用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
樓主: sumfamily521
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

S-Kwok 發表於 19-2-8 13:36
經常見住坐緊bb車嘅係手揸住部電話,又或者開住電話媽媽餵飯,真係無言
...

睇吓密度、睇吓睇乜嘢,我唔抗拒電子產品。但無時無刻心癢難耐咁㩒住check住,一家人一齊食飯嘢都唔講多句,等位時玩電話,等食物時玩電話,食緊亦玩電話。呢d係上瘾。

Olympian 發表於 19-2-8 17:15
我就唔會咁快話人地nonsense或假。確實係有過咁的研究同埋咁嘅理論published過。你亦不可以單單用一篇文章 ...

每人每天也要在沒有全盤資料前作出選擇。呢D便是判斷能力。每日收到的 Whatsapp 大新聞,大秘密,便是這類的判斷。

點解我可以在未 google 之前已判斷為 non sense?如你小心看,我已講出理由,不再重覆。之後再 google ,第一編文已 debunk 毒品論,和我想法一樣。

鬼神之說,我尙且要保留未來某年某月某日某人可証明存在的可能性。打機如毒品,我甚肯定不會被証為真。

shadeslayer 發表於 19-2-8 18:46
每人每天也要在沒有全盤資料前作出選擇。呢D便是判斷能力。

點解我可以在未 google 之前已判斷為 non sen ...

打機同學業成積無關喎,可以放心去打

https://pdfs.semanticscholar.org/fb91/dff826e7a1222dc6365cf0d7de7706925e6d.pdf

Diversifyedu 發表於 19-2-8 18:48
打機同學業成積無關喎,可以放心去打  

https://pdfs.semanticscholar.org/fb91/dff826e7a1222dc6 ...

唔好屈我,我無任何關於「打機同學業成績」的評論。我只針對打機如毒品(literal, not metaphorical) 的論點。

打機,同睇電視,行街,追星,chatroom,運動,音樂一様,過量便會影響學業。其實 strictly speaking,就算不過量,分了時間做這些事,也對學業有影響。 微細影響也是影響。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

玩手機會不會沉迷,就像問打麻將會不會沉迷、賭大小會不會沉迷…

因人而異,不過要求小朋友有能力自律使用手機,就看他夠「成熟」未。

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
shadeslayer 發表於 19-2-7 19:18

我只係把觀察到的講出來,沒有高見。
你呢段回應真係值得深思................

之前, 阿妹同我講過, 佢話今年暑假除咗補數補英文同恒常興趣班外, 唔想我再幫佢報任何嘢, 佢話想休息下, 靜靜哋做下自己鐘意既嘢。
咁樣hea三個月, 我有無咁既guts呢? 出年要呈分了。

little_yolky 發表於 19-2-12 15:00

之前, 阿妹同我講過, 佢話今年暑假除咗補數補英文同恒常興趣班外 ...

有補數補英+恆常,我覺得ok喎, 你打算幫佢再報咩班,中文?  

S-Kwok 發表於 19-2-12 15:25
有補數補英+恆常,我覺得ok喎, 你打算幫佢再報咩班,中文?
過去既暑假, 平均長+短課程, 加加埋埋都有六七樣架, 學下STEM, 跳下彈床, 騎下馬仔, 射下箭等等。佢今年恒常班都cut咗兩樣, 依家計埋英、數, 總共有5樣而已。之前幾年平均大約暑假有10-12個課程咁上下啦。

little_yolky 發表於 19-2-12 15:29
過去既暑假, 平均長+短課程, 加加埋埋都有六七樣架, 學下STEM, 跳下彈床, 騎下馬仔, 射下箭等等。佢今年恒 ...

咁多
我覺得要留時間發展自己所好所長先係好事。停一停,抖一抖,先可以去得遠啲。 而且又唔係停晒所有學術,或者同囡囡商量+計劃開學前2星期嘅預習時間表(我會覺得適量嘅練習係必要嘅)。

S-Kwok 發表於 19-2-12 15:39
咁多  
我覺得要留時間發展自己所好所長先係好事。停一停,抖一抖,先可以去得遠啲。 而且又唔 ...
佢自己個心野, 乜都想學囉。D暑期課程, 一般都係得四堂, 但D中心既暑期班就長D, 有10堂。我今年都唔想嘥錢喇。俾佢自己發展所長, 咪即係發夢、睇utube、睇漫畫、做手工咁囉。

little_yolky 發表於 19-2-12 15:00

之前, 阿妹同我講過, 佢話今年暑假除咗補數補英文同恒常興趣班外 ...
有年summer我都報左好多eca,之後小朋友亦話冇自己時間,於是第二年只報一兩樣。況且若是呈分也是要focus 番去學業上

咁多  
我覺得要留時間發展自己所好所長先係好事。停一停,抖一抖,先可以去得遠啲。 而且又唔 ...

我也覺得到到高小,是时候focus 一樣専長,might be 加一樣小朋友自己喜歡的自由發展

little_yolky 發表於 19-2-12 16:40
佢自己個心野, 乜都想學囉。D暑期課程, 一般都係得四堂, 但D中心既暑期班就長D, 有10堂。我今年都唔想嘥錢 ...

乜都想學,乜都學不精

早點選定一兩樣好些

學科一開始補習,就會依賴補習。我寧願自己跟功課也不找補習。

自己跟,可以令他知道,哪裡可以隨便,哪裡需要抓緊。

little_yolky 發表於 19-2-12 16:40
佢自己個心野, 乜都想學囉。D暑期課程, 一般都係得四堂, 但D中心既暑期班就長D, 有10堂。我今年都唔想嘥錢 ...
做手工、煮反仔是正常嗜好,用來減下壓都好。我小朋友若想上course 學野,我會set target (通常唔難),做唔到下次有野想學我就算佢賬

nkd 發表於 19-2-11 17:35
玩手機會不會沉迷,就像問打麻將會不會沉迷、賭大小會不會沉迷…

因人而異,不過要求小朋友有能力自律使用 ...

你呢個比喻很好, 掌聲鼓勵!

亦令我聯想到一點

有人打麻雀為賭錢,求贏。
有人打麻雀為聯誼,為埋堆。

我部电腦在廳,當我看到亞仔(與同學)打隊,其實邊打邊去訴謊心中的不滿,發洩壓力中。有時係交換同學間情報。
識左中大哥哥,而加長假半夜同中大環球嗰班打緊隊,因其他哥哥知佢情況,一邊打一邊教英文。補習哥哥同我大仔話,中大無人打機講中文的(我笑左,仔中伏)。每次1局起、2局止,每局约3Omins.
平時返学日,必完成功課才開局。我問打埋呢局夠啦,仲有幾多分鐘?佢都會合作,而未完成功課/温習就唔開局。
現在補習哥哥更用遊戲做魚餌。
水能載舟亦能覆舟也!

MrBeast    發表於 6 天前

yovin 發表於 19-2-12 19:32
你呢個比喻很好, 掌聲鼓勵!

亦令我聯想到一點

致於細仔
似我不愛打機,多會you tube,也多用手機去群组whatapps,
剛才問咗 全班27人,over2O有手機。班中群组講是非,你哋想下會講邊D人?
我有做過一次家長義工,你哋又估下好明顯的被 孤立,又係邊D人。
或者佢哋唔係用心排斥, 只係形單隻影的同學,接上他們的話題。
班中级頭十的幾人,全都有手機  考完試嗰一日 最好數的5人一定約埋去捉 Pokemon go。上次入左一個隔離班的, 呢個竟然攞操行獎嘅都有手機和打機。

所以, 我唔覺好多家長禁手機,只係開放小學生用機的家長少在此發言罷了。

我哋全家 手機都唔會裝上密碼, 強勁叉電器 放在同一位置, 大家都可以 攞對方嘅手機嚟睇。

咁多  

Well said.

yovin 發表於 19-2-12 19:51
致於細仔
似我不愛打機,多會you tube,也多用手機去群组whatapps,
剛才問咗 全班27人,over2O有手機。班 ...

我見得太多細路一有手機就不能自拔,打機,texting

有些大了會收掣,有些不會。家長要看緊些。

慾速不達,慾擒先縦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 19-2-12 15:29
過去既暑假, 平均長+短課程, 加加埋埋都有六七樣架, 學下STEM, 跳下彈床, 騎下馬仔, 射下箭等等。佢今年恒 ...

孩子要留白。

留白並不是浪費。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊