用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?  

Sing13 發表於 19-2-11 13:53
12年後, 行行都有機會被顛覆.守業都唔是咁易.好似內地不計成本都你鬥, 蛇都死.(不過, 地產霸權應該都解決 ...
有錢人講咩守業?唸點燒銀紙~唸下一年點洗一兩億去賺一百萬二百萬^_^(真事,白痴有錢仔)洗咗既錢只係佢老豆公司皮毛散紙。

叻人先會唸守唔守業。用最少的資源賺取最大回報,良好風險管理正期望值·
一般人就唸點樣搵到份好工,每個月安穩咁出糧,做到退休。

applebot 發表於 19-2-11 14:11
有錢人講咩守業?唸點燒銀紙~唸下一年點洗一兩億去賺一百萬二百萬^_^(真事,白痴有錢仔)洗咗既錢只係佢 ...

有錢人做生意是最容易輸身家既行為, 第二才是賭博.

有錢人永保財富, 最好是收租過活, 或者投資公用股,每年分一筆錢.

mcl203 發表於 19-2-11 13:43
係咪母語係普通話既?~~~

無疑母語係普通話都更佳,但to a certain extent 母語無法改變,如想在MNC 上位,英語方面更不可以落後。看看,今時今日星加坡勝香港唔係因為普通話掛。

bubuG 發表於 19-2-11 19:11
無疑母語係普通話都更佳,但to a certain extent 母語無法改變,如想在MNC 上位,英語方面更不可以落後。 ...

似乎,一早已定左英話係既定左既條件~~~

bubuG 發表於 19-2-11 19:11
無疑母語係普通話都更佳,但to a certain extent 母語無法改變,如想在MNC 上位,英語方面更不可以落後。 ...
我覺得新加坡今日之所以勝香港, 英文並非主因. 新加坡人英文比香港人好又唔係今日嘅事. 而係人地政府強勢, 今日講聽日做. 香港? 司法覆核再覆核, 幾年後還在完地踏步!

Yanamami    發表於 19-2-12 20:26

ok3 發表於 19-2-12 12:26
我覺得新加坡今日之所以勝香港, 英文並非主因. 新加坡人英文比香港人好又唔係今日嘅事. 而係人地政府強勢,  ...

星加坡政府比好多津貼補貼比第到人才和外資公司去佢到生活和投資。遠勝香港都因為肯洗錢去吸引人才。不同香港政府洗曬d錢落每日150名笨才。香港人叻個d都移民曬

猴子爸 發表於 19-2-8 16:26
中文取代英文? 我看不到有这个可能wo. 几十年前当日本盛世时,日文都未能够取代英文。。。选择在香港工作 ...

是,有親戚外國讀完書返來做i bank,同事大部分都是外國大學畢業,只有少數有本地兩、三大雙學仕first honor 才有機會入!

behd 發表於 19-2-12 15:30
星加坡政府比好多津貼補貼比第到人才和外資公司去佢到生活和投資。遠勝香港都因為肯洗錢去吸引人才。不同 ...

Exactly . 現在ESF 都冇政府資助,冇公司資助的外籍中層員工,點搞?租樓呢。空氣污染呢。外地人才都唔想嚟。

Wilma88 發表於 19-2-12 20:21
Exactly . 現在ESF 都冇政府資助,冇公司資助的外籍中層員工,點搞?租樓呢。空氣污染呢。外地人才都唔想 ...

中層外國人真係攪唔掂,租又貴,好多焗著去左讀local school,到中學就回老家。

ok3 發表於 19-2-12 12:26
我覺得新加坡今日之所以勝香港, 英文並非主因. 新加坡人英文比香港人好又唔係今日嘅事. 而係人地政府強勢,  ...

香港浄係花錢起橋起路就真,以前講果d科技園數碼港中藥港又冇執行,呢d唔會有人司法覆核啩。

都係果句, 睇下d高官權貴點揀, 就會有答案.
特首/財政師/教育署長揀左咩野教育俾自己仔女?
佢地講既未必要聽, 但佢地身體做既好有參考價值.

四隻貓 發表於 19-2-14 11:42
佢地講既未必 ...

唔係神校就係國際學校?本地學校似乎除了神校之外,高官都係不屑一顧?

我覺得神校、國際學校始終有"好威"的元素,係一個象徵,一係家庭有錢、或父母社會地位高、或有特殊connection,或小朋友好叻。  國際學校勁個幾間,曾經聽聞律師要升到 partner 後,其他partner先會幫手寫reference letter.  雖然國際學校都有高低之分,但始終大部份香港人不太了解國際學校,就算只入到普通國際學校,淨係"國際學校"四個字都罄香D..

ddtt347 發表於 19-2-14 13:38
唔係神校就係國際學校?本地學校似乎除了神校之外,高官都係不屑一顧?
...

好多高官同有錢佬仔女O願去國際或神私校都唔揀免費神校

四隻貓 發表於 19-2-14 11:42
佢地講既未必 ...

是,最好笑是連教育局局長子女也是讀國際學校,真是身體最誠實!

Moonlight819 發表於 19-2-14 19:42
是,最好笑是連教育局局長子女也是讀國際學校,真是身體最誠實!

教育局前副局長囝仔讀九龍城津貼男校

GreenMaDad 發表於 19-2-14 19:08
我覺得神校、國際學校始終有"好威"的元素,係一個象徵,一係家庭有錢、或父母社會地位高、或有特殊connecti ...

....

picamama 發表於 19-2-15 07:42
「國際學校勁個幾間,曾經聽聞律師要升到 partner 後,其他partner先會幫手寫reference letter.」

唔好聽 ...

真正有錢人多數讀漢基,漢基比較特別,除咗有部份學生係憑能力考入去,另外亦有靠關係、捐獻(當然要買debenture)入讀嘅學生,我有生意朋友都係靠後者方法令囝女入讀漢基。漢基幾特別,入面有成績好好同好麻麻嘅學生,所以受Super Rich歡迎。

我表弟讀德瑞,佢憑實力考入去,不過佢揸外國護照,經海外人仕條隊入德瑞,本地人嘅quota非常少,本地人要非常好成績先至有機會入讀,我仔同學(級前列)升小五時轉到德瑞,讀本地學校申請德瑞,英文能力要求極高。

Soundervolt 發表於 19-2-15 08:37
真正有錢人多數讀漢基,漢基比較特別,除咗有部份學生係憑能力考入去,另外亦有靠關係、捐獻(當然要買deb ...

CIS好多本地大陸富豪,佢地本身有自己connection,唔會理D平民

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

國際學校其實也有神校, LPC, HKIS, CIS, GSIS算屈機,總之想入外國ivy league,佢地連接好d。要注意嘅地方,佢哋不少有外國passports, 所以整體好似較易。早前都有人說外國神大會discriminate 亞洲人。

至於本地神校;香港三大黎講,地頭「龍」點都好d啦!香港上流社會亦札哂根,唔少富二代小學都系受本地神小培養。

不過最同意世界無free lunch. 就算二線國際學校,宜家都有好多group assignment 同continuous assessment. 所以咪人講咩都信。 No pain, no gain.