用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到培正offer既你, 會放邊間?
go

收到培正offer既你, 會放邊間?  

如題..

我都想知....

Hahaha...
留毛睇答案....

LM                    

回覆樓主

有冇人放sc

我上年放KV, LH, 禮賢和KM,為弟弟選培正幼稚園。(大仔是KV old boy)

Lingfung813 發表於 19-2-3 01:57
我上年放KV, LH, 禮賢和KM

Me too , give up KV , LH , MS , KM

sc and ms

我當年放棄PC讀KV

回覆 mmav 的帖子

有決心!💪🏻💪🏻💪🏻最後心儀offer ?

mmav 發表於 19-2-3 16:27
我當年放棄PC讀KV

可以講吓点解嗎?

我而家又係諗緊kv vs pc.

我已放 sc, Ms offer

bearbearhome 發表於 19-2-3 09:27
Me too , give up KV , LH , MS , KM

same here

mmav 發表於 19-2-3 16:27
我當年放棄PC讀KV

same..can use share more
我而家都諗pc keep kv

seaker 發表於 19-2-4 10:29
same..can use share more
我而家都諗pc keep kv

有信心搵到比培小好既咪keep KV ,我當年就係冇信心要谷,要學咁多野,因為只靠KV 係考唔到比培小好既學校。你外補加做好多training 另計。

回覆 bbchu0316 的帖子

除非培小係心目中嘅小學

否則讀培幼會令大人同小朋友失去鬥心

大大降低考入比培小好嘅直資同私小嘅機會

而本人揀KV其實係破釜沉舟嘅決定

立定決心去小一面試呢個鬥獸場

mmav 發表於 19-2-4 18:45
回覆 bbchu0316 的帖子

除非培小係心目中嘅小學否則讀培幼會令大人同小朋友失去鬥心大大降低考入比培小好 ...

我就會買個保險,都不想去冒險,有過來人分享,考小壓力絕對比想像中更辛苦。

經歷過當年大仔考小的壓力,有龍去龍的確比較好
弟弟現在培正比哥哥當年KV多咗家校合作和活動,加上培幼課程也不淺呢!

Lingfung813 發表於 19-2-5 23:11
經歷過當年大仔考小的壓力,有龍去龍的確比較好
弟弟現在培正比哥哥當年KV多咗家校合作和活動,加上 ...

請問覺得培幼會唔會太淺?同KV 相比,會否差很遠程度?

回覆樓主

2 years ago, I gave up MS, KV, LH for P.C.
This year, I gave up KV, KM, St Clare’s, TL for P.C.

有信心考得好過培正咪放棄培正,但有龍的小學,又好過培正的小學,數到邊幾間。而且考小又唔係同付出成正比,可以付出好多,但0 offer!!!
同樣,入得培幼的學生本身已經唔會差,有本事,有鬥心,入到培幼也一樣有人考到DGJS, DBSPS⋯⋯

Lingfung813    發表於 19-2-6 06:01

Dadagaga 發表於 19-2-6 00:16
2 years ago, I gave up MS, KV, LH for P.C.
This year, I gave up KV, KM, St Clare’s, TL for P.C.

請問邊幾間龍,你覺得好過pc?