用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?  

在一般官津, 小學既目標應該就是要呈分試考得好,然後入心儀既中學.
(當然一分都不能少, 就算是有直屬中學, 如果是Band2,  個個都有機會入唔返).
去到中學, 適應完英文中學, 下一個目標是DSE考試啦.
12年既教育, 其實都是圍繞考試.

但12年或者16年後既社會, 世界變得好快, 無人駕駛,無人商店應該都大行其道, 到時要求既是咩能力呢?
我首先想到既是語言能力, 包括英普. (普通話唔流利, 真是唔好話自己中文好, 去到內地, 人地以為你唔識中文, 今時今日, 去到外國留學, 都是一大堆中國同學)

最有趣既是我發現香港一般官津,大家都在追逐名次既時候, 英文又唔掂, 普通話又唔掂. (英小又驚將來DSE中文科)

一句講晒,國際學校就係有錢人讀,群埋個班都係有錢有地位既家庭。本地名校就係叻人讀,群埋個班都係叻仔叻女有鬥心既。
將來出來社會,你想做識人好過識字,定係自己白手興家的?

Sing13 發表於 19-2-11 13:27
在一般官津, 小學既目標應該就是要呈分試考得好,然後入心儀既中學.
(當然一分都不能少, 就算是有直屬中學,  ...
如果當無人駕駛, 無人商店大行其道時, 相信屆時最普遍最多人會用最多商機既, 係簡便既"Real-time language translator"設備

到時 Language skill, 又係咪真係咁重要呢?

香港人既傳統優點同價值係咪呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-11 09:05
首先, 你要清楚自己為小朋友既升學安排

如果都係中學就放洋, 其實是否Local 名小真係唔重要, 國際學校亦 ...

有錢到好似某超級富三代咁,捐間「圖書館」俾蝦記,咪可以輕輕鬆鬆直入蝦記讀人類學,煲幾年日本漫畫,畢業論文寫日本漫畫文化就搞掂~呢尐就真係有錢人嘞!

Soundervolt 發表於 19-2-11 13:36

有錢到好似某超級富三代咁,捐間「圖書館」俾蝦記,咪 ...
有錢人根本唔太在意學歴,佢哋唔會有需要搵工見工,在意學歴既只係阿爸阿媽。

hkpapa852 發表於 19-2-11 13:34
如果當無人駕駛, 無人商店大行其道時, 相信屆時最普遍最多人會用最多商機既, 係簡便既"Real-time language  ...

將來既競爭, 以為只是香港本地既競爭嗎?

香港與廣州,深圳 (兩城市加埋都有三四千萬人)相比, 香港有咩優勢之處呢?

就是語言能力同國際視野.

比理科, 比文科, 就算高過人地既水準,都沒人地人工咁平.

你中意客服揾真人還是揾機器人?將來你個仔揾個外國(或者內地)女朋友,唔通又揾即時翻譯?

bubuG 發表於 19-2-11 13:26
想打入中國龐大market 的大多是外資行。外資行內想上位都係流利英語較有優勢。

...

係咪母語係普通話既?~~~

Sing13 發表於 19-2-11 13:41
將來既競爭, 以為只是香港本地既競爭嗎?香港與廣州,深圳 (兩城市加埋都有三四千萬人)相比, 香港有咩優勢之 ...

你肯定不久既將來仲係國內人工平過香港?~~~

Soundervolt 發表於 19-2-11 13:36

有錢到好似某超級富三代咁,捐間「圖書館」俾蝦記,咪 ...
好似黃聖依奶奶咁先夠霸氣:

https://kknews.cc/entertainment/mqe5yn6.html

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

applebot 發表於 19-2-11 13:41
有錢人根本唔太在意學歴,佢哋唔會有需要搵工見工,在意學歴既只係阿爸阿媽。 ...

所以Superrich個朶最重要,唔係點解所有Superrich都咁啱,個個都咁讀到書,係名牌大學畢業?呢點不無道理。

mcl203 發表於 19-2-11 13:46
你肯定不久既將來仲係國內人工平過香港?~~~

應該香港人工平均都會高D, 因為全國都可以去深圳廣州做野, 但香港都是得700萬人.

如果沒我前述所講既語言能力同國際視野, 人工平過內地唔出奇.

Sing13 發表於 19-2-11 13:51
應該香港人工平均都會高D, 因為全國都可以去深圳廣州做野, 但香港都是得700萬人.
如果沒我前述所講既語言能 ...

似乎你太樂觀了,好事黎既~~~

applebot 發表於 19-2-11 13:32
一句講晒,國際學校就係有錢人讀,群埋個班都係有錢有地位既家庭。本地名校就係叻人讀,群埋個班都係叻仔叻 ...

12年後, 行行都有機會被顛覆.守業都唔是咁易.好似內地不計成本都你鬥, 蛇都死.

(不過, 地產霸權應該解決唔到)

mcl203 發表於 19-2-11 13:52

如果你覺得香港人工會平過深圳, 廣州, 可否說出你既論據?

mcl203 發表於 19-2-11 13:52
語文能力, 國際視野...... 其實咩行業咩職業先需要呢?

扎鐵工人, 食環署全體人員又唔知需唔需要呢?

專科醫生又唔知要幾多

或者最有需要既, 其實係 ------ 家長

Sing13 發表於 19-2-11 13:55
如果你覺得香港人工會平過深圳, 廣州, 可否說出你既論據?

其實我唔明你講緊邊個範圍,見你東一忽時,一陣又南西北各一忽~~~

hkpapa852 發表於 19-2-11 13:56
語文能力, 國際視野...... 其實咩行業咩職業先需要呢?

最有用就是網上自學所需既知識, 例如在YOUTUBE, 網上課程.

大學既知識根本唔需要一定要在大學裡面學習.

咁直呀,我就係唔識答,莫非大陸做廠手作仔都要國際視,懂英德法日語。又原來國內尖子係晒廣東省,我鄕下仔仲以為上海多D添~~~

比你提一提,原來香港三師都欠國際視野,近年土炮多~~~

人各有志,各取所需, 覺得語言能力唔重要就唔重要吧.
從我小朋友利益出發, 我絕對贊成你既取向.
(唔好話語言能力唔需要, 其實香港仲有好多工小學程度就夠 ,亦都好需要有人做.)