用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Medic VS Dental 點揀
go

Medic VS Dental 點揀

女仔  兩樣都有興趣  你地會點揀?

如果女仔的話,我個人覺得dentistry好d,畢竟將來結婚嫁人當媽媽,做dentist不用通宵捱夜,有life balance, 對家人對自己都好d

阿女自己揀,有能力讀神科,自然有自己目標同想法,亦会清楚瞭解两行既实况,唔係旁人話点就点。

我反而覺得女仔做醫生好過牙醫,有女醫生朋友,生了小朋友後在公立醫院番part time, 而家咁既時勢,你肯番part time一定有得做,也有女牙醫朋友,做牙醫多數自己診所,當然可以番part time, 但就比較難保住自己既客, part time牙醫經濟上可能蝕多D。
不過,性格同興趣都很重要,性格內向, 或喜歡做勞作做牙醫好D。

如果是男生,同樣鍾意medicine和dentistry, 在現今社會應該take邊樣好?

雖然做醫生會好辛苦,但做醫生既成功感會大好多。  

看個人興趣,做私家醫生也無需當夜班。有些政府部門也無需當夜班,看個人畢業後的選擇。

牙科壓力一定細很多,如果唔介意每天對住棚牙,也是一個不錯的選擇。

轉載 :

相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況,  所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所以知道牙醫實際嘅情況嘅人畀醫生嘅少好多.

我間公司係專門幫人報稅同避税, 客人之中都有超過 100個開診所嘅醫生同牙醫,  牙醫收入之高普通人真係好難想像得到. 一個普通牙醫嘅收入相比於一個專科醫生真係差唔多.有好多甚至更高

但唔好忘記牙醫讀完六年就可以執業,  醫生讀完六年要在醫院做一年 houseman. 跟住在醫院做六年至少先至做到個專科醫生,  六年做到專科要你次次考試都好順利, 好多時都要七年八年, 有啲醫生捱唔住中途放棄 la.

返醫院又要返shift真係好辛苦, 牙醫就他他條條 ,唔使輪shift , 返九五放下星期日, 生活優哉游哉好多, 我D仔女讀到我都想佢讀牙醫, 發吓夢先 !

我成日以為做医生要好有志向,好有心济世為懷先得,原來係从收入同工時方面考慮,可能我真係諗多左……

mingmingyinyin 發表於 19-2-3 19:52
如果女仔的話,我個人覺得dentistry好d,畢竟將來結婚嫁人當媽媽,做dentist不用通宵捱夜,有life balance, ...

Deleted

覺得牙科面試難過醫科,今年有個榜眼in 牙科同有個best 6 37牙科都唔收,牙科唔係成績好就收

RoseRose1980 發表於 19-2-5 13:47
覺得牙科面試難過醫科,今年有個榜眼in 牙科同有個best 6 37牙科都唔收,牙科唔係成績好就收 ...
牙科才得80個位,而且QS rank 港大牙醫第1,吸引了不少海外尖子學生報讀,自然競爭大

覺得牙科面試難過醫科,今年有個榜眼in 牙科同有個best 6 37牙科都唔收,牙科唔係成績好就收 ...

你諗多咗啦,那個是特殊例子。醫科牙醫收生,基本上都係成績比拼。

JustAParent 發表於 19-2-5 14:45
你諗多咗啦,那個是特殊例子。醫科牙醫收生,基本上都係成績比拼。
但真係想極都唔明,個榜眼照解晤收佢,人人也以為佢入更

yes, this is also the case that really happened in 2018DSE.

shirleychan668 發表於 19-2-5 18:07
yes, this is also the case that really happened in 2018DSE.
係呀,正正發生系2018,去年的事

JustAParent 發表於 19-2-5 14:45

唔係成績行先咩? 難度interview出問題?
我覺得女仔要好好力要做到牙醫, 拔大牙少d力都唔得。
如果做手作差係咪同呢科無緣呢?

Yanamami 發表於 19-2-4 18:26
我成日以為做医生要好有志向,好有心济世為懷先得,原來係从收入同工時方面考慮,可能我真係諗多左…… ...

近十幾年已經變咗好多,所以我以前都講,人工減半,是否還有咁多人讀!(emoji)

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-2-6 21:48
近十幾年已經變咗好多,所以我以前都講,人工減半,是否還有咁多人讀!(emoji)

咪話十幾年前,就算廿幾年前既醫科生同現在既有乜分別?

人皆為己。何必強人所難,迫他人扮高尚。

JustAParent 發表於 19-2-7 07:02
咪話十幾年前,就算廿幾年前既醫科生同現在既有乜分別?

人皆為己。何必強人所難,迫他人扮高尚。

之前,其他學科都有不錯的前景,回歸後,香港出路起來越窄,所以越來越多尖子選擇醫科,加上高度保護主義之下 ..........

工程,電腦有一段頗長時間,收生要求都好高,出路都理想的!

Good old days.

Who moved the cheese?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.