用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 19-2-19 16:18
我一直認為, 追求native口音, 只係naive既想法

口音再native, 人地都係唔會當你係自己人

就算你喺香港,同一個印度香港人,佢講廣東話同香港人無分別,港式笑話對答如流,識睇中文,有齊中國文化。但個樣就係南亞裔人士。你會唔會當佢哋係香港人? 我可以答你,佢哋同我哋一樣都係香港人。當然一定有人以貌取人,種族歧視。因為大部分本土人都無接觸過其他種族,已經定型佢哋係非我族類。
其實大都會多元文化城市,不論口音種族文化,應該好好和諧相處。

我想問一位美國出生長大既華人,他只能識講少少廣東話,但唔識睇中文字,日常只講美式英語。佢來了香港生活了十年。
你會唔會當佢係香港人自己人?

applebot 發表於 19-2-20 09:13
就算你喺香港,同一個印度香港人,佢講廣東話同香港人無分別,港式笑話對答如流,識睇中文,有齊中國文化 ...
所以你應該更清楚, 追求native口音係幾咁無實質意義既想法吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想問一位美國出生長大既華人,他只能識講少少廣東話,但唔識睇中文字,日常只講美式英語。佢來了香港生活了十年。 ...
Some will call these 香蕉人

hkpapa852 發表於 19-2-20 11:54
所以你應該更清楚, 追求native口音係幾咁無實質意義既想法吧!
如果係因為Native口音而去讀國際學校的確係無腦嘅想法。讀國際學校大部分都係因為對本土學校教學和制度極不適合自己的理念,所以啲人盡可能有能力都唔想小朋友去入本地學校(包括神校或本土名校)...
仲有係國際課程絕對唔係輕鬆,只係唔用本地填鴨式抄寫考試操練。
最後上到大學,國際或本地學生,大家嘅眼光和思考應該有分別。
至於出來社會做事或創業和社交就會見真章。

回覆樓主:

英文學得好係要用得正確,重要的並不是口音。

hkpapa852 發表於 19-2-19 16:18
我一直認為, 追求native口音, 只係naive既想法

口音再native, 人地都係唔會當你係自己人

有Native程度唔係只有口音,而係一個所謂二等公民俾到當地人嘅整體感覺,當中包括措詞、文化、思維模式,等等。無純正口音係無乜太大所謂,但如果有嘅話係一個非常有用嘅bonus,可以影響到一個人移民或到外國生活後融入當地生活嘅時間及程度嘅重要因素。呢一切Native嘅特質,無唔駛死,但有係非常幫助適應、交際、投入學習同工作嘅生活(個人及朋友間移民後嘅體會)。

hkpapa852 發表於 19-2-20 11:54

Native speaker 不是指口音,而是指”從小”開始説的語言,包括用辭,習慣和文化,由於小孩學習語言方法跟大人不同,大個才學就很難達到native level.
即同人地講野,人地起碼不用「講慢D」「簡化D」「cut晒idioms & slangs」「加註解」去就你,無障礙溝通。至於重不重要,人人看法和要求不同。正如學中文,有人要求四書五經,有人覺得淘到寶便可(我有個朋友真係咁講),大家各自演繹。
At the end我覺得不同長處的人總有位置,各適其式,但這都是一個很有建設性的post.

就算你喺香港,同一個印度香港人,佢講廣東話同香港人無分別,港式笑話對答如流,識睇中文,有齊中國文化 ...

我唔會理佢係咪自己人,我只會concern 是否一個交得過的朋友。

applebot 發表於 19-2-20 13:39
如果係因為Native口音而去讀國際學校的確係無腦嘅想法。讀國際學校大部分都係因為對本土學校教學和制度極不 ...

我識好多讀is家長都係覺得入讀本地名校好困難,要面試或者叩門,is有些decent schools由幼稚園入讀易入好多。我同意讀邊間學校想讀好都唔會好易,但又唔好否認is初小確實輕鬆好多。

另外學校間間都好唔同,單單講LS或IS冇乜意義。

picamama 發表於 19-2-20 14:16

Native speaker 不是指口音,而是指”從小”開始説的語言 ...

我同意你嘅觀點,家長睇重d嘢唔同,選擇唔同,都好正常。最重要係內心堅定,知自己想要乜。無必要踩低別人嘅選擇,每個人都唔同,呢個世界先有趣。

picamama 發表於 19-2-20 14:16

Native speaker 不是指口音,而是指”從小”開始説的語言 ...

同埋都好睇你去邊個國家留學,美國英國有native程度一定有適應同埋融入嘅優勢,加拿大就所有人都其本上係來自世界各地,cultural salad bowl,人人都有自己口音,唔係太大影響。無論如何,語言能力永遠唔會有人嫌高,有能力講得好永遠有著數。

回覆樓主

如果負擔得起,可以考慮中學開始出國留學,開闊眼界。而且,外國考試壓力和競爭一般都比香港輕鬆。 當然,中文越來越重要,所以去之前要打好中文基礎。

ECpapa 發表於 19-2-20 20:29
如果負擔得起,可以考慮中學開始出國留學,開闊眼界。而且,外國考試壓力和競爭一般都比香港輕鬆。 當然, ...
外國考試壓力和競爭一般都比香港輕鬆?睇你係邊個國家了。無錯,如果你唔介意將來入讀三四線嘅大學的話,基本上係輕鬆入讀成為大學生。
香港嘅大學學位都唔少,只係有品牌嘅神科只得好少位,所以神科競爭一定大(不論香港)。

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...
不覺得國際學校好D.
不過EK 版試過有人將某小昇國際學校, 當為昇去B1A 中學...

喺街度見到有人講到一口native英文,我會好羨慕,native口音有總好過冇,呢點我唔會自欺欺人,大陸人嚟到香港,如果廣東話講得好的話,俾人個印象都會好一點,起碼你會覺得佢尊重本地文化,願意融入香港。至於口音有幾大幫助,就要視乎你從事乜嘢行業同埋乜嘢工作性質。

舊老板英文一舊舊冇人聽到佢up 乜,有料咪一樣做到asia dept head.

若街上有西人/大6人問路先用唔咸唔淡廣東話唔該,我就覺得專重local

floppybb 發表於 19-2-21 13:28
喺街度見到有人講到一口native英文,我會好羨慕,native口音有總好過冇,呢點我唔會自欺欺人,大陸人嚟到香 ...

一口流利的口音,可以跟老外摸杯底,夠不夠呢?

本地生英文流利的,除了那youtuber Emi 外,還有一個托哥,滿口英文街頭訪問鹹野那個,原來也是自學。

https://www.hk01.com/社區專題/235793/不是kol-曾被外籍朋友認定-毒男-港男拍片探討中西差異

//他收聽英國Podcast節目、看英劇,同時得到Facebook大神的幫忙,認識了在國際學校讀書的外籍學生:「咪喺Facebook亂add人,同佢哋傾偈,跟住約就出嚟見面。諗返都覺得變態。」他還記得,第一次相約國際學校學生到蘭桂坊酒吧:「未扮嘢囉,YO!去之前學定晒啲英文,逼自己。」事前查看酒名,確保自己懂得下單。又,同一套英劇,他重看六次,拿著紙筆默寫出來,記住英語交談的句式。回想當年,他也覺誇張:「我有決心做一樣嘢就會做。」//

//Torres:「有啲好友善但係有啲好串。如果本地人,佢哋淨係會同拔萃、喇沙嗰啲男仔玩。佢會同你講,你唔係讀男拔唔同你玩。」每次報上自己的中學時,他們都投以輕視的目光。他們教Torres決心證明自己:「唔使嗰啲中學都可以同你做到朋友,我可以好過你...//

他們是少數的例子,但並不是沒可能:靠決心、模仿外劇對白、主動找外籍朋友。只要不是太老,十多歲的少年是可以做到的。

nkd 發表於 19-2-21 17:45
一口流利的口音,可以跟老外摸杯底,夠不夠呢?

本地生英文流利的,除了那youtuber Emi 外,還有一個托哥 ...
interesting n thx for sharing.  do 姐讀傳統女校也是看片學英文,條條大路通羅馬,最怕有心人。i would say though if eng is the first priority, is probably is still the best option for most people.  

nkd 發表於 19-2-19 11:23
雖然 Soundervolt 兄無暇回應,但明顯填鴨式教育是創意兇手。餵食,然後吃相要個個一樣,分數鬥誰吃得最乾 ...

呢個課題比較複雜,需要多少少時間去討論。先講一下有關本地課程/學校。稍後再有時間,會繼續討論有關創意培養,為何國際學校亦會有不利學生喺創意發展嘅理由。

唔少家長對本地課程都有誤解,教育局只會規範課程嘅範圍,但唔會規範學校嘅教學方法,部份家長只會聚焦喺一尐用操練、標準答案、spoon feeding / 填鴨式嘅低教育效能嘅學校,認為本地各四百多間中小學校全部一樣,想法比較狹隘偏頗。當然,呢尐低效能學校係存在,就好似本地或國際學校,有好亦唔好嘅學校一樣。

一尐好既学校 / 高教育效能學校嘅教育方針係Holistic education,學校唔單止教授課本上嘅知識,而係教導學生點樣去尋求知識、知識當中嘅理論、求知嘅態度,視野高度、勇於嘗試、追求各方面卓越嘅心等等教育核心。

間中都有人問我攞阿仔學校書單,以為名校所教嘅書會比較特別、比較高深....但其實呢尐課本同一般學校冇乜分別,就算返屋企熟讀哂所有名校嘅教科書亦唔會變成一位名校學生,因為課本只係內容,用乜嘢教學方法正正喺名校嘅精髓所在,所以有尐家長會話名校唔多教「書」,若果期望名校用spoon feeding / 填鴨式授課嘅家長一定大失所望。

P.S.咁耐仲未有家長答到點解當年填鴨式教育年代會盛產創意人
‹ 上一主題|下一主題