用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正不取錄失落區⋯ 進來互相安慰一下吧 ...
go

培正不取錄失落區⋯ 進來互相安慰一下吧   [複製鏈接]

久等了的培正終於放榜了!一切都已塵埃落定喇。

少少後悔既係當初無好認真填問卷,畢竟係第一份申請,無經驗,以為簡單回答就得。短短10分鐘不到的面試,應該係睇問卷答案而決定結果吧

不過過左去喇,會專注返留咗位既學校。上學生涯漫漫長路,希望無揀錯啦!
   0    0    0    0

Angelina_barbie 發表於 19-1-31 14:12
久等了的培正終於放榜了!一切都已塵埃落定喇。

少少後悔既係當初無好認真填問卷,畢竟係第一份申請,無經 ...
其實到依家,大部分小朋友都已經有offer, 我覺得可能有父母會失落,但唔會太唔開心,而睇問卷我覺得好主觀,唔駛後悔當時冇用心填,大把rejected既父母係好用心填,又如何?緣份遊戲,唔收咪算law, 諗開d, 培正都之不過係一間中中啫

回覆樓主

唔駛唔開心啦。
我都入唔到,不過唔覺得關問卷事,
你見有offer既小朋友多數有埋其他offer ,即係個小朋友本身係好突出,老師一眼就睇中左

朋友女當初都無名幼offer , 今年入到DG, 小朋友自己能力真最重要!

回覆樓主

我份問卷填得好認真好長都一樣冇offer. 不過我女入左課室見我走佢就喊,都估到凍過水。 不過10分鐘真係唔知考過啲咩緣份遊戲, 唔收都冇計

盡咗力唔收都冇辦法, 畢竟是幾千人去爭, 當抽獎囉

報得PC的家長,都唔會只報PC一間,本身都預左機會低於5%,大家唔係一開始就抱著一個抽獎心態博下嗎?
可能見到其他人不斷post offer,所以失落一定有,不過唔洗太自責同唔開心。曾經為小朋友努力過,不後悔啦!只係小朋友的成長路入面的一段小小經歷

回覆樓主

同意大家所講,實在太多人競爭,而且我地仲係n無加細b,reject都係意料之中,而且經過呢幾個月時間,參加唔同學校既interview,都令我有好深體會,以前會一心想小朋友讀名校,但宜家唸法改變左,穩到一間同你教育理念相同,教育模式啱小朋友既,老師又有愛心同耐性,其實比所謂名校頭銜更加重要,畢竟小朋友讀得開心先係真

培正喜歡收自己友, 小圈子遊戲, 又何必認真呢, 加油!!

我都好用心,諗左成個月先填,但小朋友真係慢熱唔講野。真係好T. T我小朋友3月大b,其實有n直升k1,諗過明年再APPLY PC K1, 但又怕小朋友同同學年齡差太多,反而對成長唔好

yeeling0101 發表於 19-1-31 17:03
我都好用心,諗左成個月先填,但小朋友真係慢熱唔講野。真係好T. T我小朋友3月大b,其實有n直升k1,諗過明 ...

你意思係repeat ? 3月b?

回覆 JaneJL 的帖子

已經有心儀收左, 有D開心培正無俾OFFER 我, 如果唔係又要唸過 <- Totoally agree!!!

fadgare 發表於 19-1-31 17:07
你意思係repeat ? 3月b?
Yes, 2016,3月b, 真repeat1年就真係好大。本身間kg唔係名校,但佢讀得開心同好有進步,又近屋企,所以無龍幼都唔會走。唯一擔心係升小

回覆 Angelina_barbie 的帖子

甘多人想入PC, 甘多人報,  入吾到一d都吾出奇, 入到當然有佢原因啦.
其實大家都係吾想玩叩門遊戲姐, 學術方面都大把好過佢既學校啦, 不過.....佢吾算貴CP值高, 有Backup(吾係100%直升).

要嘆就是香港教育制度同怪獸家長出現做成今時今日小朋友升學係幾甘困難, 大人細路都辛苦. 所以家長門, 吾洗看得小朋友升吾升到龍幼名幼而吾開心, 十年前... iphone 同現在 iphone......你話! 都吾同晒啦! 前年仲玩FB 現在玩IG 啦! 社會吾同左啦, 今日不知聽日事,  最重要係吾好放棄你地既小朋友, 儘自己能力好好裝備他們, 升學只是人生一小部份, 佢地既人生路仲好長,  現在只是我們的一點經歷而已 贏要贏在終點, 家長門! 加油!

Angelina_barbie    發表於 19-1-31 18:06

回覆樓主

我身邊既朋友暫時未有一個有offer , 我好懷疑佢好多學位俾哂細佬妹或校友或有關係人仕, 所以300+ 位根本無(emoji), 令人作無謂暇想

Yeungmeimei128 發表於 19-1-31 17:50
我身邊既朋友暫時未有一個有offer , 我好懷疑佢好多學位俾哂細佬妹或校友或有關係人仕, 所以300+ 位根本無 ...

其實正面D, 一間學校仲肯留位比細佬妹其實都幾有人情味的,

佢大可以由幼稚園收晒最優秀的, 升小學又西走一批, 升中學又西走一批, 揀最叻優秀的學生,

但這就不是培正吧!

不過我身邊都有幾個N無人士入到培正, 小朋友都係一手offers, 仲未出GH/ SPK result.

所以, 培正揀人, 都有一手既.

Lingfung813    發表於 19-2-3 01:48

回覆樓主

本身都唔算太期待,但係今朝server又壞,變得有點急,最後睇到都係唔收,係有一刻失望,但係我唔會因為咁樣否定自己小朋友,相反我覺得自己小朋友好叻,咁細個就咁獨立唔驚人(emoji)(emoji)
雖然入唔到最心儀,唯有係手上的offer作選擇(利申:1間九龍城校網都入唔到,只有深水埗校網半龍)

回覆 Adotdot 的帖子

pcpcdak 發表於 19-1-31 15:21
唔駛唔開心啦。
我都入唔到,不過唔覺得關問卷事,
你見有offer既小朋友多數有埋其他offer ,即係個小朋友 ...

好鼓舞呀!可否pm話我知邊間幼(emoji)(emoji)

吾洗灰!睇化d! 緣份遊戲!當年PC 吾收我小朋友!不過其他名幼!龍幼收!咁代表咩!?佢好叻?佢唔叻?跟本無答案!有時好多因素既!PC 鐘意收兄弟姊妹正常既!比你有兄弟姊妹都想一齊讀!加油!明天會更好
‹ 上一主題|下一主題