK網友稱得為top tier嘅或高效能學校,我相信不足20間,唔通哩20間更有代表性,更可代表本港大部分中學的教學模式?現在只不過是比較學制嘅不同,教學模式嘅不一樣,不是比較所教出來的學生水平或成績。

safeway 發表於 19-3-19 18:16
講到尾,有些人睇唔起淋恩,覺得未夠班代表本地學制,令IS 同LS 差異擴大,被「造低」,但原來淋恩在EK被定 ...

其實應該掉轉,唔應該聚焦喺沐恩,而喺搵一間collective conditions n outcome水平跟沐恩相若嘅IS取樣做research。我反而認為沐恩喺LS嘅positioning比CIS喺佢本身學制更有代表性。

Soundervolt 發表於 19-3-19 18:23
其實應該掉轉,唔應該聚焦喺沐恩,而喺搵一間collective conditions n outcome水平跟沐恩相若嘅IS取樣做re ...
agree, 比得幾百萬買debenture (利申,lost track actual $) 都不會是普通人家,就等唔通找spcc 和淋恩比直g和傳統的分別

MrBeast 發表於 19-3-19 18:47
agree, 比得幾百萬買debenture (利申,lost track actual $) 都不會是普通人家,就等唔通找spcc 和淋恩比 ...

想請教,富貴或權貴人家,可以點樣影響到教學模式嘅不同?

回覆樓主:

沐恩既教學方法都反映左傳統官津既教學方法,所謂tier1既中學如果收既學生如沐恩相若水平,所謂獨特有趣既教學方法,唔見得可以比沐恩既成績好.
相反,沐恩收既是band1AB學生,現有方法一樣成績顯著.

safeway 發表於 19-3-19 19:13

pta, 校董牙力勁d?
其實個模式唔洗睇那條片都have rough idea有乜唔同,dont know abt u but personally 我仲會看其他野

safeway 發表於 19-3-19 19:13

片段內CIS嘅學生提及唔少事都係同資源或背景有關,反而跟學制冇乜關係,所以做factors  analysis對於research results會有好大誤差。

回覆樓主

乜野collective outcome的確係second tier水平啫,錯哂重點,條片係比較兩個體制,又唔係比賽,點解一定要同一水平啫,你估製片人唔知道CIS同沐恩係唔同水平咩,製片人好有創意跳出框框用另外一個角度去分析,但係一D top tier 冇創意既人淨係睇到人地既不足。

條片IS 既學生你估唔知自己係top tier咩?但係佢地好open mind ,冇睇唔起人,願意去接受人哋嘅優點,從中學習,呢d氣度,真係唔係個個都有

回覆樓主

條片比較兩種學制教學方式優劣勢,CIS學生幾中肯並未睇唔起沐恩,結論亦係各有所長,反倒係沐恩被其他top tier LS家長睇唔起。。。鄙視鏈無孔不入。

完全同意條片並無任何意圖比較學生優劣,也完全同意條片正確反映兩個學制的不同。我覺得沐恩的同學和老師都很好,CIS那個男仔我返而見到冇乜心機,死下死下咁。CIS係富人高官的子女讀的,佢地其實好多都係想仔女要讀牛劍長春藤,其想法其實同沐恩嘅家長要小朋友升大學一樣都心態,所以我覺得用黎比較其實幾好效果。因為可以指出就算不同學制,只要家長會比較會競爭,學生的壓力一樣重。相對黎講IS的老師比LS就冇咁大課程的壓力,原因佢冇講,但答案大家知。調返轉你去同其他讀IB的IS比較,例如ESF港島區的那些學校,咁我就可以話咁去比較不公平,因為父母期望不同,不能比較。因為港島學校很多父母是西人,根本就不太介意成績。一定壓力少而玩樂多。

回覆樓主:

用鋤強扶弱嘅心態,而唔用實質理據去睇一尐所謂”比較”本身已經係bias。

Soundervolt 發表於 19-3-19 18:23
其實應該掉轉,唔應該聚焦喺沐恩,而喺搵一間collective conditions n outcome水平跟沐恩相若嘅IS取樣做 ...

picamama 發表於 19-3-19 23:29
咁如果要找一間和沐恩”collective outcome”「匹配」的IS, 找當ESF例如Island school吧,在IS中成績是AVE ...

讀得IS一般家長都俾得起錢,有資源始終往後條路都有較多選擇,呢啲毋庸置疑。LS(尤其津校)任何階層家庭都有,對一尐基層家庭升學選擇自然少,不過呢個係資源問題,跟學制無關。若然要喺所有IS當中搵一間collective outcome接近沐恩做考量性比較,因為IS學生整體公開試成績,畢業後嘅出路,升上甚麼大學亦無從稽考,而且學生流動性不少,所以唔容易做出數據上嘅比較。我從開始已經講IS同LS根本針對出路並唔一樣,所以兩種學制喺未有客觀平台之下硬要互相比較,正如你所講只係得啖笑。

回覆樓主

沐恩既方法是傳統官津一般既學習方法,短片見亦沒把此種學習方法比下去既意思。
然後有人話,因為沐恩唔是tier1,我間學校是tier1,所以我間學校教學方法先进好多。
Tier1既學校未必等於教學方法就是tier1,好多时候只是生源有別,大把tier1既學校與沐恩教學方法相同.
增值率高既中學先代表教學方法是tier1。

Soundervolt 發表於 19-3-19 23:53

讀得IS一般家長都俾得起錢,有資源始終往後條路都有較 ...

「因為IS學生整體公開試成績,畢業後嘅出路,升上甚麼大學亦無從稽考」

大部分IS的成績和出路絶對透明,網上也可以查到。

picamama 發表於 19-3-20 07:22
「因為IS學生整體公開試成績,畢業後嘅出路,升上甚麼大學亦無從稽考」

大部分IS的成績和出路絶對透明, ...

咁言歸正傳樓主係問緊入神/名校 vs IS,即係佢有資源去選擇啦

what you see a statistical comparison, students see a collaboration

又唔係比賽,點解個 focus 會系個 tier 度?再說,如果用太 hea 既 IS做比對,反而睇唔到兩套教育制度下,對學生追求目標下學習過程既分別;相反,如果用 LSC做比對,香港有幾多津校有 LSC既規模、歷史?沐恩反映 general local school 既模式,或者說係校本課程既方針,已經好足夠。

其實片段所帶出既話題,大部份人約略都知,揀乜野真係睇送食飯、家庭取向。各人睇完有各自體會,有人鐘意 CIS學生既 humbleness,我好喜歡學生對 community 既投入。為一個 open-ended question 設定咁多 parameters,浪費左條片。

The aim of the project was to promote the bridging of the divide in our education system and the development of mutual understanding and appreciation between students at international and local schools in Hong Kong. At the same time, the documentary also highlights and seeks to spark discussion on education-related topics.
‹ 上一主題|下一主題