用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 第一胎歲半懷疑有自閉,現剛懷二胎,要唔要好 ...
go

第一胎歲半懷疑有自閉,現剛懷二胎,要唔要好 [複製鏈接]

我女宜家歲半,仲未識講野,叫名間唔中有反應,但都係望一眼就繼續做自己野,鐘意玩轉轉既玩具,車碌,會腳尖行路,eye contact唔好,唔會望住你超過3秒,懷疑有自閉症。宜家岩岩發現又有左,唔知要唔要好
   0    0    0    0

我小朋友1歲遇過呢啲問題,會俾多少少心機train, 呢段時間佢發展緊,如果唔改正,將來就係咁。你可暫時問住健康院意見,佢地覺得有問題會轉介,或者考慮返一些重自理不太重學術既playgroup或幼兒園,俾老師同小朋友相處過,由老師advise, 佢地對過咁多細路,有問題好易睇得出,仲可俾意見你。
嘗試唔好俾佢一直望住轉既玩具,有老師話長期望住轉既野小朋友係易出問題,多啲引佢唔望,當佢一望你即讚佢好叻,望你越長越讚得多。講野方面大人要懶啲,例如佢要一樣野佢肯講單字先好俾。至於第二胎要唔要,我俾唔到意見。

Wanwanfish 發表於 19-2-2 14:02
我女宜家歲半,仲未識講野,叫名間唔中有反應,但都係望一眼就繼續做自己野,鐘意玩轉轉既玩具,車碌,會腳 ...

唔好自己嚇自己啦,放鬆啲!

個個小朋友發展唔同速度,我細個都係發展樣樣遲有哂你個女的症狀,但之後追番曬仲超越埋其他人。

因工作關係接觸過某個有嚴重殘障小朋友的媽媽,她那時已懷第二胎,她告訴我某專業人士說她第一胎殘障小朋友的問題可能因遺傳基因引起,令她非常擔心。她孩子是我有份照顧的所以我知他情況,我給媽媽檢查覺得不是,並跟她說媽媽的情緒會直接影響胎兒的發展。若媽媽整天胡思亂想,孩子們也會感受到,包括已生的大孩子及腹中的小孩。她立刻放開心情。

結果之後懷孕過程一切正常,生下來精靈活潑十分可愛!

Activehealth 發表於 19-2-6 08:02
唔好自己嚇自己啦,放鬆啲!

個個小朋友發展唔同速度,我細個都係發展樣樣遲有哂你個女的症狀,但之後追 ...

多謝你既分享同鼓勵,聽完之後多左信心

hkcecilia 發表於 19-2-4 08:11
我小朋友1歲遇過呢啲問題,會俾多少少心機train, 呢段時間佢發展緊,如果唔改正,將來就係咁。你可暫時問住 ...

多謝分享,我會多D嘗試去train她,不過她宜家仲未開口講野真係令人好擔心

Wanwanfish 發表於 19-2-2 14:02
我女宜家歲半,仲未識講野,叫名間唔中有反應,但都係望一眼就繼續做自己野,鐘意玩轉轉既玩具,車碌,會腳 ...

無事架。我細仔超聰明正常,感恩有個弟弟幫哥哥添呀

mrs.3845 發表於 19-2-9 19:25
無事架。我細仔超聰明正常,感恩有個弟弟幫哥哥添呀

可以問下相差幾歲嗎?

marykaybb 發表於 19-2-11 15:59
如果第一胎懷疑/ confirmed, 第二胎有的機會(比第一胎)正常小朋友,高

醫生都係咁講,而且我第一胎係女,所以比較擔心

其實都只係懷疑你女女係自閉症譜系,唔使擔心咁多.
我大仔係自閉症譜系,細仔不知幾精靈,而且同6樓一樣,好感恩有生弟弟,幫到哥哥好多.

p_s 發表於 19-2-13 13:48
其實都只係懷疑你女女係自閉症譜系,唔使擔心咁多.
我大仔係自閉症譜系,細仔不知幾精靈,而且同6樓一樣,好感 ...

多謝鼓勵,請問你大仔同細仔相差幾歲?

Wanwanfish 發表於 19-2-11 23:25
可以問下相差幾歲嗎?

哥哥&弟弟相差12個月。弟弟多说话,甚至主動眼神交流,超正! *哥哥不是嚴重自閉的,只係輕微*

回覆 Wanwanfish 的帖子

15個月

回覆 Wanwanfish 的帖子

15個月
‹ 上一主題|下一主題