用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs 劍鳴
go

York vs 劍鳴

York vs 劍鳴哪間考直資或私立較有優勢呢?

kwanli 發表於 19-2-2 20:50
York主力強英文劍鳴學術平均強

Km for sure

Km

請問你小朋友是km Pn 學生嗎?最後選了km or york?

Luikm 發表於 19-2-13 09:20

請問你小朋友是km Pn 學生嗎?最後選了km or york?

有York pn offer 而劍鳴仲未in。
去完York簡介會喜歡佢嘅活動教學、校舍環境和多課外活動,但对劍鳴了解不多。

km for sure. York can enrol anytime.

回覆樓主:

我一定選York, NET 好好, phonics 及oral校內cover, 不用再花錢補英文. 主要係呢樣最吸引我. 因外補NET英文太貴

回覆樓主

Must be Km

回覆樓主

York 你報就收,雜費勁多學費又貴,全班同學考直一資冇人有Offer,梗係km

janicewong888 發表於 19-3-8 16:38
York 你報就收,雜費勁多學費又貴,全班同學考直一資冇人有Offer,梗係km

全班同學考直資無人有offer   

musiccisum 發表於 19-3-10 12:34
全班同學考直資無人有offer

係,今年新鮮滾熱辣,佢個女仲要k2, k3成日考第一,阿媽以前讀德望,都係冇

janicewong888 發表於 19-3-8 16:38

真?好誇。。。

你又不是用家,都係聽人講。你朋友又點知全班冇人有offer?佢全部人逐個問?定係人哋係group唔出聲就當無?york雜費每個學期2千,學費6450,點樣勁多又貴?你喜歡km冇問題,但唔需要無中生有唱衰其他學校。

janicewong888 發表於 19-3-10 12:59
係,今年新鮮滾熱辣,佢個女仲要k2, k3成日考第一,阿媽以前讀德望,都係冇
...
我知道york今年有不同的同學有男拔,女拔,聖士提反,培僑,港同,英華,王錦輝,蔡繼有,聖方濟各,宣道,等offer!

我係YORK 四年用家,直資確唔多YORK學生,因為大部份考私校和國際學校,小女有3間學校offer﹙音小、九小、德望﹚,最終揀左音小﹙因為小女好鍾意校舍環境﹚,K3學術已經追到津校小二程度,YORK英文和數學出名深,行政係有D亂既,通告又遲出,但我覺得OK接受,最重要唔影響小朋友學習....我無參加任何學校課堂以外付費項目﹙因為我覺得貴﹚,但都可以次次考試頭10名內,證明學校不是要比好多錢先會教你個小朋友,希望幫到樓主
另外,女女同學確實有好幾個考到聖方濟各、蔡繼友、澳洲國際學校

回覆樓主

純粹路過。
我女讀緊 york N 班,嚟緊 K 會轉國際學校。我女N 讀得好開心。,
我身邊讀完  york K 之後升小學的朋友,主要都係國際學校,有一兩個係本地 e.g. 陳守仁, 九龍塘小學。
老實我覺得係人都收先係好的學校。 歲幾兩歲要考要interview要問書根本就違反自然定律,而且我覺得好多學校根本係睇家長背景(個個小朋友都差唔多的話甘佢點揀 ? 咪揀家長囉)

Nbs 發表於 19-3-21 16:35
純粹路過。
我女讀緊 york N 班,嚟緊 K 會轉國際學校。我女N 讀得好開心。,
我身邊讀完  york K 之後升小 ...

我嗰班得一成人去國際咋, 我都有國際學校offer, 不過我冇要, 因為決定都係讀返本地. 其他大部分同學也有直私offer, york 學生考國際學校似乎都ok, 可能因為英文水平好, 祝福你小朋友未來更開心

fadgare 發表於 19-3-21 22:06

我嗰班得一成人去國際咋, 我都有國際學校offer, 不過我冇要 ...

謝謝你 ~
原本諗住 K1 入唔到國際就喺 york 讀住先, 下年再考的。
而家要離開york 轉校,反而有 d 唔捨得。

Nbs 發表於 19-3-21 22:50
謝謝你 ~
原本諗住 K1 入唔到國際就喺 york 讀住先, 下年再考的。
而家要離開york 轉校,反而有 d 唔捨 ...

國際學校大多一條龍,  早啲轉可secure學位 加油