用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
樓主: sumfamily521
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-5 19:30
你说得没错,小五、小六已經開始大個,更加應該知道讀書求知識是為了自己而非為父母,良好學習態度必須從 ...

我諗睇下個癮有幾深。如果及早在成癮前收返,個反彈無咁大。如果已經好依賴,可能個反抗會好大。

小朋友就係覺得讀書係為自己,而佢就係自己覺得讀書唔緊要囉。同埋佢實知緊張成績果個係阿媽多過自己。

唔係話唔收,係話說要有心理準備你行呢一步,佢下一步會點行,跟住你下一步仲有無棋?

如果係我,我會同佢傾返使用的規則,規則要小朋友有份參與而兩方面都接受到。如果多次唔守規則,就要收起一段時間,例如一星期。比佢清楚知會收起幾耐,同埋有翻身機會,等佢慢慢學習自制。

Olympian 發表於 19-2-5 20:23
我諗睇下個癮有幾深。如果及早在成癮前收返,個反彈無咁大。如果已經好依賴,可能個反抗會好大。

小朋友 ...
放比小朋友守唔到規则家長就應該要收,待小朋友成瘾家長先發覺查實家長亦責無旁貸。
Anyway 家長各施各法其實冇乜所謂。
我兩個孩子都能養成自律,自己的事自己負責完全沒有沉迷的問題,所以亦無須深究。

sumfamily521 發表於 19-2-3 17:56
細囡原本成績都算唔錯,但現架愈來愈心散。話得多又唔鐘意,黎緊就升中一,加上自己又要番工,想管都已經管 ...

祝这裡版友恭喜發财。女女这样轉變,你看看可否放棄工作抽多时間陪伴,关心也是重要因素,我也是这样子放棄了工作陪孩子成长。雖辛苦点但值得的。

回覆樓主:

手機係毒物,尤其連上其他同學、朋友仔的WhatsApp,d group chat一日幾百個唔出奇,不停睇不停覆。有時d人仲會約晚上聯網打機。如果係心散或者好鍾意黐住朋友玩的細路,真係好受影响,咩都唔使做。

Jane1983 發表於 19-2-6 12:07
手機係毒物,尤其連上其他同學、朋友仔的WhatsApp,d group chat一日幾百個唔出奇,不停睇不停覆。有時d人 ...

到中學睇下咩環境,如果大部份同學都已經有手機,傾功課、做project,約去玩要用到咁都要開比佢。

有聽過人講,如果你無whatsapp,同學根本唔會同你一組,用online whatsapp都唔會睬你。總之,唔可以封鎖一世。

小學就唔好比佢了,頂多買隻電話手錶,呈分先比仲唔好。我仔有問過我要電話,我話佢自理差,咩都唔見,咁貴一部電話點比你!佢話:嗯,咁中三先啦。暫時唔係好恨要。

Olympian 發表於 19-2-6 14:06
到中學睇下咩環境,如果大部份同學都已經有手機,傾功課、做project,約去玩要用到咁都要開比佢。

有聽過 ...

係兩難。係好難永遠唔比,能够推遲真係推遲d好。我女電話無data,只可打出打入和用屋企wifi。我希望一直係咁算啦。其實我唔贊成比電話個女,但我老公太想討好小朋友,唔想自己做衰人,唯有接受

Jane1983 發表於 19-2-6 14:59
係兩難。係好難永遠唔比,能够推遲真係推遲d好。我女電話無data,只可打出打入和用屋企wifi。我希望一直係 ...

Meanwhile 一些私校,國際學校,何止電話,12歲連 laptop 也是 compulsory, 學校提供 WiFi.  佢地D學生係點讀書的?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-2-6 20:37
Meanwhile 一些私校,國際學校,何止電話,12歲連 laptop 也是 compulsory, 學校提供 WiFi.  佢地D學生係 ...

唔識講,可能有d人係特别懂得自律,特别收放自如,特别識multi tasking,唔知道。要教細路哥係電子世界中navigate,唔好迷失,呢d唔係講咁易,尤其係得果10歳。

Jane1983 發表於 19-2-6 21:11
唔識講,可能有d人係特别懂得自律,特别收放自如,特别識multi tasking,唔知道。要教細路哥係電子世界中n ...

要視乎實際情況,我小朋友當年P5已一定要用手機交流做project,刻意乜都無既都係放學後潛水一族,好多解釋係被迫要潛水,搵藉口唔使做project,做完交名就一定浮番上面~

Meanwhile 一些私校,國際學校,何止電話,12歲連 laptop 也是 compulsory, 學校提供 WiFi.  佢地D學生係 ...
我女都係学校提供埋ipad, 全校wifi……俾都屋企都係-日到黑上網要考試咪讀,唔考咪晤讀……

Jane1983 發表於 19-2-6 21:11
唔識講,可能有d人係特别懂得自律,特别收放自如,特别識multi tasking,唔知道。要教細路哥係電子世界中n ...

呢D學校全校12歲起規定要用 laptop,無理由佢地全校自律?三分一唔自律成績實死,佢哋又唔係咁差,何解呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

唔洗國際學校,我仔學校已經係一人一部Chromebook上堂

shadeslayer 發表於 19-2-7 00:47
呢D學校全校12歲起規定要用 laptop,無理由佢地全校自律?三分一唔自律成績實死,佢哋又唔係咁差,何解呢 ...

你有咩高見就分享吓。

mcl203 發表於 19-2-6 23:17
要視乎實際情況,我小朋友當年P5已一定要用手機交流做project,刻意乜都無既都係放學後潛水一族,好多解釋 ...

P5都咁識卸膊,真搞笑!呢d咁既freeloader 唔知係點樣培育出來

Jane1983 發表於 19-2-7 11:07
P5都咁識卸膊,真搞笑!呢d咁既freeloader 唔知係點樣培育出來

呢D技兩樓上都直接間接提左,咪係我無電郵,父母唔俾上網,我無手機,可以打俾我媽咪,我只可以有限制上網,到時間又唔現身,總之一定有辦法隱型,一定失聯,做就唔做,一交功課/presentation 就會彈番出黎~~~

mcl203 發表於 19-2-7 11:50
呢D技兩樓上都直接間接提左,咪係我無電郵,父母唔俾上網,我無手機,可以打俾我媽咪,我只可以有限制上網 ...

識偷懶卸膊,走位唔做實事,到工作完成會show up領功。又會用合情理的藉口,塞住同學隊友把口。係呢個世代,可能要幽默d,欣賞吓人地的能耐。

Jane1983 發表於 19-2-7 12:19
識偷懶卸膊,走位唔做實事,到工作完成會show up領功。又會用合情理的藉口,塞住同學隊友把口。係呢個世代 ...

咁又領唔到功既。呢D同學一早老師都知既,所以通常安排兩個成績好帶兩個弱D,都估到佢地唔會參與,若一帶3就慘D咁啫~~~

Jane1983    發表於 19-2-7 13:44

回覆樓主

俾手機佢唔係問題,問題係啲識嘅朋友,遇著啲成日篤電話嘅同學,真係噩夢

Jane1983 發表於 19-2-7 10:40
你有咩高見就分享吓。

我只係把觀察到的講出來,沒有高見。

我覺得,學業壓力大,生活單調,平日上學,假日學家長要求的興趣班加補習,家長再用強禁隔絶的方式,更易把打機 chatroom 等推到「地下」,或禁不了的時候一發不可收拾。是孩子逃離恐怖現實的截徑,點會唔出事。

相反,生活壓力不大,易培養多方面興趣,手機電腦,只是其中一種工具和興趣,適當監控引導即可。

shadeslayer 發表於 19-2-7 19:18

我只係把觀察到的講出來,沒有高見。

如果打機係小朋友唯一生趣,家長夾硬攞走,確係可以好大反响。但一個家庭點樣會行到果步,去到小朋友愛機如命、爹親娘親都唔及機親咁絕,我都唔識講。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊