用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?  

nkd 發表於 19-2-17 08:25
回覆 tychow 的帖子

用家心聲,一個本地生一個國際生,兩個都入了港大商學院

Interesting, 原來兩人入了環球金融系認識,結哩婚,男的做金融,女的辭左職做you tuber

回覆樓主

但只是個別列子,國際學校其實大部分學生也去外國讀大學,如果像他們最終只是留港去港大讀商科,真是如男的所説讀本地學校慳錢吧了!

nkd 發表於 19-2-17 08:25

用家心聲,一個本地生一個國際生,兩個都入了港大商學院
both said at the end wd put their kid to local school

回覆 Moonlight819 的帖子

對啊。他說同學八成去英美,約一成留港,其餘去 “exotic” places。
國際學校最可惜是學費貴,而且學位少。

有趣是,那本地女生小時渴望自由,到了將來做人父母時反而認為學校嚴些好。

Moonlight819 發表於 19-2-17 10:08
但只是個別列子,國際學校其實大部分學生也去外國讀大學,如果像他們最終只是留港去港大讀商科,真是如男的 ...
meaningful % of local goes abroad by s3-s4 too.

李大人 發表於 19-2-17 10:29
向現實低頭例子

不要瞎猜。各有原因罷。

MrBeast 發表於 19-2-17 10:27
meaningful % of local goes abroad by s3-s4 too.

讀了本地學校,基礎堅實後,及早接受西式教育最好了。4C越早培養越有利。

nkd 發表於 19-2-17 10:34
讀了本地學校,基礎堅實後,及早接受西式教育最好了。4C越早培養越有利。
...
can only say life is full of compromises

Moonlight819 發表於 19-2-17 10:08
但只是個別列子,國際學校其實大部分學生也去外國讀大學,如果像他們最終只是留港去港大讀商科,真是如男的 ...

讀IS希望入讀本地大學,仲想讀受歡迎嘅科目,需要同外地(尤其國內尖子)競爭Non-JUPAS嘅學額並非容易嘅事,如果讀IS,將來出國升學會比較合適。

nkd 發表於 19-2-17 10:34
...

但到時想插班入有track record 又受歡迎的IS都唔容易

nkd    發表於 19-2-17 11:23
nkd    發表於 19-2-17 11:23

佢個「環球商業」是「神科」不是普通商科

picamama 發表於 19-2-17 11:16
佢個「環球商業」是「神科」不是普通商科

但始終大部分讀國際學校的是target外國的名大學!

Soundervolt 發表於 19-2-17 11:10
讀IS希望入讀本地大學,仲想讀受歡迎嘅科目,需要同外地(尤其國內尖子)競爭Non-JUPAS嘅學額並非容易嘅事 ...
唔單止本地神科,外國top u 競爭仲大,都是個句,成功需苦幹和資源

Moonlight819 發表於 19-2-17 11:25
唔知數㯫王有冇料呢

無論係本地或國際,係小學,初中都要打好基礎,否則讀乜都無用。

我都有朋友話,大學先讀間出名咪得囉! 你估咁易咩! 你有無留意人地牛津,劍橋,哈佛D面試題目? 入到面試,成績已經千中選一,面試係要睇學生其他方面能力。

有朋友本身屋企係講英文,女兒初小由本地小學轉到國際,起初都唔習慣,因為女兒話本地小學老師叫佢做乜就做乜,不需思考。 轉去國際學校,老師俾範圍,跟住要自己唸及發揮,佢唔知點做!

國際學校  唔等於亦不單止係英文學校。

Soundervolt 發表於 19-2-17 11:10
讀IS希望入讀本地大學,仲想讀受歡迎嘅科目,需要同外地(尤其國內尖子)競爭Non-JUPAS嘅學額並非容易嘅事 ...

同意,可以的話我直呈想小朋友將來去外國發展,所以我畀佢自少讀IS除,為了語境也讓佢習慣外國文化。
如果一心target local 大學就應該讀番local機會直接D,non-jupas始終太多變數

其實近年係多咗國際学校学生留港: Shatin College 2017有30 per cent 入本地大学

回覆樓主

不過我而家真係好多朋友分別k3另P4突然想轉IS, 不少是名校生又讀得不錯的,主要是教學理念和期望的改變,但都不容易成功,轉三缐IS又不想,如果一早了解多些佈署好些條路會易行好多。
其實IS很diversify, 有些注重中文,有些也很disciplined, 有些教學structured 也有功課測考,可以了解多些才做決定,不要太general 地去排除可能性,要勤力做功課,當年我小朋友才兩三歲我巳開始去school tours, 看學校的課程和功課,訪問家長學生再作決定,之後一歩一步計劃。
正如local school 也不是全部一樣, 不要人云亦云,自己了解清楚自己期望,小朋友學習模式,budget ,set priority, 再找出最適合的決定。

Moonlight819 發表於 19-2-17 11:25

有部分啦又不能說「大部分」,都要看自己小朋友potential。
另外亦都好多本身有外國passports, 本身回國讀大學唔洗錢競爭亦相對細d,又不一定target甚麼名U/神科,佢地讀書壓力真係細D。