用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
樓主: sumfamily521
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

Jane1983 發表於 19-2-7 22:31
如果打機係小朋友唯一生趣,家長夾硬攞走,確係可以好大反响。但一個家庭點樣會行到果步,去到小朋友愛機 ...

我說:「學業壓力大,生活單調,平日上學,假日學家長要求的興趣班加補習,家長再用強禁隔絶的方式。。。」

呢D在香港好普通。會不會做成愛機如命,自己諗下。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

學業壓力大,生活單調,平日上學,假日學家長要求的興趣班加補習 - 呢d係好common。但所謂壓力大、生活單調之中亦有千萬個shades,走到咁極端亦唔係咁簡單。
手機唔可能一世唔比,父母亦需要時間教佢地使用的分寸。但而家係小學雜談,真心覺得手機full plan 有data比個細路,唔係好事。ipad比起手機根本唔係同level,手機先係毒物。

Jane1983 發表於 19-2-8 10:19
回覆 shadeslayer 的帖子

學業壓力大,生活單調,平日上學,假日學家長要求的興趣班加補習 - 呢d係好comm ...

之中亦有千萬個shades,走到咁極端亦唔係咁簡單。

Xxxxx

我觀察,香港不少學童正生活在我口中的壓力,你口中的「極端」那一些 shades.

課程一年深過一年,精英班,呈分試,讀書壓力大,發展不出真正熱愛的事情或活動,其實唔係咁極端。

如果打機係小朋友唯一生趣,家長夾硬攞走,確係可以好大反响。但一個家庭點樣會行到果步,去到小朋友愛機 ...

可能可以問吓D家長,有無D細細個為左方便自己,一去出街食飯就質部機俾佢,睇片或打機,到小朋友大過左又害怕手機令佢地沉迷打機/上網~~~

回覆 mcl203 的帖子

電子奶嘴,實有啦,眼見都唔少。不過家長的角度唔同,一定有好多理由的

我反而覺得現世代無論建立人際增長知識, 智能手機都不可或缺, 我小朋友小四時已給他手機方便自行放學聯絡, 只要事前與他約法三章, 訂立 遵守玩手遊的規則, 結果小朋友呈分也由級十考至級三, 事實上, 讀書壓力大, 一至日由早到晚讀書補習課外活動, 比著大人都厭倦, 有時給他們一些喜歡的事也無傷大雅, 可以輕鬆下, 令他們明白讀書時讀書, 遊戲時遊戲, 其實智能手機也隨時隨地可上網學習知識新聞時事, 有些手遊也有歷史背景做題材的....我認為多溝通多了解小朋友, 好過一味禁這禁那, 令關係惡化..
爸爸媽媽既心肝寶貝 ~ BB豬

shadeslayer 發表於 19-2-8 10:24

之中亦有千萬個shades,走到咁極端亦唔係咁簡單。

教養一個細路係幾百萬元的投入和半世人的努力,花大量的時間精神金錢心血。我相信父母都有every incentive 去做好。大家係度都係分享吓,提醒吓。

因為有研究話打機會令腦部分泌一些荷爾蒙,這些荷爾蒙和吸毒時腦部釋放的荷爾蒙一樣,所以打機會打到眾叛親離。

Olympian 發表於 19-2-8 13:07

因為有研究話打機會令腦部分泌一些荷爾蒙,這些荷爾蒙和吸 ...

我信ga。

shadeslayer 發表於 19-2-8 00:34
我說:「學業壓力大,生活單調,平日上學,假日學家長要求的興趣班加補習,家長再用強禁隔絶的方式。。。 ...

我覺得無咩關係。我哥細個都無讀書壓力,但非常沉迷打機。晚晚打到一兩點。

Olympian 發表於 19-2-8 13:11
我覺得無咩關係。我哥細個都無讀書壓力,但非常沉迷打機。晚晚打到一兩點。
...

當然不是百分百,不是 exact science.  又可能佢試過不少活動,發現真正熱心的事,正是打機。

我提出見解,認為唔啱,哈哈一聲可以了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Olympian 發表於 19-2-8 13:07

因為有研究話打機會令腦部分泌一些荷爾蒙,這些荷爾蒙和吸 ...

打機同吸毒比??? 十成18歳以下的兒童打過機,即禍害如吸過毒,但絕大部分最後又無事?

運動產生安多芬,有名有姓,會產生快樂感覺,又是不是吸毒呢?

要合理地拿毒品比較,要証明打機有吸毒的禍害,例如死亡率,上引率。。。文章參考下?

Jane1983 發表於 19-2-8 12:12
回覆 mcl203 的帖子

電子奶嘴,實有啦,眼見都唔少。不過家長的角度唔同,一定有好多理由的 ...

經常見住坐緊bb車嘅係手揸住部電話,又或者開住電話媽媽餵飯,真係無言

S-Kwok 發表於 19-2-8 13:36
經常見住坐緊bb車嘅係手揸住部電話,又或者開住電話媽媽餵飯,真係無言
...

咁就要睇下媽媽用手機看甚麼?
睇新聞 or 睇学者/成功人事嘅分享 or 上EK吸收教仔經 or 睇電子書 or AUDIO BOOK or 英美日韩劇 or 打機 or 工作中 or 同三姑六婆講是非?

shadeslayer 發表於 19-2-8 13:21

打機同吸毒比??? 十成18歳以下的兒童打過機,即禍害 ...

自己search。電視都講過。

yovin 發表於 19-2-8 13:55
咁就要睇下媽媽用手機看甚麼?
睇新聞 or 睇学者/成功人事嘅分享 or 上EK吸收教仔經 or 睇電子書 or AUDIO ...

根本成個世界轉型中,如同舊時⇒ 機械時代步入簡單用電生產。
當時機械橾作嗰班都話:用電當,會電死人,咪害人啦!
電工暗自話: 係架,你咪继續留戀機械橾作,等待淘汰吧!我就继續去發掘電嘅用處再廣泛應用囉。

今時今日停電點算?OK啊,唔死得人嘅,無咁方便啫。
每年都仲大把人比電電死,咁你屋企用電嗎?幾多歲先俾個小朋友接觸電掣/器才好呢?

中美打緊5G杖了,大家醒下啦。5G仲末、但6/7/8G會 顛覆世界。

Olympian 發表於 19-2-8 14:22

Doesn’t make sense.  

Olympian 發表於 19-2-8 14:22

First hit (actually debunked the drug comparison):

https://www.google.com.hk/amp/s/www.psychologytoday.com/us/blog/freedom-learn/201803/sense-and-nonsense-about-video-game-addiction%3famp

Although Kardaras attributes these horrendous effects to all sorts of screen use, he particularly singles out video gaming, when he says: “That’s right—your kid’s brain on Minecraft looks like a brain on drugs.”  That is utter nonsense, and if Kardaras read the actual research literature on brain effects of video gaming he would know it is.

shadeslayer 發表於 19-2-8 14:47
Doesn’t make sense.

上過電視不代表是真的。

shadeslayer 發表於 19-2-8 15:56
上過電視不代表是真的。

我就唔會咁快話人地nonsense或假。確實係有過咁的研究同埋咁嘅理論published過。你亦不可以單單用一篇文章,就話之前的studies係錯,而且又唔知講呢篇野果個人有無bias。

我就會簡單咁諗,有人做過呢d研究,但evidence未係好strong,但唔代表無咁嘅可能。將來有更多、更大形或不同設計的研究results出左,咪再看看結果如何囉。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊