用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

細囡原本成績都算唔錯,但現架愈來愈心散。話得多又唔鐘意,黎緊就升中一,加上自己又要番工,想管都已經管唔到

sumfamily521 發表於 19-2-3 17:56
細囡原本成績都算唔錯,但現架愈來愈心散。話得多又唔鐘意,黎緊就升中一,加上自己又要番工,想管都已經管 ...

關係良好先有計傾。
女仔一行差踏錯就好難回頭,多啲了解佢諗法,睇吓佢有咩目標,唔好彈佢不實際,咩嘢目標都有推動人向前嘅作用,不勞而獲例外。

LittleCS 發表於 19-2-4 12:26

關係良好先有計傾。

我都明要有好的關係。現架都少督促佢溫書。即使我講,佢都係hea 下我,佢溫書時間只係向補習社入面先肯溫。講真,只係想佢生生性性甘考好啲成績,入到間好中學

原來去开補習社,禁依賴慣自然唔会自动自觉温書……好多上到中学先係惡夢既开始,因為再無補習社跟功課溫习,又唔識自动自觉温,又或者直情唔識点自己温。

sumfamily521 發表於 19-2-4 13:16
我都明要有好的關係。現架都少督促佢溫書。即使我講,佢都係hea 下我,佢溫書時間只係向補習社入面先肯溫 ...

咁佢學校測驗和考試成績有冇明顯下跌?

去到六年級,要點做,佢自己都應識諗。

Yanamami 發表於 19-2-4 13:45
原來去开補習社,禁依賴慣自然唔会自动自觉温書……好多上到中学先係惡夢既开始,因為再無補習社跟功課溫习 ...

我本身要番工,所以平時溫習都係向補習社,老師幫佢跟。個miss 跟左佢好耐,而且都算係用心去教,所以成績由之前僅僅合格,到而家都算keep 到。而平日放假,就會由我去同佢溫習。呢排佢真係心散好多,成日篤部手機,話佢又怕關係差。

tkinwong 發表於 19-2-4 13:47
咁佢學校測驗和考試成績有冇明顯下跌?

去到六年級,要點做,佢自己都應識諗。

唔算明顯下跌,但我覺得佢學習態度冇以前上進。始終佢而家有補習,老師keep 住佢,但我擔心如果佢去中一,未必再補,佢會愈來愈差。

sumfamily521 發表於 19-2-4 14:02
唔算明顯下跌,但我覺得佢學習態度冇以前上進。始終佢而家有補習,老師keep 住佢,但我擔心如果佢去中一, ...

如果學業上無大問題,就真係可以放鬆啲,觀察下先。唔知道你阿女要唔要考呈分試,要的話就在這關鍵時刻唔好太多動作。

sumfamily521 發表於 19-2-4 13:16
我都明要有好的關係。現架都少督促佢溫書。即使我講,佢都係hea 下我,佢溫書時間只係向補習社入面先肯溫 ...

佢對升中學有咩意見?
同朋友仔一齊,定已鎖定心深中學?

sumfamily521 發表於 19-2-4 13:58
我本身要番工,所以平時溫習都係向補習社,老師幫佢跟。個miss 跟左佢好耐,而且都算係用心去教,所以成績 ...

小六都未升中點解要比部手機佢?
自律性差嘅小朋友,你出智能手機比佢預咗係噩夢嘅開始。

LittleCS 發表於 19-2-4 14:20
佢對升中學有咩意見?
同朋友仔一齊,定已鎖定心深中學?

佢對升中冇任何意見

但係班主任話如果佢keep 到,應該入到band one...

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-4 15:12
小六都未升中點解要比部手機佢?
自律性差嘅小朋友,你出智能手機比佢預咗係噩夢嘅開始。
...

因為佢自行放學,要佢放學打俾我,所以俾部手機佢

sumfamily521 發表於 19-2-4 20:22

我囝都係自己返放學,我只係比部只打出打入嘅舊手機佢用咋~

sumfamily521 發表於 19-2-4 20:22
可以比手機唔比上網功能佢。

回覆樓主

手機已經比咗,已經好難攞返了

maggie403 發表於 19-2-4 21:42
如果小學都難,中學肯定失控,要收唔會唔得,視乎家長點做,小朋友自律性弱家長就必須出手去管,小學管唔倒通常都是家長心軟同太多藉口。

Yanamami    發表於 19-2-5 15:23

maggie403 發表於 19-2-4 21:42

我之前都有比有上網電話佢,但因完全冇自制能力,所以最後都收番比個打出打入佢返學。假日如佢做哂功課溫哂書都會比佢玩嘅~

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-5 09:32
如果小學都難,中學肯定失控,要收唔會唔得,視乎家長點做,小朋友自律性弱家長就必須出手去管,小學管唔倒 ...

雖然都仲係小學雞,但已經小五、六,唔算好細個,加上開始反叛,一下子收返部手機,情緒行為反彈可以很大。例如更加同你作對唔溫書。

其實我都無咩好計策。不過可以先花時間多些了解年青人。推介以下講座重溫:

少年十五二十時-余德淳博士

https://youtu.be/PJgGEHb4g_E

雖然還有一段時間才十五歲,但準備是要時間的,現在開始了解下一定有好處。

Olympian 發表於 19-2-5 16:07
雖然都仲係小學雞,但已經小五、六,唔算好細個,加上開始反叛,一下子收返部手機,情緒行為反彈可以很大 ...

你说得没错,小五、小六已經開始大個,更加應該知道讀書求知識是為了自己而非為父母,良好學習態度必須從小培養,恕我直言我從不會讓子女以唔讀書/唔温習來要脅。

出智能手機前家長應先與孩子约法三章,要讓小朋友知道比手機佢原因,如果唔能管理好自己家長就要忍心啲收機,家長要做到言出必行賞罰分别,若明知自己小朋友自制力弱,可以出打入打出電話。

SY_Joanne 發表於 19-2-5 14:31
我之前都有比有上網電話佢,但因完全冇自制能力,所以最後都收番比個打出打入佢返學。假日如佢做哂功課溫 ...
Good 若自制力弱最好拖得就拖,慢慢放,咁主導權才是家長而非孩子。唯一建議你唔好比小朋友習慣用手機打機,非常傷眼。
我仔好少用手機打機,通常做好晒野要打就光明正大用電腦打。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊