用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
樓主: sumfamily521
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

yovin 發表於 19-2-13 23:40
我洗毛巾的日子 嗰三年, 初初我負責煮飯 後來 連我都冇辦法騰出時間來煮。最後 每日外賣(大家x) 粟米肉粒 ...
我自從大學到依家, 未曾食過蝦子面、鯇魚, 真係見到都唔開胃。因為阿爸都好busy, 佢會一早煮一大煲面, 細路唔同時間起身, 自己去食, 遲起身果D, D面就浸到好似烏冬咁粗了...............

MrBeast 發表於 19-2-13 18:45
唔怪得之我個仲好似啞咁,實在jit唔到幾粒鐘出來
我果兩個, 都只係比啞既好少少而已。可能係因為係女仔。

yovin 發表於 19-2-14 08:34
咪學校都教你啦! 要練到 好流利可能要好長時間。但係 如果只係要求開口 講多啲 大膽啲 普通溝通 ,玩下唔 ...
唔講唔錯是香港傳統教育的通病

little_yolky 發表於 19-2-14 08:40
我自從大學到依家, 未曾食過蝦子面、鯇魚, 真係見到都唔開胃。因為阿爸都好busy, 佢會一早煮一大煲面, 細路 ...
我媽家庭煮婦,但煮野都是一peg peg, 我e加買粉面外買一定要求分湯

little_yolky 發表於 19-2-14 08:24
仲未研究到個builder點用喎。我剛剛學識download咋。
上utube 睇教學嫲

little_yolky 發表於 19-2-14 08:42
性格都有影響,今年我話一定要去outward bound,佢竟然話O願去遊學團,大佬貴好多架ma, 希望佢抽唔到

MrBeast 發表於 19-2-14 09:20
性格都有影響,今年我話一定要去outward bound,佢竟然話O願去遊學團,大佬貴好多架ma, 希望佢抽唔到 :hehe ...
遊學團我直接down咗佢, 二萬幾蚊去德國、捷克睇建築, 阿媽都未去過。

MrBeast 發表於 19-2-14 09:17
上utube 睇教學嫲
U tube? 我上u tube睇google mini個教學, 到依家都仲未識用嚟聽歌, 諗極都唔明邊度出錯, 依家只可以用嚟聽新聞。

little_yolky 發表於 19-2-14 08:42

我女小学畢業前,我从未听过佢講过-句英文,我係畢業礼表演時先第-次听,感觉好新鮮、神奇~而家中三,我都只係听过佢畢業礼果似講英文禁大把咋~

MrBeast 發表於 19-2-14 09:12
唔講唔錯是香港傳統教育的通病

何止教育?

所以乜人都好做錯野,俾我xy*edf&#完,我必定補句: 欣賞你肯做先會錯, 最憎人唔做唔錯,!
我自己做錯同樣係伙記前開口小爆自己,但上面嗰句心中說。

sumfamily521 發表於 19-2-4 20:22
因為佢自行放學,要佢放學打俾我,所以俾部手機佢

俾部純電話囉。智能手機都要限數據啦。

所以好多野係藤拉瓜拉藤。

課後活動,補習,學D 特別野呢度果度。最後又話想知仔女係邊所以俾部手機佢。

。。

性格都有影響,今年我話一定要去outward bound,佢竟然話O願去遊學團,大佬貴好多架ma, 希望佢抽唔到 :hehe ...

點解要俾佢抽?

retriever 發表於 19-2-14 17:56
點解要俾佢抽?

勝在有得揀(佢),不過唔係精英班多數「抽」唔到呢(估),抽到就食飯焦law(我)

識貨~~~

outward bound嘅活動通常比較刺激,係咪因為咁,所以小朋友寧願㨂遊學團
還是佢真心對遊學團有興趣

S-Kwok 發表於 19-2-15 08:40
outward bound嘅活動通常比較刺激,係咪因為咁,所以小朋友寧願㨂遊學團  
還是佢真心對遊學團 ...

極可能係跟隊,玩開既FRIENDS 去邊咪去邊。玩開既要去遊樂(學)咪游樂。。。

OUTWARD 要跳海,好多細路聽到已經掉頭走。其實跳海目的之一就係跨越自己,跳出COMFORT ZONE。俾細路自己揀,好少會跳出個框框。

多年前HONG U 迎新之一,或某大公司見習生入職培訓重頭戲之一係入OUTWARD BOUND,當然係COMPULSORY。

所以OUTWARD BOUND 俾個咁細既細保仔路自由選唔係咁實際。

retriever 發表於 19-2-15 09:05
極可能係跟隊,玩開既FRIENDS 去邊咪去邊。玩開既要去遊樂(學)咪游樂。。。

OUTWARD 要跳海,好多細路 ...

我都唔想跳出自己comfort zone呀,呀女跳即係我跳  

Elenalan 發表於 19-2-15 09:39
我都唔想跳出自己comfort zone呀,呀女跳即係我跳

物唔係父母都想,一代好過一代?

我個人反對老人帶小孩,原因之一就係,原理上係“留級之選”,哈哈。

Yanamami 發表於 19-2-14 11:19
我女小学畢業前,我从未听过佢講过-句英文,我係畢業礼表演時先第-次听,感觉好新鮮、神奇~而家中三,我 ...
你咁得意既? 你無興趣知道自己小朋友咩程度咩? 我成日同佢哋講英文/普通話, 通常oral測考前, 俾佢哋對耳仔同嘴巴熟習英文, 「希望」到時表現好D。

retriever 發表於 19-2-15 09:43
物唔係父母都想,一代好過一代?

我個人反對老人帶小孩,原因之一就係,原理上係“留級之選”,哈哈。

我冇咩大志亦冇咩出色,搵到自己個niche就夠
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊