用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩 vs. Maryknoll
go

協恩 vs. Maryknoll [複製鏈接]

4    0    0    0

HY 谷D,兩間活動都多。

Arabellahk    發表於 19-2-2 13:30

KKLmama 發表於 19-2-1 21:04
回覆 b3410 的帖子

HY仲谷過Maryknoll?

yes
早兩年HY家長向學校反映功課多,學校減左量

pekovian 發表於 19-2-1 21:46
yes
早兩年HY家長向學校反映功課多,學校減左量

Both are good! 不過中學協恩是否無得直上。

回覆樓主

升中壓力我覺得得HY比Maryknoll 大

除非宗教原因,否則其實呢兩間無咩可以比較。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-2 13:02
除非宗教原因,否則其實呢兩間無咩可以比較。

如上到中學,除非$的問題

KKLmama 發表於 19-2-2 22:53
回覆 hkpapa852 的帖子

兩間都TOP, 不過有朋友囡讀HY, 之前小學時已係級一, 上到中學都好辛苦, 唔知Marykn ...

其實都唔關事,HY中學收好多外校精英,同埋有啲學生小學成績普普通通,中學突然開竅就會反超前!上到中學未能掌握讀書方法就會事倍功半!

99dogdog 發表於 19-2-3 01:12
其實都唔關事,HY中學收好多外校精英,同埋有啲學生小學成績普普通通,中學突然開竅就會反超前!上到中學 ...

同意。神校以收校外生來撐公開試成績

KKLmama 發表於 19-2-2 22:53
回覆 hkpapa852 的帖子

兩間都TOP, 不過有朋友囡讀HY, 之前小學時已係級一, 上到中學都好辛苦, 唔知Marykn ...

可能是讀書方法未掌握, 及上到英中要適應英語教學。

回覆樓主

喺我眼中呢兩間學校係唔同層次,考慮到升中同整個配套,應該係Maryknoll比較吸引

好老實講,谷唔谷睇家長心態,你接受到個女係中游位置,喺邊間都可以好輕鬆。活動多少亦係家長安排,學校有你可以唔參加,學校無你要加亦自然會加,所以個女快唔快樂,好多時係睇家長嘅

mayyylai    發表於 19-2-12 09:24

Maryknoll 名氣大D,連我阿媽個代都覺得它是貴氣學校。這年代就好像協恩各方面實力平均好D。
如現在考小一,我會揀Maryknoll.   如升中一,我會揀協恩。

我覺得maryknoll 運動不夠協恩,加上識人讀Maryknoll, 上到高中説老師教得不好, 似乎預左DSE 考得吾好,一早考定外國大學,不過好像不是勁的外國大學。

GreenMaDad 發表於 19-2-11 19:31
我覺得maryknoll 運動不夠協恩,加上識人讀Maryknoll, 上到高中説老師教得不好, 似乎預左DSE 考得吾好,一早 ...
MCS運動不如HY係人所共知.

如果話MCS高中教得唔好,相信HY亦未必算好,因為過往多年,MCS既DSE成績,都略比HY好

而且,HY係高中選科既限制,亦係傳統名校中所少見既

bettyay    發表於 19-2-12 10:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

中學我會選擇HYS是因為她們的全人教育理念,除出眾的體育成績外,去年她們的choir 贏得School Music Festival 的 Most Outstanding Choir of the Year 和 Best Girls’ Choir! 我相信HYS能提供的環境和訓練,是非常全面的。

JBI1604 發表於 19-2-12 12:50
中學我會選擇HYS是因為她們的全人教育理念,除出眾的體育成績外,去年她們的choir 贏得School Music Festiv ...

現實中,所有傳統名校都著重全人教育,唔係只為追逐獎項。
只係家長以為學校體藝無攞獎就唔係全人教育。
‹ 上一主題|下一主題