用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-2-15 16:33
雖然大部份小學部既學生都可以上番中學, 但都要留意香港有好多沒有中學部既國際學校, 整體國際學校中/小學 ...

picamama 發表於 19-2-15 17:29
講緊GSIS是k1一條龍,, 其他FIS , HKIS CIS 全都直收一條龍。ESF到中學有班人出國,點都夠位收番小學,但 ...

國際學校既中小學學額係咪足夠呢?

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/statistics_at_a_glance.php?lang=tc

2015/162016/172017/182018/19
提供的學額數目
41,10642,20843,593容後更新

小學

22,43022,94023,803

中學

18,67619,26819,790
學生人數
36,96937,75738,868

小學

20,43921,09321,912

中學

16,53016,66416,956

賬面上仲差D

今年又多咗兩間正式運作既國際學校(佢地有冇中學部?):

Malvern
Shrewsbury

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-15 17:36

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/statistics_at_a_gla ...

而家仲有位

hkpapa852 發表於 19-2-15 17:36

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/statistics_at_a_gla ...

這兩間應該會有中學

picamama 發表於 19-2-15 17:42
真係不用擔心,因為好多外國人中學會番老家,亦多人出國讀書,而家仲有位收local school students, 到時至 ...

係嫁,更加要小心,唔好入咗D無國際學校牌照既"假國際學校"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 applebot 的帖子

ESF上小學不是保証,有人fail 要走. 上中學就係保証

picamama 發表於 19-2-15 15:53
Sorry quote錯你,本來想quote hkpapa852

“現實中, 有小部份國際學校係好似D俱樂部咁, 要有會員(家長)推 ...

石門嗰間已經係,朋友囝仔成績麻麻,靠教會人仕入去。呢間IS上上下下包括教師都係教徒。

回覆 Soundervolt 的帖子

其實靠关系都会出现喺任何本地同國際学校,有人嘅地方都難完全避免

Soundervolt    發表於 19-2-15 18:06

picamama 發表於 19-2-15 15:49
不過同傳統學校不同,只要佢收了你,就可以自動一條龍K1升上小學再上中學,沒有關卡,其間成績就算差勁也 ...

不過近年多咗本地學生讀IS,連帶將本地學習文化都帶入IS,例如補習同家長看重成績。

Soundervolt 發表於 19-2-15 18:01
石門嗰間已經係,朋友囝仔成績麻麻,靠教會人仕入去。呢間IS上上下下包括教師都係教徒。
...

.....

picamama 發表於 19-2-15 18:08
咁大部分人入去都係自己考的,基督教是會優先收

呢點當然,朋友囝仔成績差被取錄已經唔係優唔優先嘅問題,大把成績好而又係教徒想讀呢間IS都未有機會。樓上有講呢個世界有人嘅地方,始終會有人性嘅處理方法,LS同IS亦會一樣,其實冇乜出奇。

Soundervolt 發表於 19-2-15 18:05
不過近年多咗本地學生讀IS,連帶將本地學習文化都帶入IS,例如補習同家長看重成績。
...

Saboc 發表於 19-2-15 17:52
回覆 applebot 的帖子

ESF上小學不是保証,有人fail 要走. 上中學就係保証

贊成。我都識兩個富豪的後代本身成績才能平庸而入 GSIS。有人的地方就有關係,有人靠能力入,有人靠關係入,好平常。

picamama 發表於 19-2-15 16:49
好少喎,如果真係全方位catchup唔到,都可以選擇留的,試過有local 轉去不適應校方提議留(最後出國),但 ...

聽說21世紀教育方針有4C (critical thinking, collaboration, communication, creativity).

請問可以分享一下,國際學校一般怎樣培養學生創意嗎?

回覆樓主:

Malvern HK 一條龍PYP至IBDP (IB 認證進行中)
Shrewsbury HK 則沒有中學 (up to 11 years old)

兩間也興建了自己的校舍

nkd 發表於 19-2-16 11:38
聽說21世紀教育方針有4C (critical thinking, collaboration, communication, creativity).

請問可以分 ...

自己也可以訓練

nkd    發表於 19-2-16 18:47

回覆樓主

的确近年有錢家庭選神校和國際學校居多.

但部分國際學校亦有問題
包括中文程度弱,欺凌,早戀,甚至吸毒(人地老家大麻是合法既)
再如波叔個單誹謗案,普通人家夠唔夠人地家長玩.

回覆 Sing13 的帖子

無完美,只有較適合同偏好. 當然有能力就能有較多選擇。事實係多咗中産intl school

Saboc 發表於 19-2-16 21:34
回覆 Sing13 的帖子

無完美,只有較適合同偏好. 當然有能力就能有較多選擇。事實係多咗中産intl school

國際學校以牟利為辦學原則,有需求就有供應,供求兩旺.

我自己就寧願首選有國際課程既直資.

回覆 tychow 的帖子

用家心聲,一個本地生一個國際生,兩個都入了港大商學院
https://youtu.be/csU-nqPanMU
國際學校 VS 本地學校的驚人分別 (親身經歷)!衣著, 拍拖, 學費, 文化, 前途...最終誰較成功? 會把子女送哪? ◆ Emi & Chad ◆

‹ 上一主題|下一主題