用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真心請教真道家長
go

真心請教真道家長 [複製鏈接]

開始幇囡囡撿學校,比較欣賞真道的理念,但有兩樣嘢唔明,真心請教
1.下午4點放學,會唔會冇太多時間學其它興趣愛好,我知真道有聯課活動,但總体來講,十一年課程,小朋友會唔會冇太多時間學特長?
2.關于分班,听講係精英班-中等班-**班(sorry唔記得名),咁分班,小朋友會唔會有壓力?或者影響自信心?學校有冇措施幇佢哋認識尼件事?

非常真心請教!謝謝!
   2    0    0    0

duo 發表於 19-2-1 15:20
開始幇囡囡撿學校,比較欣賞真道的理念,但有兩樣嘢唔明,真心請教
1.下午4點放學,會唔會冇太多時間學其它 ...

1. 興趣班會選擇星期六或星期日其中一天去做,其實小朋友返左學一日都好攰,放左學之後再學興趣班效果都無咁好。
2. 學校無公開講有精英班,但到DS1(即三年級)係會咁做,但聽講家長都係要互相了解其他同學先估自己是否精英班。

自己小朋友而家讀緊一年級,佢好鐘意返學,測考成績唔好,老師會係功課堂叫同學去補底(老師話同小朋友講係抽籤架,唔係個個都有)考試成績唔太好(6x分)老師都係卷既comment寫 well done 黎鼓勵,我覺得呢種方式黎建立佢地自信係好重要。

duo 發表於 19-2-1 15:20
1.下午4點放學,會唔會冇太多時間學其它 ...

二年級開始會有很多校隊可以參加,需要選拔,眼見很多同學平日放學都會喺校隊或者樂團,出外嘅課外活動真係要等星期六日了。

bmw852 發表於 19-2-5 12:17
1. 興趣班會選擇星期六或星期日其中一天去做,其實小朋友返左學一日都好攰,放左學之後再學興趣班效果都無 ...

多謝哂你咁詳細回復,其實培養小朋友自信心好重要,但係點理解「聽講家長都係要互相瞭解其他同學先估自己是否精英班」?是否精英班唔係睇成績嗎

bmw852 發表於 19-2-5 12:17
1. 興趣班會選擇星期六或星期日其中一天去做,其實小朋友返左學一日都好攰,放左學之後再學興趣班效果都無 ...

精英補底班是有的,但學校不會label ,小朋友亦都唔會在意甚至不知道,到了三年班分得更加仔細,就算你讀平常班,有些主要科目老師都會按成績再分成幾組來教,由於學校嘅資源多,保底方面做得好好,就算你考試成績不錯,但係某些例如閱讀理解做得唔好,老師就會請你去幫你報幾堂閱讀理解。

duo 發表於 19-2-6 11:43
多謝哂你咁詳細回復,其實培養小朋友自信心好重要,但係點理解「聽講家長都係要互相瞭解其他同學先估自己 ...

以我所知,學校係唔會講邊班係精英班,學校會按成績分班既目的係想因應學生既吸收能力及方式去教。所以家長都係用自己及其他班既成績比較先估係唔係精英班。
我覺得做真道家長係比其他學校既家長幸福,學校唔會因為成績而比壓力學生及家長,學校好注重家長陪伴小朋友,但唔係話要陪讀書,陪做功課個種。

miujoey 發表於 19-2-6 11:40
二年級開始會有很多校隊可以參加,需要選拔,眼見很多同學平日放學都會喺校隊或者樂團,出外嘅課外活動真 ...

多謝你的回復,所以真道小朋友都係安排的好滿,不過依家間間如此,小朋友要學嘢都要犧牲玩的時間

miujoey 發表於 19-2-6 11:46
精英補底班是有的,但學校不會label ,小朋友亦都唔會在意甚至不知道,到了三年班分得更加仔細,就算你讀 ...

聽落去學校係重視幫小朋友補底嘅,(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

miujoey 發表於 19-2-6 11:40
二年級開始會有很多校隊可以參加,需要選拔,眼見很多同學平日放學都會喺校隊或者樂團,出外嘅課外活動真 ...

請問有無小朋友參加多個校隊或樂團?活動結束仲有校車嗎?

deco99 發表於 19-2-16 11:09
請問有無小朋友參加多個校隊或樂團?活動結束仲有校車嗎?

當然有,又樂團又校隊,有人係幾樣校隊都有,學校好open.但校隊後冇校車。

miujoey 發表於 19-2-16 11:11
當然有,又樂團又校隊,有人係幾樣校隊都有,學校好open.但校隊後冇校車。
...

多謝分享。請問活動一般幾時結束,雙職家庭要諗接放學。

deco99 發表於 19-2-16 11:23
多謝分享。請問活動一般幾時結束,雙職家庭要諗接放學。

樂團大約六點幾,校隊個別放學時間不同,籃球要練到七點。
‹ 上一主題|下一主題