用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?  

回覆 tkinwong 的帖子

如果一個求職人畢業於神校,另一求職人畢業於僱主未聽過的中學(其實可能是地區名校),我不信僱主不會理會這一點....況且,我自己覺得中學是很影響一個人的氣質或風格。

Arabellahk    發表於 19-2-9 11:49

GreenMaDad 發表於 19-2-8 23:01

如果一個求職人畢業於神校,另一求職人畢業於僱主未聽過的中學(其實可能是地區名校 ...

僱主对神校畢業生期望可能会高D,如面試表現一般,落差会更大,

回覆樓主

正路都是睇有幾耐經驗,邊間大學,咩專業,要接觸西人自然要英文流利,要上內地自然要普通話流利,(跨境工作人工一般高啲),加埋表達清晰,樣子端正.
至于邊間中學,如果有兩年工作經驗,其實寫唔寫都唔重要.

工作環境裡, 有神校有一般學校畢業生, 神校学生並非所有都咁神, 又或者並非一定喺職場上有突出嘅表現.
大家係成年人, 亦好明白人生同職場上嘅際遇會受好多因素影响.當然身为家長, 大家都倾向相信自己的子女會係成功嗰一羣。

至於氣質, 神校學生確係好容易identify 到. 但並非所有都能用有氣質來形容, 只能說係smell 到

philnmena 發表於 19-2-7 17:23
樓主應該睇下自己想子女接受邊種教學形式,亦要睇budget啦
LS係比較單向式教學,老師講學生聽,而某d直私就 ...

對。

IS:重啟發思維訓練。
LS:熟悉考試遊戲規則,就可以高分。

沒有最好,只有適合!

Saboc 發表於 19-2-9 10:47
至於氣質, 神校學生確係好容易identify 到. 但並非所有都能用有氣質來形容, 只能說係smell 到 ...

.......

ks1999 發表於 19-2-9 10:50
對。

大部分學校的學生都熟悉考試遊戲規則,但只有學習能力高的學生才能考高分。

samsam123321 發表於 19-2-9 10:52
神校學生如果穿便服我就係smell 唔到,反而IS就感覺到。

咁半唐番好多人都「聞」到嘅

Sing13 發表於 19-2-8 23:45
正路都是睇有幾耐經驗,邊間大學,咩專業,要接觸西人自然要英文流利,要上內地自然要普通話流利,(跨境工 ...
如果說要入一間好的大學 和讀 一些專業的科目, 並非國際學校 一定有 優勢。 其實 主要是看學生的資質和能力, 能力高的 ,在國際學校或本地神校都一定出色的, 可以升讀到外國 神校大學, 便會有國際視野 和connection。

Arabellahk    發表於 19-2-10 00:05

ks1999 發表於 19-2-9 10:50
對。

相信閣下未能完全了解現時LS整體課程~

GreenMaDad 發表於 19-2-8 23:01

如果一個求職人畢業於神校,另一求職人畢業於僱主未聽過的中學(其實可能是地區名校 ...

聽聞政府工也很看重中學

tychow 發表於 19-2-10 10:38
聽聞政府工也很看重中學

.......

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

首先, 你要清楚自己為小朋友既升學安排

如果都係中學就放洋, 其實是否Local 名小真係唔重要, 國際學校亦不見得有用, 反而重點係培養小朋友既自理能力同英語能力.

如果一心諗住係香港升學, 入國際學校其實無乜著數

國際學校也好, Local school也好, 最終都要經過公開試呢一關, 爭取佳績先入到本地以至全球大學, 係國學校可以輕鬆1X年就自然入到著名大學? 無話唔得既, 睇吓透過咩途徑同入咩科囉.

大錢人有時都會好天真, 又或者喜歡自欺欺人.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-11 09:05
首先, 你要清楚自己為小朋友既升學安排

如果都係中學就放洋, 其實是否Local 名小真係唔重要, 國際學校亦不 ...

如果中學就放洋而心宜出名的 boarding schools, 小學時讀名校(local or international)都有幫助。

https://www.master-insight.com/% ... %E8%AA%AA%E8%B5%B7/

我認為直資是可以取兩者之長.
中文/英文都唔差, 可以考DSE,或者選擇國際課程.

RunningPig 發表於 19-2-11 11:46
如果中學就放洋而心宜出名的 boarding schools, 小學時讀名校(local or international)都有幫助。
...

同意,其實不同水平中學,學生既放洋路已經係有分別~~~

佢都跳咗船去攪另類boarding school啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mytambb 發表於 19-2-8 16:38

這個二十年後的世界大家也是未知數。

想打入中國龐大market 的大多是外資行。外資行內想上位都係流利英語較有優勢。