用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲乙部派位次序一問
go

甲乙部派位次序一問

我知道派晒Band 1先到Band 2,但我想問:
派晒band 1的甲部和乙部才派Band 2?抑或:

甲部派晒Band 1,2,3的人,才輪到乙部呢?
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 Jessy 的帖子

前者

Jessy 發表於 19-1-31 14:25

應是後者,即甲部依band 1, band 2, band 3分組派位, 未獲學位就落乙部。

我理解教局張簡介係咁意思,有錯請指正。

Jessy 發表於 19-1-31 14:25

一定係後者吧, 因為如果甲部學校A無人揀, 學額會計入乙部。如果係B1先抽甲乙部, B2/B3都未抽甲部, 咁變相B1學生咪無咗甲部剩下學額?

當然, 你一定會話, 甲部得幾個位, 全港咁多B1生無理由有餘下學額, 但理論一定係話俾我哋聽有咁既可能性, 所以制度必須要禁止呢個情況, 所以, 一定係甲部先抽晒B1/B2/B3, 然後計晒剩返既學額, 入晒本區乙部, 至開始抽B1生吧。

樓上JM「派位程序」第一點已經講得好清楚。

唔記得在邊個帖睇過,香港家長的閱讀理解真係好麻麻。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-31 15:13
其實係因為香港的升中玩法實在太復雜,家長點閱讀,都難理解。

pantalaimon 發表於 19-1-31 14:54
應是後者,即甲部依band 1, band 2, band 3分組派位, 未獲學位就落乙部。

我理解教局張簡介係咁意思,有 ...
嘩,真係唔該晒呀!好清楚寫明係後者啦!

little_yolky 發表於 19-1-31 15:01
一定係後者吧, 因為如果甲部學校A無人揀, 學額會計入乙部。如果係B1先抽甲乙部, B2/B3都未抽甲部, 咁變相B ...

你真係諗得好周存

全港的三個组別与地区的三個组别会有不同,當然是后者。

little_yolky    發表於 19-2-1 12:23

奥脫福 發表於 19-1-31 15:13
咁就吾好怪仔女阅读理解差而失分了

mama_papa    發表於 19-1-31 23:28

當然是後者!

回覆樓主:

唔關閱讀理解事,好多家長都無耐性睇晒派位程序及教署派的光碟,樓主睇完引述相關問題都明白,只是之前未睇,大部份家長重點睇學校簡介。

想問吓, 如果是B1生,但隨機編號是好後, 甲1,2,3落空, 他在乙部又非常進取, 例如:乙1-10都是B1, 乙11才是B2A, 咁係咪即使乙1-10都落空,他仍是有機會入到乙11的B2A校(因B2生未揀)?

hoken 發表於 19-2-7 12:27
想問吓, 如果是B1生,但隨機編號是好後, 甲1,2,3落空, 他在乙部又非常進取, 例如:乙1-10都是B1, 乙 ...

你乙11先揀B2a學校,但人哋喺甲1已揀你嗰間B2a學校喇喎,亦可能中B3學校添。

hoken 發表於 19-2-7 12:27
想問吓, 如果是B1生,但隨機編號是好後, 甲1,2,3落空, 他在乙部又非常進取, 例如:乙1-10都是B1, 乙 ...
係,除非仔個區計埋呢間B2A中學,仲差大量B1學額。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝各位, 其實老師話我女是B1生, 九龍城區, 我心儀是女子中學, 甲部次序為瑪利諾、 聖家、 St. Mary (tst),乙部次序為瑪利諾、 聖家、 St. Mary、培道, 我諗最起碼都入到培道, 唔知咁諗是否正確, 麻煩各位指點