用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問ADHD 有咩藥物揀?資優ADHD小朋友多數食緊邊隻? ...
go

[過動] 請問ADHD 有咩藥物揀?資優ADHD小朋友多數食緊邊隻?

家姐個仔係協X會評估左係資優+ADHD 專家建議佢睇兒童精神科同埋食藥 現在7歲 讀二年級
家姐考慮緊俾唔俾佢食藥好 同唔知食邊隻好

stupideee123 發表於 19-1-31 02:57
家姐個仔係協X會評估左係資優+ADHD 專家建議佢睇兒童精神科同埋食藥 現在7歲 讀二年級
家姐考慮緊俾唔俾佢 ...

藥物醫生會建議,唔係家長自己揀。至於食唔食藥,家長亦有權決定,亦可以先上網自己了解多啲先,始終藥都係有副作用

回覆樓主:

我女係食政府比的藥,係4小時,副作用係會頭痛無胃口。我識朋友個仔睇私家精神科醫生,佢D藥係12小時及無乜副作用,但就貴好多!

adrio    發表於 19-2-20 22:43

idak 發表於 19-2-16 02:53
我女係食政府比的藥,係4小時,副作用係會頭痛無胃口。我識朋友個仔睇私家精神科醫生,佢D藥係12小時及無乜 ...
可以私家睇左先同調較用藥, 一邊排政府, 到時係政府到拎藥

idak 發表於 19-2-16 02:53
我女係食政府比的藥,係4小時,副作用係會頭痛無胃口。我識朋友個仔睇私家精神科醫生,佢D藥係12小時及無乜 ...

朋友話政府也會免費開12小時的藥, 只要證明食4小時或8小時的藥効果不理想。你同政府醫生商量一下啦。

tcbobo 發表於 19-2-22 19:37
朋友話政府也會免費開12小時的藥, 只要證明食4小時或8小時的藥効果不理想。你同政府醫生商量一下啦。
...

是的
政府會開12小時的 ADHD 藥

如果 ritalin 效果不理想,
也有另一隻ADHD 藥 (strattera) 的

回覆 JanetCMC 的帖子

但呢隻Strattera好似係醫埋抑鬱喎!

LHLMother 發表於 19-3-1 11:31

但呢隻Strattera好似係醫埋抑鬱喎!

strattera 暫無研究 support 可醫抑鬱
而同時治療 抑鬱+ADHD 的是 wellbutrin

啊! 謝謝你!

另請問小朋友有ADD 時, 會否常感困倦?

註小朋友仍未食藥.

謝謝你