用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六第3次呈分
樓主: ddcat
go

小六第3次呈分   [複製鏈接]

bbforever 發表於 19-3-10 22:54

我仔都考完呈三,等緊派卷,都仲未知考成點!

我哋派咗一半, in 埋星期六可以告一段落,plan 復活節去旅行的詳細行程。

今次呈三數學出得好深又多, 幾乎冇人做得晒份卷, 結果全級百幾人, 只有十幾人合格, 我校是拉CURVE分GRADE的.  請問如果咁樣, 其他科目高分, 唯獨數學低分, 會否因同其他科分數差距太大而拉低名次?

OPIG 發表於 19-3-12 14:18
今次呈三數學出得好深又多, 幾乎冇人做得晒份卷, 結果全級百幾人, 只有十幾人合格, 我校是拉CURVE分GRADE的 ...
全級得10幾人合格, 又係拉curve, 咁無問題喎, 除非你小朋友真係好低分, 拉完curve都係低grade, 咁就麻煩D。而且, 如果唔叩門, 呈三需要入到B1個pool就得, 唔需要爭高名次。

little_yolky 發表於 19-3-12 17:07
全級得10幾人合格, 又係拉curve, 咁無問題喎, 除非你小朋友真係好低分, 拉完curve都係低grade, 咁就麻煩D。 ...
有你咁講我便放心了, 計過雖然唔合格, 但應該有A, 成績表不會見到分數.
其實都唔明學校攪咩, 出到份卷咁深又多, 大部份人都做唔晒, 得十幾人合格, 根本反映唔到全部學生的真正能力, 咁出呢份卷有咩意義呢!!  六年來從未試過考成咁, 真係一個污點!

回覆 OPIG 的帖子

咁要比較一下上兩年份卷先知是否出得太深?

OPIG 發表於 19-3-12 17:47

有你咁講我便放心了, 計過雖然唔合格, 但應該有A, 成績表不會見到分數.
其實都唔明學校攪咩, 出到份卷咁深又多, 大部份人都做唔晒, 得十幾人合格, 根本反映唔到全部學生的真正能力, 咁出呢份卷有咩意義呢!!  六年來從未試過考成咁, 真係一個污點!

我就中意卷深,因為咁樣至考到學生的真正實力,反而卷淺只不過
是考小心。。。試想下一份數學卷竟然有五、六人一百分,跟著一
浸99、98,咁你只要唔小心寫錯幾個字,又或者手快漏左單位
,咁你就級十過外了!

在呢個呈分遊戲中,我都係著重名次多d。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我有個疑問????

朋友講他們學校校呈一是 測驗+考試去計呈一????

真係可以咁做的嗎?????

subb 發表於 19-3-13 10:20
我有個疑問????

可以呀,可以減少小朋友跣腳低分的機會,可真正反映到小朋友的能力。

換句話說, 即是睇全級排名比分數重要?  是否因為教育局已按每間小學的程度去分了級別?即是,如果卷深, 大家考得差,咁對小朋友的BANDING 都無直接大影響?

subb 發表於 19-3-13 10:20
我有個疑問????

可以,當年小學都係咁,仲計埋平時分。呢仲計法好處係,輕輕失手仲可以靠測驗去減低影響,唔係靠一試定生C,令學習長期態度好既學生不會大上大路~~~

YnnMa 發表於 19-3-13 10:42
換句話說, 即是睇全級排名比分數重要?  是否因為教育局已按每間小學的程度去分了級別?即是,如果卷深, 大家 ...

學生banding係配對前2次師兄姐考Pre-S1成績,校內試只係定先後次序去配對EDB既名次~~~

奥脫福 發表於 19-3-13 09:43
是考小心。。。試想下一份數學卷竟然有五 ...
無錯! 對於我個小朋友的大意, 卷深對佢是絕對有利, 但多到幾乎冇人完成整份卷就冇意思了, 就算唔合格仍是A級.

回覆樓主

見過有D所謂數學深的題目,大部份答對的都是成績不太好的同學,因為正路佢地選的都是一個錯的答案,但好彩條題目有好tricky。高份個班有9成錯,另外個一兩個因為睇錯題目以答對左。

cuby 發表於 19-2-12 19:35
我覺有D人以為呈三唔重要便放軟手。其實呈一至三是同等分。只是呈一和二自行有較大影響。我仔呈一二是級1x ...
你好,想問你小朋友最後入左自行學校?第一志願?上到中學後,程度跟得上嗎?

回覆 ddcat 的帖子

我仔仔下星期考呈三,今次學校老師巳預告學生試卷會出得深,考試前有測驗週,吾知係同學們都睇低呈三?定直資巳收?定覺得呈三吾重要.....測驗週中英數三科成績全班都跌,數學最恐怖,半班吾合格,呢呈三來勢洶洶,有機會呈三會有個大變動,只係我吾明,點解學校會咁呢?

Tingting1019 發表於 19-3-16 16:39
你好,想問你小朋友最後入左自行學校?第一志願?上到中學後,程度跟得上嗎? ...

自行和乙一都有揀。我估自行入機會大。起初升上去中學佢唔慣架。以前佢小學係happy school, 上中學後多小測功課,學校又嚴。其實佢D同學仔一樣係唔慣,但因爲我仔英文底好,學習沒問題,所以成績中上。返左二三個月中學便漸漸適應了。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

cuby 發表於 19-3-17 13:02
自行和乙一都有揀。我估自行入機會大。起初升上去中學佢唔慣架。以前佢小學係happy school, 上中學後多小 ...
感謝分享,咁你仔仔英文底好,你會覺得係你小學教得好?定係自己有出去學,補習?我估你仔仔應該喜歡看書,是嗎?

奥脫福 發表於 19-3-13 09:43
是考小心。。。試想下一份數學卷竟然有五 ...

不能再同意更多!
‹ 上一主題|下一主題