用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴vs莊啟程
go

顏寶鈴vs莊啟程 [複製鏈接]

在校風,同入U率方面,邊間好d呢?
   0    0    0    0

happyelimme 發表於 19-1-31 07:25
在校風,同入U率方面,邊間好d呢?
JM你年紀一定唔細了, 莊啟程已經唔係以前AL年代, 攞唔到報名表喊晒既年代了, 佢哋係同唐乃勤一條龍上, 所以受生源限制, 一定係顏寶鈴好啦係咪?

little_yolky 發表於 19-1-31 08:25
JM你年紀一定唔細了, 莊啟程已經唔係以前AL年代, 攞唔到報名表喊晒既年代了, 佢哋係同唐乃勤一條龍上, 所以 ...
個人認為唔係生源問題,6/7年或更早以前,NPL亦收了大量B2甚至B3學生,但結果呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-31 08:29
個人認為唔係生源問題,6/7年或更早以前,NPL亦收了大量B2甚至B3學生,但結果呢? ...
聽聞好似佢想自己開辦埋初中課程(都係聽聞, 未證實), 我諗佢自己都覺得係俾唐乃勤學生拖低至會咁做。始終當年真係好風光。當然, 顏寶鈴除咗果幾個老師累街坊之外, 其實D學生幾OK, 校風都唔錯, 又有IB揀, 所以唔明白點解JM會vs呢兩間學校, 所以係估佢一定有返咁上下年紀, 以為仲係以前既莊啟程。

little_yolky 發表於 19-1-31 08:33
聽聞好似佢想自己開辦埋初中課程(都係聽聞, 未證實), 我諗佢自己都覺得係俾唐乃勤學生拖低至會咁做。始終當 ...

莊與唐,感覺就好似港華同華小,有問題就首先賴去人地度。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-31 08:36
莊與唐,感覺就好似港華同華小,有問題就首先賴去人地度。
但係你唔覺得港華成績差咗, 真係因為華小既同學水平? 好多學校都相繼同小學部脫龍, 好似協恩、德雅、循道, 唔多唔少都同小學部成績有關, 我睇幾時輪到我哋。不過講時講, 唔知唐乃勤搞乜鬼, 因為佢哋係英文教學, 以前都幾受B2生歡迎, 近年搞乜鬼整到咁。

little_yolky 發表於 19-1-31 08:40
但係你唔覺得港華成績差咗, 真係因為華小既同學水平? 好多學校都相繼同小學部脫龍, 好似協恩、德 ...

華小學生差極,都湊夠數幫港華做到全英中。

但一間全英中係2017年中文科達3比例連60%都無,又真係只關華小學生既能力問題?

hkpapa852 發表於 19-1-31 08:58

華小學生差極,都湊夠數幫港華做到全英中。

但一間全英中係2017年中文科達3比例連60%都無,又真係只關華 ...

港華依家咪好似d麻甩中坑咁,嫌自己隻(也母)開始皺皮、有魚尾紋,總之
嫌三嫌四。。。但又唔檢討下自己亦開始駝背、年老力衰。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-31 10:19
港華依家咪好似d麻甩中坑咁,嫌自己隻(也母)開始皺皮、有魚尾紋,總之
嫌三嫌四。。。但又唔檢討下自 ...

呢個比喻好到位   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

奥脫福 發表於 19-1-31 10:19
嫌三嫌四。。。但又唔檢討下自 ...

‹ 上一主題|下一主題