用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 19-2-8 00:14
五名中學生代表香港參加「第49屆國際物理奧林匹克」,表現卓越,共奪得一面金牌、三面銀牌和一面銅牌。
  ...

KGV 那兩位是兄弟嗎?不過印度人不嬲數理都很強,他們很多都很聰明的。

Soundervolt 發表於 19-2-8 00:35

讀任何閣下列出嘅IS,就算“肯努力又肯看中文書”已經唔 ...

....

picamama 發表於 19-2-8 00:45

你可能不知,IB Chi A課程是給native level(包括國內)考 ...

有文言文唔代表課程水準接近,文言文只係本地中文科課程一部份,而且文言文究竟有幾深亦有好大分別,仍然建議閣下多了解兩者比較。

讀IS應該接受IS本身嘅課程,硬要説成IS比LS好或LS比IS差亦唔公道,我之前有講過大家各有各好,只係方向唔同。而且IS或LS都有參差,無論選擇IS或LS學校都要十分小心~

Soundervolt 發表於 19-2-8 00:55
有文言文唔代表課程水準接近,文言文只係本地中文科課程一部份,而且文言文究竟有幾深亦有好大分別,仍然 ...

.....

picamama 發表於 19-2-8 01:04

其實我説這麼多不是想說IS定LS好,IS普遍中文一定弱的了,  ...

我都有了解過IB內中文科各Steam嘅水平,因為我有國內朋友子女都有考,就係貪佢容易過關~ 香港比較特別,因為我地嘅中文科係一文兩語,所以課程會更複雜~

同意閣下所講「中文要求很高就讀番local school 好了,否則多數會失望。」

Soundervolt 發表於 19-2-8 01:11

我都有了解過IB內中文科各Steam嘅水平,因為我有國內朋 ...

......

picamama 發表於 19-2-8 01:27
老實說,DSE中文這麼難,部分原因是因為課程設計問題,有些閲讀理解連作者自己都不會做怎會不難,還有那個 ...

以前英治時代,報考大學可以skip中文科,依家嘅特區政府將中文科搞到叫苦連天,唔少家長為逃避中文科而逃離本地課程什至出國,惡性循環直接倒自己DSE米,亦會因為一批出國學生而流失部份好嘅人才,最近政府又放風俾大學放寬對收生嘅中文科標準,希望今次政府會做返尐正確嘅事~

joyce76123 發表於 19-2-7 20:09
讀國際學校某方面等於放棄了自己的優勢,全球視野的話,就要同外國人爭,但大部分爭唔過,因你點學,英文都 ...

外國回歸的很多時未必咁易融入香港生活,除了中文言語、文化,就算是生活習慣或者與人相處也會有問題,個別專業更有「排外」的情況。所以出國也要想清楚,要完成一個學位,在今時今日真的有很多方法;要完成專業學位,更應該留港。如果長遠在香港生活,一個香港傳統課程出身的,始終較好。

picamama 發表於 19-2-8 01:27
老實說,DSE中文這麼難,部分原因是因為課程設計問題,有些閲讀理解連作者自己都不會做怎會不難,還有那個 ...

DSE中文科,考綜合及口試,直頭好似考外語咁考,但中文是我哋母語喎,並非外國人學中文呀!

conniewktang 發表於 19-2-8 08:08

DSE中文科,考綜合及口試,直頭好似考外語咁考,但中文 ...

係呀,直情係考2nd language 咁

poonseelai 發表於 19-2-8 08:50
係呀,直情係考2nd language 咁

宜家小朋友讀津小,小四的中文(有教深)我都要諗下才會,當年我HKCEE中文成績好好,我都會教錯!佢上中學我晤知點算,又去補習囉!

回覆 Yanamami 的帖子

親戚個仔讀,佢由幼稚園開始讀IS,所以由幼稚園開始已經自己勁操中文,包括親自教授中史同詩詞,係我唯一一個認識讀IS而中文都OK嘅人

mytambb 發表於 19-2-8 08:00
外國回歸的很多時未必咁易融入香港生活,除了中文言語、文化,就算是生活習慣或者與人相處也會有問題,個別 ...
禁又誇張d啩……話晒係HK出世HK大,俾佢14歲出国讀完大学番黎都唔会变左个外国人唔再习慣HK既文化同习慣啩……而且佢地而家就算出国讀書,-年番黎三四次,搭飛機多过搭巴士,点会唔慣?

Yanamami 發表於 19-2-8 09:45
禁又誇張d啩……話晒係HK出世HK大,俾佢14歲出国讀完大学番黎都唔会变左个外国人唔再习慣HK既文化同习慣啩 ...

都未必無可能㗎。

讀港大壓力大 劍橋法學碩士跳橋
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20150130/19022490

有得選擇,何必捨易取難。

mytambb 發表於 19-2-8 08:00
外國回歸的很多時未必咁易融入香港生活,除了中文言語、文化,就算是生活習慣或者與人相處也會有問題,個別 ...

眾人皆醉你獨醒。
去外國讀law,入到pcll機會不高,君看明思便和一二,去考美國律師牌可有用乎?

小朋友在一缐國際學校讀的朋友説小朋友將來讀醫或law, 因制度問題,都是在香港讀好。

GreenMaDad 發表於 19-2-8 11:47
小朋友在一缐國際學校讀的朋友説小朋友將來讀醫或law, 因制度問題,都是在香港讀好。 ...

香港專業人士一直是小圈子遊戲。醫學會前任會長謝鴻興位公子在英國讀醫,好像還滯留在英國,未能回港執業。

Yanamami 發表於 19-2-8 09:45
禁又誇張d啩……話晒係HK出世HK大,俾佢14歲出国讀完大学番黎都唔会变左个外国人唔再习慣HK既文化同习慣啩 ...

如果十四五歲出國讀書後回港生活應該唔會有適應問題,不過呢個年紀讀到大學畢業可能已經適應當地生活環境及節奏或建立咗交際圈子,好多人畢咗業搵到工都唔願意返香港生活~

mytambb 發表於 19-2-8 11:54
香港專業人士一直是小圈子遊戲。醫學會前任會長謝鴻興位公子在英國讀醫,好像還滯留在英國,未能回港執業 ...

香港為保障本地醫科學生,所以對海外醫生申請本地執業十分刁難。剩係口試兩文三語(理由係喺香港會有講普通話嘅病人)已經考起唔少多年喺海外讀書嘅醫科學生。經常出現喺電視節目嘅莫樹X都未有本地執業資格,所以佢只係喺中大醫學院做教授工作~

Soundervolt 發表於 19-2-8 11:54
如果十四五歲出國讀書後回港生活應該唔會有適應問題,不過呢個年紀讀到大學畢業可能已經適應當地生活環境 ...

唔好話十四五歲,我女考完DSE先出国讀,去左三个月已經話唔想番黎,锺意果边多d.我話畢業後有本事揾到工咪唔好番,揾唔到就無計了……

Soundervolt    發表於 19-2-8 13:35
‹ 上一主題|下一主題