用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?  

Moonlight819 發表於 19-3-6 11:04
其實從你的回應仍然停留在「讀不到才讀國際學校」的思維,真的沒有什麼可討論!以為人家子女讀不到本地才 ...

您先睇清楚我之前嘅討論,我從來都話IS同LS都有好同唔好嘅學校,兩種學制只係兩條唔同嘅路,唔應該將兩種學校直接比較。

上一個回覆只係針對您對有錢、名人選擇IS嘅背後原因。中文閱讀理解真係重要.....

財力上:
高官:比上不足,比下有餘
富豪:比下多好多餘 (佢地下一代,甚至世世代代都可能還是這category)

腦筋上:

高官/ 富豪: "比下有餘" 都未必可以咁講

點解會用他們的選擇做我地的指標呢?   

他們偏向國際學校,我始終都覺得係他們不介意用錢揀了條容易既路。

我聽講有一間新派私校,小一時有個習作,小朋友要自選一種動物,講一下動物的習性、生活,例如海豚,是怎樣長時間在海裡呼吸、怎樣睡覺、怎樣溝通等等,每樣一段每段大約50字,英文,然後在班上講解,圖文並茂。

這樣的學習方式,有趣又深刻,比得上一般學校初中程度。雖然我估家長多少有幫忙,但這種教育,出來的人不會輸傳統名校。

回覆樓主

其實呀邊個讀咩,之後又轉去咩⋯⋯呀富豪又點,局長又點,歌神又點都係”just for ur information “. 呢d不應該用來立論

Soundervolt 發表於 19-3-6 09:51
而家好多old money riches已經將家族資產同生意以基金方式營運 ...
呢d 父母有智慧就家山有福,我亦聽過故事父母辛苦創業,但子女無心打理,公司賣盤後就一落千丈,聽朋友說前排西九文化中心單野就是例子

GreenMaDad 發表於 19-2-8 23:01
回覆 tkinwong 的帖子

如果一個求職人畢業於神校,另一求職人畢業於僱主未聽過的中學(其實可能是地區名校 ...
其實係真,我做開admin知d老闆點選人,有d老闆真係會睇埋中學(對方已經係三大畢業),佢解釋讀名校d人出黎自信d,語言又好(英文好)。

nkd 發表於 19-3-6 11:10
我聽講有一間新派私校,小一時有個習作,小朋友要自選一種動物,講一下動物的習性、生活,例如海豚,是怎樣 ...

我同事兩個仔讀呢類型私校
父母要訓身一人幫一個做”project”

Soundervolt 發表於 19-3-6 10:11
名人幫襯嘅食店一定好味尐嗎?唔怪得咁多食肆掛滿名人幫襯嘅相喺舖頭....名人對選擇學校會有好多考量,有 ...

歌神個囡讀書得㗎喎,人地近年係放悠長假期等放洋啫~~~

Kettlechips 發表於 19-3-6 14:53
我同事兩個仔讀呢類型私校
父母要訓身一人幫一個做”project”

唔訓身會點?

mcl203 發表於 19-3-6 15:14
歌神個囡讀書得㗎喎,人地近年係放悠長假期等放洋啫~~~

咪信八卦雜誌咁多,如果讀得掂八卦雜誌有冇講佢去讀邊間大學?GSIS好多人都知佢點解要放悠長假期~

MrBeast 發表於 19-3-5 12:23
有位朋友,佢小朋友有幾分蔥明,但在傳統小學就只是交行貨,不過朋友見成績中間所以無谷,但今年作文出事, ...

傳統小學唔一定係傳統模式,其實你指果D傳統小學學生一樣會搞,只係有無時間去做~~~

Soundervolt 發表於 19-3-6 15:20
咪信八卦雜誌咁多,如果讀得掂八卦雜誌有冇講佢去讀邊間大學?GSIS好多人都知佢點解要放悠長假期~
...

你指邊位歌神個囡先?若係讀D果位女仔,一定唔係讀唔掂~~~

mcl203 發表於 19-3-6 15:23
你指邊位歌神個囡先?若係讀D果位女仔,一定唔係讀唔掂~~~

上一代歌神,個女本來讀GSIS

Soundervolt 發表於 19-3-6 15:20
...

你說大女?為何仍是Gsis?

Soundervolt 發表於 19-3-6 15:26
上一代歌神,個女本來讀GSIS

講清楚好D~~~

lui 發表於 19-3-6 15:29
你說大女?為何仍是Gsis?

佢去了CLC,不過唔慣boarding 先返來Harrow

lui 發表於 19-3-6 15:31
佢去了CLC,不過唔慣boarding 先返來Harrow

「讀唔掂」GSIS都去了CLC

picamama 發表於 19-3-7 08:34
「讀唔掂」GSIS都去了CLC

你認為clc易入嗎?check下佢clc入oxbridge %吧。
IGCSE 成績clc好過Gsis.

lui 發表於 19-3-7 08:35

你認為clc易入嗎?check下佢clc入oxbridge %吧。

我就係覺得咁奇,「讀唔掂」, 都入到CLC, 真係要重新定義「讀唔掂」

lui 發表於 19-3-7 08:35

GSIS中學每屆都平均20+%人會去Eton英國Harrow, Westminster, Wycombe, CLC 呢D,都好多人「讀唔掂」