用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正不取錄失落區⋯ 進來互相安慰一下吧 ...
樓主: Angelina_barbie
go

培正不取錄失落區⋯ 進來互相安慰一下吧   [複製鏈接]

無失望,中文學校不是我首選。

回覆樓主

不是首選,一login就見到「不取錄」3個字,乾淨利落,幾好

yeeling0101 發表於 19-1-31 17:25
Yes, 2016,3月b, 真repeat1年就真係好大。本身間kg唔係名校,但佢讀得開心同好有進步,又近屋企,所以無龍 ...

3月b repeat 好大喎
我9月b仲諗緊

hfnyd 發表於 19-1-31 16:35
培正喜歡收自己友, 小圈子遊戲, 又何必認真呢, 加油!!

點解甘講?

mrs.3845 發表於 19-1-31 21:20
3月b repeat 好大喎
我9月b仲諗緊
Yes, repeat 真係好大,風險都唔少架

回覆 Adotdot 的帖子

Agree

Angelina_barbie 發表於 19-1-31 14:12
久等了的培正終於放榜了!一切都已塵埃落定喇。

少少後悔既係當初無好認真填問卷,畢竟係第一份申請,無經 ...

講真丫,都唔知點樣填先係正確答案,唔好諗番轉頭 :)

mrs.3845 發表於 19-1-31 22:08
講真丫,都唔知點樣填先係正確答案,唔好諗番轉頭 :)

多謝大家的鼓勵
經過一日,心情已經平復晒⋯
說得對,緣份遊戲,試過、唔得,就繼續向前看,無謂再沈淪喺個落選結果!

我的仔仔也是大B, 用心填問卷但不獲取錄! 沒有任何名幼offer...............可能阿仔慢熱呱.............
不要灰心! 要相信自己的小朋友!

回覆樓主

我超用心填問卷 都無offer n無人士 但兩公婆都係專業人士 已有sc kv offer 所以都無唔開心 當去抽下獎

回覆 Angelina_barbie 的帖子

我朋友當年填表都好用心(我看過),寫到無位再寫,父母專業人士,媽媽是醫生,最後也是無offer...不過佢話仔仔面試麻麻。

我真心唔覺培正有乜特別,K1-K3  hea爆,語言又唔强,一個禮拜得幾堂英文,唯一係大部份直升小一,不過上到小一先黎料,一次過還番三年hea既債。
真心覺得考幼稚園純粹講緣份,没有最好或最差的幼稚園,只有適合還是不適合的幼稚園!

natalie1111 發表於 19-1-31 17:58
其實正面D, 一間學校仲肯留位比細佬妹其實都幾有人情味的, 佢大可以由幼稚園收晒最優秀的, 升小學又西走一 ...

我同事女9月細b
考st cat kv lh 甚至屋企附近幼稚園都無offer
非專業人士 問卷沒有特別花時間填
但昨天收到am offer
之前好擔心
現在勁開心
所以都是緣份遊戲

我2015年8月b , 2017年考培正 k1 無 offer , 同樣亦無 LH, KV, SC offer , 2018 年有考慮過想再考多次 PC , 但最後都無去。

原因1 , PC 係中文幼稚園 , 小學同中學都係中文 , 同樣不是我首選。
原因2 , 小朋友K1最後入左一間係九龍塘 , 同時大部份家長認為商業化的幼稚園 , 但見到小朋友每日返學都開開心心同有明顯的成長 , 做家長的就已經滿足。
原因3 , 由於小朋友係讀緊國際班 , 大部份時間對住 NET 上堂 , 返左半年K1 英文的對答確進步不少 , 同樣朋友個小朋友由英文私幼 PN 轉去 PC K1, 英文明顯退步 , 佢仲頭痕緊要另外搵外補英文。
原因4 , 學術淺 , 大部份龍校學術唔會太深 , 但如果升小唔收你 , 再加零外補 , 想考其他私/直小 ,  出路不會太多。

所以 , 大家對 D 個遊戲大家不要太在意吧。

KatieSo11 發表於 19-2-1 16:40
我同事女9月細b
考st cat kv lh 甚至屋企附近幼稚園都無offer
非專業人士 問卷沒有特別花時間填
係唔係超大B?我同事的仔9月,連表都冇得交

sunnymama2 發表於 19-2-1 17:40
係唔係超大B?我同事的仔9月,連表都冇得交

培正招生通告寫2016年10月31日前可報呀
朋友女係16年9月出世即細b
你朋友不會報不到
我見另一offer group 都有個9月細b有培正pm offer

KatieSo11 發表於 19-2-1 17:46
培正招生通告寫2016年10月31日前可報呀
朋友女係16年9月出世即細b
你朋友不會報不到
咁我同事應該搞錯了。

最失望果間已經試左,所以今次培正唔收,我好平常心,反而仲好似鬆左口氣,當日亞女自己入課室,無喊,笑住出返黎,離遠見到我仲同我揮手,果一刻我已經覺得我贏左,我個女好叻,入唔到,係無緣分啦!

回覆樓主

當年我好用心去填問卷,小朋友應該都醒醒目目但PC都唔收
每間學校都有收生既準則,唔好怪自己同小朋友,盡左力就得
到升小一時,你會發現世界好大,好多學校都好好,不如好好準備投入新階段

利申:女女今年考小一,考幼稚園時都失落過流淚過,塞翁失馬,焉知非福。大家加油再試上路!

回覆樓主

我好認真填都唔收。

不用失望,唔係小朋友唔夠叻,係人太太太多,位很少,同樣叻既小朋友,學校都要作出決擇,學校揀得仲困難。
‹ 上一主題|下一主題