用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六第3次呈分
go

小六第3次呈分  

我近排聽到有朋友講,其實第3次呈分唔係咁重要,自行/統一都是用呈1+2去派位,呈3是作扣門用,請問有人知是這樣嗎?

我一路以為呈1+2是用作自行,呈3是統一派位.  而扣門就攞全部3次呈分比學校睇.

回覆 ddcat 的帖子

自行用呈一+呈二分數
統一用呈一+呈二+呈三分數分BANDING
叩門係用晒所有成績(包括畢業試)

ddcat 發表於 19-1-31 10:33
我近排聽到有朋友講,其實第3次呈分唔係咁重要,自行/統一都是用呈1+2去派位,呈3是作扣門用,請問有人知是 ...
Brief answer:

自行 - 用 呈1 + 呈2 + 校内試 + 學術獎 + 音體獎
統一 - 用 呈1 + 呈2 + 呈3
扣門 - 用 呈1 + 呈2 + 呈3 + 校内試 + 學術獎 + 音體獎

Felix223    發表於 19-3-6 17:45
5tgb    發表於 19-2-28 15:35
ilyrd    發表於 19-2-1 16:15
王家爸爸    發表於 19-1-31 14:38
yuettoi    發表於 19-1-31 11:42

叩門時,除非你在自行時有選過該校,否則學校不會有你的次第位置,所以呈一二三根本冇意思。

而所謂學術獎,如果學術能力不能在小學成績表的名次反映,咁都係好打有限。

因此,我認為叩門係小五、小六全級名次、中英數等級,再加體藝(如果係重視體藝的名校)。

5tgb    發表於 19-3-12 21:33
我是護書簿

losoco 發表於 19-1-31 11:20
叩門時,除非你在自行時有選過該校,否則學校不會有你的次第位置,所以呈一二三根本冇意思。

而所謂學術獎 ...
咁我又想了解下, 我地學校小五小六成績表無名次, 咁面試時, 人地學校點知呢? 雖然我見老師時老師有講

回覆 紫翹 的帖子

教統局會有RANKING比中學, 你唔知名次, 但教統局就知啦, 放心

妹妹頭 發表於 19-1-31 13:52
回覆 紫翹 的帖子

教統局會有RANKING比中學, 你唔知名次, 但教統局就知啦, 放心

想問下,中學是否不會知道除呈分試外,其他校內考試的排名和分數嗎?

回覆 hohoho36 的帖子

中學係唔會知道呈分試分數, 佢地只會有全港學生(申請該中學)既排名, 唔係分數

ddcat 發表於 19-1-31 10:33
我近排聽到有朋友講,其實第3次呈分唔係咁重要,自行/統一都是用呈1+2去派位,呈3是作扣門用,請問有人知是 ...
每年都有人因為睇低第3次呈分既重要性以後悔。

hohoho36 發表於 19-1-31 14:18
想問下,中學是否不會知道除呈分試外,其他校內考試的排名和分數嗎?
大抽獎中學唔會知道,其他情況都會知道(因為你會主動提供)。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-1-31 14:39
每年都有人因為睇低第3次呈分既重要性以後悔。
亦有人覺得 VA 同音樂係唔重要
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-31 14:45
亦有人覺得 VA 同音樂係唔重要
其實唔係覺得唔重要, 只係發現重要時, 已經無能為力了。

myluckyson    發表於 19-2-1 16:35
myluckyson    發表於 19-2-1 16:34

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-2-1 15:29
識人講佔比重咁低, 使乜驚

little_yolky    發表於 19-2-1 17:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

我女上年識一個人, 因為依2科, 跌後10名

little_yolky 發表於 19-2-1 15:29
同意,而且藝術呢家科冇細胞就冇得攪呢.

妹妹頭 發表於 19-2-1 16:18

我跌咗20+

5tgb    發表於 19-3-12 21:33
boboT    發表於 19-3-3 23:52
little_yolky    發表於 19-2-1 17:52

ilyrd 發表於 19-2-1 16:27
同意,而且藝術呢家科冇細胞就冇得攪呢.
我阿女都無數學細胞, 但佢自己為咗成績, 升P5暑假時主動要求要去補數, 出盡飲奶之力, 用鍥而不捨既精神, 終於叫克服到, 無俾呢科拖累了。

所以, 有時細胞不足, 堅定既意志都好重要。

jc2009    發表於 19-2-11 15:18

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 19-2-1 16:18

人地覺得我危言聳聽咪算囉

醒目開學勳章 王國長老

myluckyson 發表於 19-2-1 16:35
我跌咗20+
一知跌得好慘重時, P.4 時即刻同我囡去畫班報名, 個度要排既, 等我個 "不加思索" 可以有返少少改善, 否則死得更慘.

回覆樓主:

題外話,你哋學校幾時呈分?我哋3月尾,好似好遲中間又有自行中學面試。