用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關聖公會幼稚園考小升小
樓主: pixdis
go

有關聖公會幼稚園考小升小  

pekovian 發表於 19-2-10 22:02
好奇寶山家長係咪全部都最少好似你朋友咁既level (家底)先入到?

如果「普通人」想入寶山,最大機會是先參加加佢個”ITT” playgroup

picamama 發表於 19-2-11 00:19

如果「普通人」想入寶山,最大機會是先參加加佢個”ITT” p ...

唔講真係唔知,我以為寶山只收名門望族、達官貴人之後

Charlotte_mom 發表於 19-2-11 00:15
未必,但會揀上進型家長(包括無家底但本身好叻,又好同意要裝備小朋友成為精英果d)
...

寶山真係好神級(仲好神秘),非一般人可以高攀

回覆樓主:

朋友著2公婆專業人仕,家庭月入接近廿萬,比左4位數字報名費,in既機會都無。

SKB 發表於 19-2-11 01:37
朋友著2公婆專業人仕,家庭月入接近廿萬,比左4位數字報名費,in既機會都無。

...

月入廿萬其實真係好少,重要係一個家庭(即兩公婆兩個人加埋)先「接近」廿萬!
在我認識的醫生家庭中,剩係一個GP醫生(未計另一半)閒閒地生意不好都揾廿萬以上一個月了,你睇下條街周圍有幾多GP便可知道香港其實有幾多高收入家庭了!

SKB 發表於 19-2-11 01:37

...

重點就是兩個都要做!內面好多都係高學歷FTM,不用兩公婆一齊搵錢。其實高學歷FTM 間間都like 只是寶山神級到咁多呢啲profile 的家庭去選擇

bj1315 發表於 19-2-11 08:16
重點就是兩個都要做!內面好多都係高學歷FTM,不用兩公婆一齊搵錢。其實高學歷FTM 間間都like 只是寶山神 ...

....

bj1315 發表於 19-2-11 08:16
重點就是兩個都要做!內面好多都係高學歷FTM,不用兩公婆一齊搵錢。其實高學歷FTM 間間都like 只是寶山神 ...

同意,我認識好幾個都係有個full time parent,中上家庭,全部都入到spcc

回覆樓主:

聽讀寶x的朋友告知,入該校典型具以下條件:
1. 名門(仲要唔係暴發戶)而且聲譽好、或在社會地位很高/出色的專業人士,OR

2. 神校背景家長(即 DB/DG/SPCC) 而且通常專業人士/職位高/讀頂尖外國大學(in short 即係要 screen 走神校畢業但 end up 發展得一般的父母,因為這類人其實都多)。

3. 簡單來說,寶X 選收這些人係因為已預先估到這些背景的人入神校成功率已極高。當然寶x 本身課程都非常好,但這不是最重要的因素。

相比起寶X, 聖公會應該唔會咁樣審人家宅,只係神校舊生較多。

sailormercury 發表於 19-2-11 12:09
聽讀寶x的朋友告知,入該校典型具以下條件:
1. 名門(仲要唔係暴發戶)而且聲譽好、或在社會地位很高/出色 ...
請問寶x 本身課程有咩特點呢? 點樣非常好? 恕我見識少唔識人讀.

LittleButter 發表於 19-2-6 01:15
其實間間幼稚園也是大同小異,因為大部分出名的幼稚園總有一些小朋友考得好好(滿手offer),不過同時也有一 ...

well said x 2  

朋友仔仔係skh, 佢話... 其實好早已經會睇得出邊d同學仔會入spcc...e.g. 同學個爺爺係spcc校董, 同學個爸爸係spcc任教....

AL1987    發表於 19-2-15 09:17