用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仁濟醫院董之英紀念中學派位首選??? ...
go

仁濟醫院董之英紀念中學派位首選???

【校園欺凌】董之英舊生親述捱打歲月 垃圾桶笠頭撳手腳毆至瘀黑

https://hk.news.yahoo.com/%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5%87%8C-%E8%91%A3%E4%B9%8B%E8%8B%B1%E8%88%8A%E7%94%9F%E8%A6%AA%E8%BF%B0%E6%8D%B1%E6%89%93%E6%AD%B2%E6%9C%88-%E5%9E%83%E5%9C%BE%E6%A1%B6%E7%AC%A0%E9%A0%AD%E6%92%B3%E6%89%8B%E8%85%B3%E6%AF%86%E8%87%B3%E7%98%80%E9%BB%91-160000451.html
臨近升中派位,仁濟醫院董之英紀念中學竟然爆出學生欺凌事件,會唔會有家長唔介意去俾仔女入讀

回覆 goodboy1 的帖子

好難唔介意,除非無睇新聞。

goodboy1 發表於 19-2-4 16:33
【校園欺凌】董之英舊生親述捱打歲月 垃圾桶笠頭撳手腳毆至瘀黑

https://hk.news.yahoo.com/%E6%A0%A1%E5 ...

如果今年該區 band 3 生家長係大抽獎太進取入咗就真係…  

往年層有家長因為想小朋友踢足球揀呢間,但而家爆出校園欺凌情況嚴重學校又唔處理,家長仲點敢揀。
我反而想知今年自行有冇人揀左佢

回覆樓主

朋友仔band 1都因足球而揀佢,喇沙都有得in,最終個仔都要揀佢,一意孤行冇得say no,足球累事

kawaiiliz    發表於 19-2-13 16:51
洋蔥頭媽咪    發表於 19-2-5 19:46

^曾小姐^ 發表於 19-2-5 17:58
朋友仔band 1都因足球而揀佢,喇沙都有得in,最終個仔都要揀佢,一意孤行冇得say no,足球累事
...

但係喇沙全in,  無關係。

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

傻架?入到去被人打到廢左
波都可能以後踢唔到啦

不過喇沙只是IN佢...其實唔收佢?!

jimjimjim 發表於 19-2-5 20:52

不過喇沙只是IN佢...其實唔收佢?!

唔知,可能只係in卦,佢b1b,填董自行1,不過幾年前嘅事

^曾小姐^ 發表於 19-2-5 22:12
唔知,可能只係in卦,佢b1b,填董自行1,不過幾年前嘅事

amazing, 第一次聽b1b生 會㨂band3校。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-2-6 12:12

咁最後入左董之英??'幾年前.... 咁佢依家個人應該變左BAND 3C了

佢係踢開傑志的?

正傻仔

這幾年喇沙一路有收傑志球員

中三1個,中二4個,中一1個,明年中一又4個

老實講,傑志內的家長都唔會想個仔入董記啦

現在喇沙幫佢收人,叫做三驘方案木
唔報唔知成績好
唔抽唔知時運高

據報道,就係足球隊持住得勢去欺凌人

祝各位家長新年進年,仔女入到心儀中學!

elbar 發表於 19-2-4 18:56
如果今年該區 band 3 生家長係大抽獎太進取入咗就真係…
對於家長來講,校風好壞會比學業成績更重要。嚮Band 3學校,學生欺凌事件常有出現,只係潮流興「上載」,有人將欺凌事件浮面。正如沙中線違規事件,若無人爆料,市民都唔知道當局、港鐵同承建商管理上一塌糊塗!

^曾小姐^ 發表於 19-2-5 17:58
...
你朋友仔有Band 1成績,雖然未必代表喇沙一定收,但佢為足球興趣而最終選入Band 3學校,真係犧牲好大!

其實乜band都可以有欺淩
分別只在肢體暴力多定語言暴力多
不要忘記聖若瑟上兩年的case

壞仔(或者叫過份頑皮反叛)都係處處有
拔拔、喇喇、皇皇都有仔因不同案件被拉上法庭定埋罪
唔報唔知成績好
唔抽唔知時運高

losoco 發表於 19-2-8 12:28
其實乜band都可以有欺淩
分別只在肢體暴力多定語言暴力多
不要忘記聖若瑟上兩年的case
聖若瑟書院家長 指校方未處理性騷擾投訴兒子受傷害 索償10萬元

聖若瑟書院學生疑被同學摸下體,學生家長早前入稟區域法院,控告校董會性別歧視和殘疾歧視。家長今再入稟小額錢債審裁處,指校方未能調查及阻止,令兒子遭受性騷擾,又被同學偷去校服和手冊,因而無心學習,遂為兒子的感情傷害向校方分兩案入稟,共索償10萬元,案件下午提訊,惟閉門聆訊,雙方商議一個半小時後,不肯回應下離開,其中申索人更獲准以職員通道離開。

家長指兒子被偷整套校服

這名女家長分兩份申索書,向聖若瑟書院提出索償。首份申案書指,申索人兒子於2015年9月被偷竊了全套校服,包括一件140周年版的藍色外套、裇衫、長褲、皮帶,領呔,以及一本2015年日曆裝手冊,而校方未能作出調查及阻止學生的偷竊行為,令她的兒子受害和被欺凌,無心學習,故向校方索償全套校服990元、手冊35元、感情傷害5萬元。因申索額超過小額的限額,故只索償5萬元。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-5 14:02
往年層有家長因為想小朋友踢足球揀呢間,但而家爆出校園欺凌情況嚴重學校又唔處理,家長仲點敢揀。
我反而 ...

唔怕,聽聞踢足球勁既都無比人欺淩。

losoco 發表於 19-2-6 22:05

佢係踢開傑志的?

我仔幾年前都有踢開傑志,阿朱總監不停遊說家長比小朋友入董之英,又話書薄校服免費,仲有直升海外大學學位,一聽就知道靠害啦,其實LS男拔SJC都收左一批踢波得既學生。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊