用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:直資抽飛嗎
go

求教:直資抽飛嗎

小兒如現接受一直資offer,如之後自行面試(eg: 九X),收到明確提示收了他,可否同直資取消offer?要通知教局小兒想重join自行?求教!希望有經驗人士指點(eg:程序)!

回覆樓主:

你在直資學校accept offer 時應該 交了留位費 及簽了一份承諾書, 通常直資會在4月份將這份承諾書及收生名單交去教育局, 你只需要向直資中學取回 這份承諾書和取回小六學生資料表就可以了

回覆 snake666 的帖子

Thank snake666。因阿仔最like九X,但是我不了解程序,怕放棄了直資offer,但接唔番九X,變成入番大抽獎,等命運安排。

其實是否所有自行的學校3月底前交名單比教局,所有直資是4月才交名單?

請snake666 或知情人士指教下。

回覆 IloveJJ 的帖子

Thanks IloveJJ.
因同校師兄們經驗一致⋯如真收到呔或校章,阿囝一定要求去九X。所以我想在BK預先請教定有經驗人士。避免失去學位。

"明確提示" 不可能呀!

"通知教局小兒想重join自行"個個咁樣, 世界大亂!!!

其实只有两條路:胆搏胆放棄直資去面試津校,或者簽左直資,到放榜後去叩门。全世界都係禁做。

簽名被屏蔽

ChuChuMaMa388 發表於 19-1-31 21:03
小兒如現接受一直資offer,如之後自行面試(eg: 九X),收到明確提示收了他,可否同直資取消offer?要通知教 ...
不要盡信二面送校章,有些外区同学只見一次而且成绩是级十內最后也入了。如果阿仔好心仪只有搏与吾搏,吾搏就等叩门,但要知道叩门是比之前更難了。

醒目開學勳章

唔係得LSC會暗示、抽飛小心會錯意。

Yanamami    發表於 19-2-1 09:01

小學自行講坐,校長話無比假象蒙騙而放鬆,要繼續考好呈三,面試時老師會對學生友善,例如問會唔會大抽獎選佢地,比到同學以為有希望,有機會佢覺得你好好,但自行位又得40個,而佢地又有更好嫁選擇,但又唔想放過你咪留好印象、假象想你大抽獎選佢地

Yanamami 發表於 19-1-31 23:00
其实只有两條路:胆搏胆放棄直資去面試津校,或者簽左直資,到放榜後去叩门。全世界都係禁做。 ...
先簽後叩最保險,同仔商量吓搏唔搏

kkhon 發表於 19-1-31 23:07
不要盡信二面送校章,有些外区同学只見一次而且成绩是级十內最后也入了。如果阿仔好心仪只有搏与吾搏,吾搏 ...

好奇ㄧ問
自行面試時, 臨走前, 如坦白問 校長/主任, 我有xx直资offer, 如有幸貴校收, 我即抽飛直資。

學校會㸃答?

babychen    發表於 19-2-1 09:03

ChuChuMaMa388 發表於 19-1-31 21:03
小兒如現接受一直資offer,如之後自行面試(eg: 九X),收到明確提示收了他,可否同直資取消offer?要通知教局小兒想重join自行?求教!希望有經驗人士指點(eg:程序)!

知道有津中自行打開口牌, 非常明顯暗示/明示會收自己仔仔及女女, EK 亦見不少家長分享最後真係入到該暗示/明示嘅津中, 我印象嘅學校係男神校 L_

但父母亦要非常清楚會有風險 --- 1)會有會錯意風險; 2) 面試時老師講錯風險; 3)  面試時老師計錯人數暗示/明示超過咗自行收生人數......

前兩年, 以下呢個自行面試後, 白紙黑字出埋信都係 "會錯意" 仲攪到上晒報紙 >>>>中學自行面試後發信「適合就讀」 家長批誤導 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3500878&fromuid=1539350
【明報專訊】...... 中學在自行分配學位階段面試後,向家長發信稱其子女「整體表現十分良好,十分適合於本校就讀及成長......有收到信的家長最終兩階段都落空不獲取錄,質疑校方誤導。........ 批評該信件給家長很大的錯誤信息,「真係害死人」......

如家長清楚晒及評估晒所有風險而自己可以承擔嘅結果, 做你認為對自己小朋友最好嘅決家便可以, 之後唔好後悔及抱憾.

單眼佬同你單眼, 點知原來有沙入眼

2jkidsfather    發表於 19-2-1 12:58
elderberry    發表於 19-2-1 09:43
小時了了    發表於 19-2-1 09:24

多謝大家意見....真有D 搏...唉! 要同阿囝好好再商量. 阿媽愛行保險路線, 阿囝又like 津校.

回覆 lovebb2 的帖子

lovebb2: 我怕自行學校知道, 直情叫我去讀直資.

ChuChuMaMa388 發表於 19-2-1 10:29
多謝大家意見....真有D 搏...唉! 要同阿囝好好再商量. 阿媽愛行保險路線, 阿囝又like 津校.
...
到底係暗示定係會錯意呢? 無人知.....

諗吓註冊咗個間直資是否值得讀, 是否合適.

另一可能, 等LKP第二輪面試, 成功的話, 註冊LKP第二輪再搏抽獎 (不過如果你現在已註冊的是李國寶, 咁就.....)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ChuChuMaMa388 的帖子

樓主可否透露囝囝有邊間直資offer?