用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-2-18 18:23
除咗語言能力係基本條件外,當然仲需要各式各樣hard n soft skills去面對競爭。香港中小學各有四百幾間本地 ...
我倒覺得is/ib 這方面是較優勝,不過傳統名校注重不同活動,間接直接地也培養到學生這方面的才能

Soundervolt 發表於 19-2-18 18:59
Um.......可否分享一下如何今時今日培養創意有比傳統教育更好既方法?  

不如另開一topic討論下

我都覺得創意高的人讀書麻麻⋯
創意係需要多方面聯想,同時又好難集中在一件事的學習上

傳統學習模式,需要高強度注意力、邏輯思維能力,這某程度上和培養創意思維模式背道而馳

李大人 發表於 19-2-18 19:22
通常創意叻嘅人,大部份都係讀唔到書,同塡鴨式無關,黃玉朗,馬榮成,星爺,周董,天份佔大多數 ...

應該說他們不適合讀傳統的學校,因本地學校只著重學業成績,反而國際學校會看到不同學生的各方面的專長和才能!

Sing13 發表於 19-2-18 11:31
而家香港華為產品你估少啊,netvigator屋企只fiber modem 都是華為. 內地講一聲,叫你選邊個特首都得,何況 ...

如果美國嚟真, 歐盟/澳洲/日本/加拿大照跟, 會點呢?

間電訊商如何採用華為設置做Backbone/Core, 就不提供互聯, 即係就算你係全中國全香港覆蓋再好, 一出外國就失去聯絡 (人地唔同你互聯, 即係無得Roaming)

無得Roaming, 你估仲有幾多公司會用嗰個電訊供應商?

當然, 中國三大電訊公司既Mobile生意, 淨係靠國內用戶都夠食有餘, 但其它呢?

Mobile既影響只係表像, 如果華為被全面打繫(連一般網絡設備都被重點打繫), 如果各大電訊商堅持用華為, 恐怕到時香港即使無國家既長城防火牆, 都唔再點可以透過互聯網上到外國網站

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

教育和創新方面,香港既對手唔係中國大陸,而係新加坡,新加坡又會視香港是對手之一,不過佢哋最終對手係美國,雖然國家細,但佢哋政策成熟度好高,香港這方面好落後,所以某啲出過海外讀書嘅家長都知道香港本地個套係唔適合自己仔女(自己唔接受)

hkpapa852 發表於 19-2-19 08:48

間電訊商如何採用華為設置做Backbone/Core, 就不提供 ...
香港主要電訊商有李嘉誠和記電訊(0215)旗下3香港、中移動(0941)的CMHK,以及李澤楷旗下香港電訊(6823)的csl、1010與SUN Mobile品牌,估計合共市佔率逾八成,但可怕的是,上述公司全數也使用華為的通訊設備。

https://m.mingpao.com/fin/instantf2.php?node=1544583617827&issue=20181212

應該今年就用到5G

applebot 發表於 19-2-19 08:52
教育和創新方面,香港既對手唔係中國大陸,而係新加坡,新加坡又會視香港是對手之一,不過佢哋最終對手係美 ...

新加坡既教育都是應試教育,讀完小學就分流,比香港壓力更大.

維基: 新加坡教育

"小學六年級末所有小學生必須參加小學離校考試(Primary School Leaving Examination,PSLE),考試包括4門主課,根據考試成績學生將可以進入不同的學校,選修不同的課程。"

有錢人既小朋友讀中學都極少走去新加坡.

新加坡既優勢是政府效率高.(相反,香港而家推出既地仲是九七前儲落既)

而且香港回歸後.內地富豪因為安全原因,唔少資金去左新加坡.

Sing13 發表於 19-2-19 10:24
新加坡既教育都是應試教育,讀完小學就分流,比香港壓力更大.
維基: 新加坡教育"小學六年級末所有小學生必 ...
所以當地有錢家長都係送小朋友讀IB或其他國家課程(英國或美國)

Moonlight819 發表於 19-2-18 22:25
應該說他們不適合讀傳統的學校,因本地學校只著重學業成績,反而國際學校會看到不同學生的各方面的專長和 ...

雖然 Soundervolt 兄無暇回應,但明顯填鴨式教育是創意兇手。餵食,然後吃相要個個一樣,分數鬥誰吃得最乾淨最似樣,何來創造?

鼓勵創意,需要自由的氣氛,鼓勵嘗試,不怕犯錯。循規蹈矩是可以,但不要搞到吹毛求疵,好壓抑。

至於有系統的訓練創意,可能是自主的習作、寫作、繪畫、表演等囉。這個任何學校都有的,分別是多與少。

回覆樓主

女兒在傳統學校的幼稚園.  在家長日, 老師跟我們說, 你的女兒可以很專注, 但只在她喜歡的地方, 例如繪畫, 美術.. 這些不是我們學校想要的, 我們是要求她在學術上的專注.....  

我們更加肯定, 把女兒轉去IS 是正確的決定

wwwong712 發表於 19-2-19 12:07
女兒在傳統學校的幼稚園.  在家長日, 老師跟我們說, 你的女兒可以很專注, 但只在她喜歡的地方, 例如繪畫,  ...

為女兒著想的好決定!

nkd 發表於 19-2-19 11:23
雖然 Soundervolt 兄無暇回應,但明顯填鴨式教育是創意兇手。餵食,然後吃相要個個一樣,分數鬥誰吃得最乾 ...

俾少少時間遲些少我答你嘅問題,thx!

我之前有提及過過往教育比現在更填鴨,為何可以興旺咁多創意產業? 有時間可以深思一下。

其實讀IS亦有機會窒礙創意培養嘅風險。

nkd    發表於 19-2-19 13:51

李大人 發表於 19-2-19 12:23

傳統學校祖師爺,就是卜卜齋,卜卜齋文化,源於儒家思想, ...

有意見認為儒家思想是令中國人少創意原因之一,我無研究,大家可分享睇法。近年推孔學,只是看中儒家着重君臣父子階級觀念,正所謂君要臣死,臣不得不死,有利管治。

Soundervolt 發表於 19-2-19 12:53
俾少少時間遲些少我答你嘅問題,thx!

我之前有提及過過往教育比現在更填鴨,為可可以興旺咁多創意產業?  ...

過往始終番半日,少補習興趣班,課程不這樣深,學生填完鴨還有空閒時間天馬行空。現在番全日,回家做功課溫書已夜一夜,其他時間還有補習興趣班,何來有時間放空。
另外男校可能還好少少,傳統女校乖乖女跟規矩做少出聲的操行就very good,創意是一種氛圍,習慣和思想方法,不是參加下作文呀畫畫呀畫劇等興趣班就夠。

poonseelai 發表於 19-2-19 13:01
有意見認為儒家思想是令中國人少創意原因之一,我無研究,大家可分享睇法。近年推孔學,只是看中儒家着重 ...

在西方現代科學, 民主制度出現之前, 儒家思想是最先進既思想.

1. 重視讀書, (勤有功,戲無益 /万般皆下品、惟有讀書高)

讀書改變命運, (朝為田舍郎,暮登天子堂)

2. 喜歡儲蓄.

3. 唔提倡個人主義, 君臣父子有自己既規矩, 減少戰爭.

...

儒家思想同現代科學結合, 只要國家穩定,就會發展得好快.

日本,韓國,新加坡,香港,內地...下一個越南..

教育既主要問題是最近十幾年, 知識已經可以隨手可得, 唔需要上大學已經可以學習大學課程, 唔少行業將會淘汰, 現代教育變成要培養小朋友4C, 適應未來既發展.

picamama 發表於 19-2-18 02:49
其實「口音」「文化融合」也是很大原因,所以要不學一個語言,要學我就想孩子學得native ,也要學習別人文化。 ...

native口音是好,但是否如此重要我有懷疑。

太多不同地方口音,口音只是識別你的成長和習慣,到英國操美式口音,到美國操英式口音,大家都知你是外來人。

最重要是清楚和流利,學KS Li 口音,你阿福到酷費就最~好啦,讀本di酷校一樣~係好好架。

nkd 發表於 19-2-19 15:59

太多不同地方口音,口音只是識別你的成長和習慣,到英國操美 ...
我一直認為, 追求native口音, 只係naive既想法

口音再native, 人地都係唔會當你係自己人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nkd 發表於 19-2-19 15:59

太多不同地方口音,口音只是識別你的成長和習慣,到英國操美 ...

所謂native, I mean 起碼順耳當地的人聽得明,老實說我地D發音好多時人地真get唔到,例如ee, ea 不分,TH- F-不分。另外「用詞」方面,也要浸得多才地道。

hkpapa852 發表於 19-2-19 08:48

間電訊商如何採用華為設置做Backbone/Core, 就不提供 ...

生意佬最後都係睇(emoji)做人。好似VISA/Master card network, 大陸就係唔用你,自己起個銀聯card network, 要賺大陸人錢,外國商戶就要收銀聯卡,外國銀行就要跟住走。
‹ 上一主題|下一主題