用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:直資抽飛嗎
樓主: ChuChuMaMa388
go

求教:直資抽飛嗎

回覆 ChuChuMaMa388 的帖子

如果阿仔係叻既! 我會選擇叩門。當年係雙非高峰期...我覺得呢個時候真係博唔過! 除非你對那間直資喜歡既程度都係一般般

PigPig710 發表於 19-2-1 10:40

如果阿仔係叻既! 我會選擇叩門。當年係雙非高峰期...我覺得呢個時候真係博唔過 ...

真心問,自行難度高,還是叩門難度高?(我指B1校)

雖則一鳥在手勝過百鳥在林,但在手果隻雀係咪真係可以令你「永不言悔」呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

both

奥脫福 發表於 19-2-1 10:50
就係知道叩门係好難好難的,所以當年会搏盡所有比叩门易的机会。

lovebb2 發表於 19-2-1 08:59
好奇ㄧ問
自行面試時, 臨走前, 如坦白問 校長/主任, 我有xx直资offer, 如有幸貴校收, 我即抽飛直資。
如果对方答恭喜你又点呢?

ChuChuMaMa388 發表於 19-2-1 10:33
回覆 lovebb2 的帖子

lovebb2: 我怕自行學校知道, 直情叫我去讀直資.

看得出你是 捨不得 自行間學校

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 19-2-1 10:50
如果是B1A-B官津,一定是扣門難,一來位少(十個八個),跟著人情,最後直資在手和派得唔好!

回覆樓主

舊年好似有媽媽分享知道一個個案,當事人in 九X收校章以為有機,放棄英華,點知放榜派左自己直屬中學,我都覺得可惜,不過可能係緣份啦

回覆 PigPig710 的帖子

其實我OK 那所直資, 是阿囝想去 九X. 唔試唔甘心.

回覆 奇奇媽媽 的帖子

奇奇阿媽: 會畀阿仔知,等佢諗清楚. Thank you

我睇咗幾年升中版,年年都有人考到直資 如:英華、SPB…,上黎問好唔好等九華。
若然心繫九華,我會等到七月,但當中要承受風險。
我都放棄咗一間B1中學等抽奬,希望無行錯…

kkhon    發表於 19-2-1 19:40

九華3月16日面試,揀人來見。有得見,才考慮放棄直資吧。

回覆 la5711 的帖子

明白. 都係先在此聽下大家的意見及經驗. 唔該哂.

回覆樓主:

直資收左,自行係唔會派位的是嗎?
如果係體藝呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 virgokaren 的帖子

都唔會

回覆樓主:

小心:如果是運動,小心介紹人或教練代表校方說什麼什麼,年年身邊太多太多這些不幸例子,他們是沒有責任及良心的,因為最後入不到,後果家長自負!

身邊太多這些呈強及吹水的⋯神棍!

神棍可以吹到⋯差不多穿梭機也識整一部出來!

mch411 發表於 19-2-1 09:22
單眼佬同你單眼, 點知原來有沙入眼

IloveJJ 發表於 19-1-31 22:13
九x之前有人二面收到校呔,結果都無收喎!你最好諗清楚。

咁送條呔做乜呢?可能自一收咗,自二九華收唔到?